mnb

Prajitura Almondy

4.71KVizualizări
4.4
(23)
Print Friendly, PDF & Email

Imi doream de mult timp sa incerc Prajitura Almondy si uite ca i-a venit randul. Departe de a fi un desert tipic romanesc si probabil tot departe de a fi reteta originala, renumita prajitura comercializata de la Ikea, aceasta interpretare reuneste texturi si arome atat de faine, incat rezultatul e absolut delicios si tare m-as bucura sa impartasiti cu mine daca testati prajitura Almondy. Nu are blat pufos si-nsiropat, cum avem noi in retetare, nu-i nici un desert cu foi fragede si crema, cum am mostenit de la mama sau bunica, ci-i un desert altfel, deloc inalt, cu foi cu nuca (sau migdale, cum va place voua mai mult) crema fina de vanilie si crusta delicioasa de ciocolata si alune.

Desi fiu-miu a strambat din nas ca fac iar prajitura cu nuca (nu e fan), de asta a zis – asta da!

Se face repede si o poti grabi si mai mult ajutandu-te de congelator. Iti scriu imediat ce si cum.

Prajitura-Almondy-2

Ingrediente pentru  8-12 portii (depinde cat de mari le tai) – foi cu diametrul de 22 cm

Foi

  • 5 albusuri
  • 145 g zahar
  • 145 g nuca macinata (sau migdale macinate)
  • sare
  • 2 linguri faina

Crema

  • 5 galbenusuri
  • 200 ml lapte
  • 25 g amidon alimentar
  • 90 g zahar
  • vanilie
  • sare
  • 100 g unt

Glazura

  • 180  ciocolata (100 g cu 54% cacao si 80 g cu 40% cacao)
  • 60 ml ulei
  • 100 alune caramelizate (sau arahide, alune de padure – dar sa nu fie sarate si nici uleioase)

mie mi-a ramas glazura, asa ca poti face o idee mai putina (80 g ciocolata cu 54%cacao, 40 g ciocolata cu 40%cacao, 40 ml ulei, 80 g alune)

Prajitura-Almondy-1

Preparare Prajitura Almondy

Preincalzeste cuptorul la 160 de grade, program sus/jos.

Mixeaza intr-un bol albusurile cu putina sare. Adauga, treptat, zaharul si mixeaza pana cand cristalele sunt diluate si amestecul formeaza tepi la atingere. Presara faina si nuca macinata si, cu miscari usoare de jos in sus, incorporeaza-le in albusuri.

Pregateste o tava cu diametrul de 22 cm si taie doua  cercuri de hartie de copt exact dupa dimensiunea fundului tavii. Unge putin cu ulei sau unt tava si pune una dintre hartii. Intinde jumatate din compozitia cu nuca. Coace foaia pe treapta 2, pentru 18-20 minute. Foaia trebuie sa fie aurie.

Desprinde cu lama unui cutit foaia de tava (pe laterale), scoate foaia si ocupa-te de cea de-a doua, procedand indentic.

Lasa foile la racit si prepara crema.

Mixeaza intr-un bol galbenusurile cu zaharul, pana cand amestecul se deschide la culoare. Presara si amidonul, mixeaza usor. Pune laptele la incalzit si cand e usor cald toarna-l treptat peste mixul cu galbenusurile. Pune din nou la foc amestecul obtinut si amesteca continuu la foc mic pana cand crema se ingroasa. Adauga un varf de cutit de sare si vanilia.

Pune la racit crema intr-un bol cu apa rece sau las-o, acoperita cu folie alimentara, sa se raceasca la temperatura camerei.

Mixeaza untul spuma si apoi adauga crema de galbenusuri rece si mixeaza pana la omogenizare.

Aseaza pe platou prima foaie pentru Prajitura Almondy, cu fata-n jos si desprinde cu grija hartia de copt.

Intinde jumatate din cantitatea de crema. Aseaza a doua foaie, desprinde hartia si intinde crema ramasa, coborand usor si pe laterale.

Da prajitura la rece pentru o ora sau la congelator pentru 10-15 minute.

Pregateste glazura 

Pune intr-un vas metalic ciocolata impreuna cu uleiul si amesteca usor, pe baie de abur, pana la omogenizare. Adauga acum alunele macinate, alunele caramelizate, nucile, migdalele sau ce alegi tu sa folosesti.

Amesteca. Lasa glazura sa ajunga la temperatura camerei – deci nu calda! – apoi scoate prajitura si pune lingura cu lingura, uniform, pe toata suprafata ei. Eu am lasat sa curga si pe laterale, am bagat din  nou prajitura la congelator si cand s-a intarit (peste 10 minute) am luat usor cu un cutit surplusul.

Am mai lasat-o la congelator pana cand ciocolata s-a intarit complet.

Bineinteles, toti pasii pot fi facuti punand prajitura la frigider, insa dureaza un pic mai mult.

Felierea prajiturii o faci cu un cutit cu lama lunga, subtire, inmuiat inainte de fiecare taiere in apa fierbinte si sters de fiecare data. O tai in 8-10 sau 12 felii, in functie de preferinte.

prajitura-almondy-4

 

5.0 from 2 reviews
Prajitura Almondy
 
Autor: 
Tipul retetei: Desert
Bucatarie: Suedeza
Ai nevoie de
  • Foi
  • 5 albusuri
  • 145 g zahar
  • 145 g nuca macinata (sau migdale macinate)
  • sare
  • 2 linguri faina
  • Crema
  • 5 galbenusuri
  • 200 ml lapte
  • 25 g amidon alimentar
  • 90 g zahar
  • vanilie
  • sare
  • 100 g unt
  • Glazura
  • 180  ciocolata (100 g cu 54% cacao si 80 g cu 40% cacao)
  • 60 ml ulei
  • 100 alune caramelizate (sau arahide, alune de padure - dar sa nu fie sarate si nici uleioase)
  • mie mi-a ramas glazura, asa ca poti face o idee mai putina (80 g ciocolata cu 54%cacao, 40 g ciocolata cu 40%cacao, 40 ml ulei, 80 g alune)

Ne vedem si pe facebook – Retete papa bun

Imagini Ramona Ilisei

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.4 / 5. Vote count: 23

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

5 comentarii

Lasă un răspuns

three × three =

Voteaza reteta: