Chiftele de post cu ciuperci
O bunatate de chiftelute, grozave atat calde cat si reci.
Ador chiftelele in orice combinatie dar in post chiftelele de ciuperci sunt un deliciu.
Cu garnitura de orez si salata sau pur si simplu pe un platou cu aperitive de post vor avea succes in fata familiei sau a invitatilor 🙂
Chiftele de post cu ciuperci
Autor: Gaby
- 1 kg ciuperci curatate, spalate, fierte si scurse bine (eu am folosit hribi dar puteti face din orice fel de ciuperci, chiar si cumparate, din conserva sau borcan);
- 2 cartofi mari (pot fi si mai multi, cu atat mai bine 🙂 )
- un morcov mai marisor
- 4 catei usturoi
- cate jumatate de legatura patrunjel verde si marar
- sare
- piper
- ulei
- 4 linguri pesmet +/- 2 linguri / sau faina - mie imi plac mai mult cu faina, sunt mai fine, mai pe gustul meu
- faina pentru modelat
- edit: uneori adaug si o ceapa. o toc marunt, o calesc 2-3 minute in 2 linguri de ulei si 2 de apa, o scurg bine si o adaug in compozitie; are un gust dulceag, foarte bun.
Note
Sfat: pune doar o chifteluta si las-o sa vezi cum se comporta la prajit, cand o invarti Daca se desface, mai adauga faina in compozitie.
„Mod de preparare Chiftele de post cu ciuperci”
- EDIT 2023 – Am testat aceste chiftelute cu ciupercile fierte, intai „uscate” bine in tigaie. Cum am procedat? Am infierbantat o tigaie si am pus in ea 2 linguri de ulei. Am pus ciupercile fierte si am amestecat constant aprox. 5 minute in tigaie, pana cand ciupercile si-au lasat zeama. Timpul difera in functie de cat de umede sunt ciupecile folosite de tine. Poti lasa si mai mult. Compozitia a fost mult mai cremoasa, a necesitat mai putina faina, iar chiftelele au iesit muuuult mai gustoase. In rest am respectat reteta asa cum e scrisa mai jos.
- Compozitia iese foarte buna si daca, in loc de cartofi, folosesti o conserva de fasole, scursa bine si apoi pasata
- Pune la fiert cartofii si morcovul in apa rece (cu tot cu coaja). Cand sunt fierti scurge-i si trece-i rapid sub un jet de apa rece apoi curata-i de coaja.
- Paseaza-i bine cu accesoriul de facut piure.
- Amesteca intr-un bol ciupercile trecute prin masina de carne, legumele pasate, verdeata tocata bine, cateii de usturoi pisati, sare si piper. Omogenizeaza si adauga cele 4 linguri de pesmet/faina.
- Amesteca bine. Trebuie sa obtii un amestec bun de modelat, destul de tarisor. Dai la rece pentru 20 de minute.
- Pui uleiul la incins intr-o tigaie. Iei cu mana din compozitie si modelezi bilute rotunde, pe care apoi le aplatizezi, le dai prin faina, le bati bine si le plonjezi in uleiul inins.
- Sfat: pune doar o chifteluta si las-o sa vezi cum se comporta la prajit, cand o invarti Daca se desface, mai adauga faina in compozitie pana camd compozitia nu se mai desface!
- Cand chiftelutele sunt rumene pe-o parte invarte-le pe cealalta cu ajutorul unei linguri.
- Scoate chiftelutele pe servetele absorbante si lasa-le sa se raceasca.
Arata foarte bine, imi plac mult chiftelutele de post.
Si mie. Mai ales reci. Infulec cate 10 :)))
Multumesc!
In acest fel le pot coace si la cuptor?
Neata!
N-am incercat, dar parca totusi cred c-ar iesi uscatele, neavand grasime in ele 🙂
Merg la cuptor stropite cu ulei de masline!
Sa-mi ziceti cum au iesit 🙂
Eu ma gandeam ca la cuptor se usuca, neavand grasime.
minunat,o sa le coc la cuptor