Imi doream de mult timp sa incerc Prajitura Almondy si uite ca i-a venit randul. Departe de a fi un desert tipic romanesc si probabil tot departe de a fi reteta originala, renumita prajitura comercializata de la Ikea, aceasta interpretare reuneste texturi si arome atat de faine, incat rezultatul e absolut delicios si tare m-as bucura sa impartasiti cu mine daca testati prajitura Almondy. Nu are blat pufos si-nsiropat, cum avem noi in retetare, nu-i nici un desert cu foi fragede si crema, cum am mostenit de la mama sau bunica, ci-i un desert altfel, deloc inalt, cu foi cu nuca (sau migdale, cum va place voua mai mult) crema fina de vanilie si crusta delicioasa de ciocolata si alune.
Desi fiu-miu a strambat din nas ca fac iar prajitura cu nuca (nu e fan), de asta a zis – asta da!
Se face repede si o poti grabi si mai mult ajutandu-te de congelator. Iti scriu imediat ce si cum.
Ingrediente pentru 8-12 portii (depinde cat de mari le tai) – foi cu diametrul de 22 cm
Foi
- 5 albusuri
- 145 g zahar
- 145 g nuca macinata (sau migdale macinate)
- sare
- 2 linguri faina
Crema
- 5 galbenusuri
- 200 ml lapte
- 25 g amidon alimentar
- 90 g zahar
- vanilie
- sare
- 100 g unt
Glazura
- 180 ciocolata (100 g cu 54% cacao si 80 g cu 40% cacao)
- 60 ml ulei
- 100 alune caramelizate (sau arahide, alune de padure – dar sa nu fie sarate si nici uleioase)
mie mi-a ramas glazura, asa ca poti face o idee mai putina (80 g ciocolata cu 54%cacao, 40 g ciocolata cu 40%cacao, 40 ml ulei, 80 g alune)
Preparare Prajitura Almondy
Preincalzeste cuptorul la 160 de grade, program sus/jos.
Mixeaza intr-un bol albusurile cu putina sare. Adauga, treptat, zaharul si mixeaza pana cand cristalele sunt diluate si amestecul formeaza tepi la atingere. Presara faina si nuca macinata si, cu miscari usoare de jos in sus, incorporeaza-le in albusuri.
Pregateste o tava cu diametrul de 22 cm si taie doua cercuri de hartie de copt exact dupa dimensiunea fundului tavii. Unge putin cu ulei sau unt tava si pune una dintre hartii. Intinde jumatate din compozitia cu nuca. Coace foaia pe treapta 2, pentru 18-20 minute. Foaia trebuie sa fie aurie.
Desprinde cu lama unui cutit foaia de tava (pe laterale), scoate foaia si ocupa-te de cea de-a doua, procedand indentic.
Lasa foile la racit si prepara crema.
Mixeaza intr-un bol galbenusurile cu zaharul, pana cand amestecul se deschide la culoare. Presara si amidonul, mixeaza usor. Pune laptele la incalzit si cand e usor cald toarna-l treptat peste mixul cu galbenusurile. Pune din nou la foc amestecul obtinut si amesteca continuu la foc mic pana cand crema se ingroasa. Adauga un varf de cutit de sare si vanilia.
Pune la racit crema intr-un bol cu apa rece sau las-o, acoperita cu folie alimentara, sa se raceasca la temperatura camerei.
Mixeaza untul spuma si apoi adauga crema de galbenusuri rece si mixeaza pana la omogenizare.
Aseaza pe platou prima foaie pentru Prajitura Almondy, cu fata-n jos si desprinde cu grija hartia de copt.
Intinde jumatate din cantitatea de crema. Aseaza a doua foaie, desprinde hartia si intinde crema ramasa, coborand usor si pe laterale.
Da prajitura la rece pentru o ora sau la congelator pentru 10-15 minute.
Pregateste glazura
Pune intr-un vas metalic ciocolata impreuna cu uleiul si amesteca usor, pe baie de abur, pana la omogenizare. Adauga acum alunele macinate, alunele caramelizate, nucile, migdalele sau ce alegi tu sa folosesti.
Amesteca. Lasa glazura sa ajunga la temperatura camerei – deci nu calda! – apoi scoate prajitura si pune lingura cu lingura, uniform, pe toata suprafata ei. Eu am lasat sa curga si pe laterale, am bagat din nou prajitura la congelator si cand s-a intarit (peste 10 minute) am luat usor cu un cutit surplusul.
Am mai lasat-o la congelator pana cand ciocolata s-a intarit complet.
Bineinteles, toti pasii pot fi facuti punand prajitura la frigider, insa dureaza un pic mai mult.
Felierea prajiturii o faci cu un cutit cu lama lunga, subtire, inmuiat inainte de fiecare taiere in apa fierbinte si sters de fiecare data. O tai in 8-10 sau 12 felii, in functie de preferinte.
- Foi
- 5 albusuri
- 145 g zahar
- 145 g nuca macinata (sau migdale macinate)
- sare
- 2 linguri faina
- Crema
- 5 galbenusuri
- 200 ml lapte
- 25 g amidon alimentar
- 90 g zahar
- vanilie
- sare
- 100 g unt
- Glazura
- 180 ciocolata (100 g cu 54% cacao si 80 g cu 40% cacao)
- 60 ml ulei
- 100 alune caramelizate (sau arahide, alune de padure - dar sa nu fie sarate si nici uleioase)
- mie mi-a ramas glazura, asa ca poti face o idee mai putina (80 g ciocolata cu 54%cacao, 40 g ciocolata cu 40%cacao, 40 ml ulei, 80 g alune)
Ne vedem si pe facebook – Retete papa bun
Imagini Ramona Ilisei
Ce buna trebuie sa fie <3
Reducă este foarte bună am sa o încerc multumesc
La ce temperatura coacem???
Si cum caramelizam alunele sau migdalele??
Eu le cumpar la punga, la kg, gata caramelizate. Daca nu gasiti sau nu aveti, caramelizati zahar. Cand are culoarea chihlimbarului luati de pe foc, puneti alunele si amestecati bine. Turnati rapid de o hartie de copt, in strat cat mai subtire. Apoi rupeti bucati si le tocati din cutit.
Super, felicitări, foarte tare și denumirea,, papa bun,, și reteta este relativ simpla și răpusă, dar cred ca aveți și avansare. Foarte tare, foarte bun.