Cine ma urmareste de mult timp, stie ca nu pot recomanda orice si ca ce nu imi place, mie sau alor mei, nu ajunge pe blog. Despre aceste cornuri sarate cu telemea am doar cuvinte de lauda! Nu se fac greu, nu-s scumpe si-s atat, dar atat de bune! Le poti face cornuri mari, mici, cum vrei tu! Poti sa alegi sa le pui in loc de telemea cremvusti sau alt mezel, da-ti garantez ca o sa-ti placa foarte mult!
Fata de la care le-am preluat zicea – „Prima data le-am servit in casa unei sarboaice si numai wow era la gura mea :-)),”
- Aluat cornuri sarate cu telemea
- 600 g faina alba
- 25 g drojdie proaspata
- 2 galbenusuri de ou
- o lingura de zahar
- o lingurita de sare
- 150 ml ulei sau unt topit (eu am pus jumi/juma)
- 250 ml lapte cald
- Pentru finisat
- 2 albusuri pentru uns
- mac sau susan
- Pentru umplut
- telemea sarata
- cremvusti
Preparare cornuri sarate cu telemea
Aluatul poate fi preparat atat la masina de paine, program framantare si dospire, cat si la mana.
Eu voi scrie varianta framantarii manuale, iar daca robotul sau masina de paine va sunt aliati de nadezje, apelati la ei.
Puneti intr-un bol drojdia, un pumn de faina si putin lapte cald. Amestecati pana obtineti un amestec de consistenta smantanii, apoi il lasati la loc cald, ferit de curent.
Puneti intr-un bol mare faina, galbenusurile si zaharul, amestecati si adaugati apoi maiaua (care intre timp si-a dublat volumul, apoi laptele, putin cate putin, pana obtineti un aluat elastic si ferm, apoi incorporati untul amestecat cu uleiul (topite in prealabil si racite). Aluatul obtinut trebuie sa fie gras si elastic.
- nota. in cazul in care vi se pare ca aluatul mai cere lapte (depinde de puterea de absorbtie a fainii), mai puteti adauga putin
Adunati aluatul formand o bila, il acoperiti si-l lasati la dospit pentru o ora.
Dupa ce a crescut il rasturnati pe blatul infainat si-l impartiti in 3-4 bucati, pe care le modelati bile.
Se ia fiecare bila de aluat, se aplatizeaza cu sucitorul si se taie in 6-8 sau 10 bucati.
Se pune la baza triunghiurilor formate telemea sarata, apoi se ruleaza, tragand de varful triunghiului si imbracand bine telemeaua, sa nu iasa la copt.
Se aseaza cornurile formate in tava in care ati pus hartie pentru copt si se mai lasa 20 minute.
Se ung cu albus de ou batut si se presara mac sau susan.
Se coc in cuptorul preincalzit, la 160-170 grade, pe treapta din mijloc, program cu ventilatie pana cand aceste delicioase cornuri sarate cu telemea se rumenesc frumos.
Ne vedem pe facebook – Retete Papa bun


- Aluat cornuri sarate cu telemea
- 600 g faina alba
- 25 g drojdie proaspata
- 2 galbenusuri de ou
- o lingura de zahar
- o lingurita de sare
- 150 ml ulei sau unt topit (eu am pus jumi/juma)
- 150 ml lapte cald
- Pentru finisat
- 2 albusuri pentru uns
- mac sau susan
- Pentru umplut
- telemea sarata
- cremvusti