De clatite s-a saturat cineva vreodata? Nu cred. Cu gem, ciocolata, cu zahar sau cu nuca, cu banane, cu branza sau cu carne, pufoase, moi, cu oua batute, cu praf de copt, de post, la orice pas dai de-o reteta de clatite!
Si cand crezi c-ai gasit o reteta de baza si te opresti, mai testezi inca una si-nca una! Si parca fiecare-ti pare tot mai buna si mai buna!
Pentru ca uite asta-ti fac clatitele…:)))
Pregatite dupa reteta de fata, clatitele ies foarte moi, exact cum mi le amintesc din copilarie. Nu necesita mixer, praf de copt sau albusuri batute si le poate face oricine – de la copil la bunic 🙂
Ingrediente Reteta clatite
- 3 oua
- 550 ml lapte
- 40 ml ulei sau unt topit
- putina sare
- 250 g faina alba
- pastaie de vanilie sau zahar vanilat
Mod de preparare Reteta clatite
Punem ouale intr-un bol, adaugam sarea si amestecam bine pana la omogenizare – cu un tel para.
Cernem faina.
Amestecam laptele cu uleiul.
Incepem sa punem cate 3 linguri din faina peste oua si omogenizam amestecand circular.
Cand compozitia se ingroasa o subtiem cu putin amestec lapte+ulei – nu foarte mult, doar cat sa devina din nou fluid, sa putem adauga iar faina.
Alternam faina – cate 3 linguri cu amestecul de lapte pana cand incorporam toata faina, iar la final adaugam lichidul ramas.
- Daca te grabesti si nu esti atent si scapi cocolase in compozitie (desi daca ai rabdare nu se va intampla asta) baga pentru cateva secunde blenderul vertical.
La final incorporeaza aroma de vanilie.
Lasa bolul cu compozitia pentru clatite la „odihna” pentru 30 minute.
Pregateste un paharel in care pui 2 linguri de ulei si o pensula de patiserie.
Incinge bine tigaia, unge cu ulei ajutandu-te de pensula si toarna cate un polonic din compozitie – depinde de diametrul tigaii, vei vedea dupa prima clatite cat de groase ies. Eu, in tigaia mea, am pus cate 2/3 de polonic de compozitie.
Coci la foc mediu fiecare clatite pentru 30 secunde pe fiecare parte. Timpul depinde, asa cum am scris si mai sus, de dimensiunea tigaii, de cat de groase faci clatitele si de cat de rumene le preferi. Dupa 2-3 clatite iti vei da seama exact cat vrei sa le lasi.
- Ungi tigaia de fiecare data si nu pentru ca s-ar prinde compozitia pentru reteta de clatite ci pentru aspectul marmorat.
Cand ai terminat, le umpli dupa cum iti plac – gem, dulceata, banane, ciocolata, branza, crema de vanilie etc
Nota – cand am terminat de facut compozitia am avut tendinta sa mai pun un pic de faina, mi se parea prea subtire, dar m-am oprit, am lasat 30 minute „la odihna” si am resopectat intocmai reteta <3