mnb

Cornulete de post cu nuca si gem

5.17KVizualizări
5
(4)

Am facut anul trecut cornulete de post cu bors, si, desi toata lumea le-a laudat, eu nu am fost super-maxim-incantata :))). Asa ca am incercat in continuare ALTA reteta de cornulete de post cu nuca si gem, cautand una care sa-mi mearga mie la suflet, cu care sa obtin cornulete exact pe gustul meu.

Si iat-o!

Daca ai parastase sambata sau vrei un desert in post dar nu numai, ti-o recomand din suflet! Sunt atat de fragede si bune, nu sunt exagerat de dulci, le simti textura si aroma din plin si alatul se lucreaza asa de frumos!

Cornulete de post cu nuca si gem

Ingrediente pentru aprox 50 cornulete de post cu nuca si gem

  • 500 g faina alba
  • 10 g dojdie proaspata
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu stins in 2 linguri zeama de lamaie
  • 50 ml apa calda
  • 250 margarina Unirea
  • putina sare (un varf de lingurita)
  • 100 g zahar
  • o lingurita coaja rasa lamaie

Pentru umplutura

  • 200 g nuca macinata
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri cacao
  • un borcan de 370 g gem de prune facut in casa

Zahar pudra pentru pudrat la final.

Cornulete de post cu nuca si gem

Mod de preparare Cornulete de post cu nuca si gem

Pui margarina taiata cuburi intr-un bol si o lasi la loc cald sa fie moale moale (o poti baga putin in cuptorul caldut)

Adaugi peste ea cubuletul de drojdie proaspata, bicarbonatul stins, zaharul si coaja rasa, sarea si apa calduta.

Amesteci usor cu mana pana la omogenizare, apoi incepi sa adaugi treptat faina, in 3-4 transe, pana cand o incorporezi pe toata. Aluatul va fi placut la framantat, nelipicios si usor modelabil. Il acoperi si-l lasi pentru 30 minute la „odihna”.

Daca faina are putere de absorbtie mai mica sau mai mare decat cea folosita de mine, nu e problema sa nu pui chiar toata cantitatea sau sa mai adaugi 2-3 linguri in plus.

Te ocupi de umplutura.

Intr-un bol pui nuca macinata, adaugi cacaua si zaharul si jumatate din cantitatea de gem. Incepi sa amesteci. Mai adaugi treptat gem pana cand obtii un amestec ca o pasta groasa.

Nu pune din start tot borcanul cu gem, eu nu stiu cat de lichid e gemul tau si risti sa obtii o compozitie prea moale.

Eu am adaugat exact cat am scris, insa daca gemul tau e mai moale, mai bine pui treptat. Vei vedea in imagini cum trebuie sa arate – legat dar totusi bun de intins.

Dupa ce trec cele 30 minute, imparte aluatul in 4 bile egale.

Pe blatul bine infainat intinde prima bila de aluat intr-o foaie rotunda (cu aproximatie) – cu diametrul de 20-22 cm. Ajuta-te de faina ori de cate ori e nevoie.

Taie frumos marginea cu un cutit definindu-i forma, apoi pune 2 linguri de umplutura si intinde uniform pe suprafata foii. Taie rotundul in 12 raze, apoi incepe sa rulezi fiecare raza de la baza, formand cornuletele. Transfera-le intr-o tava mare tapetata cu hartie pentru copt.

  • Bineinteles, poti pune umplutura si doar la baza, cu lingurita  si sa rulezi, ca la cornuletele clasice.Tu alegi cum preferi.

Nu arunca aluatul pe care-l tai din fiecare foaie, la final il aduni si mai faci 4-6 cornulete.

Da tava la frigider pentru 25 minute.

Preincalzeste cuptorul la 160 grade, program cu ventilatie.

Cand s-a infierbantat, transfera tava pe treapta din mijloc si coace cornuletele pentru 18-20 minute – pana cand incept sa prinda usor, usor culoare si talpa e rumena.

Lasa-le un minut, apoi pudreaza-le din abundenta cu zahar pudra – nu e necesar sa tavalesti pe fiecare prin zahar, e suficient sa pudrezi.

Sunt nu bune, ci FOARTE BUNE!

Cornulete de post cu nuca si gem

 

 

Pe facebook ma gasesti aici – Retete Papa Bun

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 4

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

3 comentarii

    • Buna seara, Ligia!
      Nu stiu si nu am studiat procesele chimice generate de cele doua, dar din experienta in bucatarie pot sa iti spun ca dau preparatelor texturi diferite. De exemplu o paine cu drojdie si una cu bicarbonat vor fi total diferite. In timp ce una e pufoasa si elastica, cea de-a doua va fi mai frageda si mai densa.
      In aluatul asta de post fac echipa grozava, cornuletele fiind atat fragede si moi cat si crescute si nu se intaresc aproape deloc, comparativ cu cornuletele facute doar cu unul dintre cei doi agenti de crestere.

    • Chiar m-ai facut curioasa si am cautat explicatii „chimice”, sa le zic asa :)) si uite ce lucruri interesante am gasit – https://ciocolatasivanilie.ro/bicarbonat-si-praf-de-copt-de-ce-le-pui-pe-amandoua-prajituri
      Desi le compara pe cele doua, bicarbonatul si praful de copt, ideea ramane aceeasi, de ce una, de ce alta, de ce amandoua?
      Pentru ca au alte roluri si preparatul final depinde de ambele <3
      Stiu ca nu e cea mai plauzibila explicatie :)), insa daca as fi studiat, as fi stiut, asa....nu stiu 🙂

Lasă un răspuns

four + 12 =