mnb

Prajitura Regina Maria

11.7KVizualizări
3.4
(25)
Print Friendly, PDF & Email

Nu stiu de unde-i vine denumirea – Prajitura Regina Maria – dar stiu ca ma bucur c-am incercat-o. Un gust de prajitura de casa autentic, o prajitura fina pe care cu siguranta o voi repeta si cu alte ocazii. Pare sofisticata dar nu e deloc greu de facut. Eu iubesc prajiturile cu nuca.

Prajitura-Regina-Maria-1

Ingrediente Prajitura Regina Maria

Tava de 25×35 cm.

Blat de vanilie

  • 5 oua
  • 100 g faina
  • 100 g zahar
  • 20 ml ulei
  • putina sare
  • un plic zahar vanilinat

Blat cu nuca

  • 6 albusuri (sau 5 de la oua mari)
  • 150 g nuca macinata (nu foarte fin)
  • 120 g zahar
  • 40 g faina alba
  • putina sare

Crema

  • 5-6 galbenusuri
  • 180 g zahar (e mai bine sa folositi zahar pudra)
  • 30 g faina (o lingura)
  • 40 g cacao
  • o lingurita esenta rom
  • 300 g unt sau mascarpone – e foarte buna in ambele variante; cu unt crema va fi mai ferma.

Glazura

  • 140 g ciocolata cu lapte (sau 100 g ciocolata amaruie)
  • 100 ml frisca lichida

Prajitura-Regina-Maria-2

Mod de preparare Prajitura Regina Maria

Preparare crema

Separa albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile le vei folosi la crema, iar albusurile la blatul de nuca.

Pune galbenusurile intr-un bol metalic si mixeaza-le pe baie de abur impreuna cu zaharul, pana cand si-au dublat volumul si zaharul s-a topit.

Amesteca cacaua cu faina si adauga-le treptat mixand pe baie de abur pana cand crema are consistenta unei budinci. Adauga esenta. Raceste bine punand bolul in altul cu apa rece.

Untul sau mascarpone mixeaza-le usor, apoi adauga in 2-3 transe budinca de cacao mixand pana la omogenizare, pana cand crema are consistenta legata si ferma. Gusta sa vezi daca vrei crema mai dulce; reteta avea 220 g zahar dar eu am pus o idee mai putin si mi se pare suficient. Daca vrei mai dulce, mai adaugi zahar pudra.

Da crema la frigider.

Prepara blatul de vanilie.

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza spuma albusurile cu putina sare, apoi adauga treptat zaharul.

Galbenusurile le amesteci bine cu uleiul apoi le adaugi mixand usor.

La final incorporezi faina cernuta, mai mixezi putin la viteza mica.

Pregatesti o tava pentru cuptor si o tapetezi cu hartie pentru copt.

Torni compozitia, nivelezi si introduci in cuptorul preincalzit la 175 grade, pentru 15-20 minute, pana cand e usor, usor rumen.

Scoti si lasi la racit, apoi desprinzi hartia de copt.

Prepara blatul cu nuca.

Mixeaza spuma albusurile cu putina sare, apoi adauga, treptat, zaharul si mixeaza pana cand compozitia e ferma si zaharul diluat.

Amesteca faina cu nuca si incorporeaza-le treptat in albusuri.

Pregateste tava in care ai copt primul blat, tapeteaza cu hartie pentru copt si distribuie, lingura cu lingura, compozitia.

Niveleaza apoi baga tava la cuptor si coace pentru 15-20 minute – pana cand blatul e auriu/usor rumen.

Scoate si lasa la racit dar nu desprinde hartia de copt.

Asamblare

Aici ai 2 variante

  1. – pui blatul de vanilie, jumatate din crema, blatul de nuca si apoi crema ramasa
  2. – tai blatul de vanilie in doua felii, asezi o felie, apoi jumatate din crema, apoi blatul de nuca (cu partea de deasupra peste crema si desprinzi usor hartia), apoi crema ramasa si felia a doua de blat si treci la prepararea glazurii.

Eu am ales varianta 2, dupa ce in prealabil am scos crema de la rece, am lasat-o putin la temperatura camerei apoi am asamblat.

Pregatesti glazura topind pe baie de abur ciocolata impreuna cu frisca, pana la omogenizare.

Racesti usor, apoi torni peste prajitura si nivelezi.

Presari nuca macinata sau ciocolata alba rasa.

Dai prajitura la frigider pentru cateva ore bune, apoi o portionezi.

Eu nu am lasat-o prea mult pentru ca aveam nevoie de ea.

Prajitura-Regina-Maria-3

Prajitura-Regina-Maria-4

Prajitura Regina Maria
 
Autor: 
Tipul retetei: Desert
Bucatarie: Romaneasca
Lista de cumparaturi
  • Blat de vanilie
  • 5 oua
  • 100 g faina
  • 100 g zahar
  • 20 ml ulei
  • putina sare
  • un plic zahar vanilinat
  • Blat cu nuca
  • 6 albusuri (sau 5 de la oua mari)
  • 150 g nuca macinata (nu foarte fin)
  • 120 g zahar
  • 40 g faina alba
  • putina sare
  • Crema
  • 5-6 galbenusuri
  • 180 g zahar
  • 30 g faina
  • 40 g cacao
  • o lingurita esenta rom
  • 300 g unt sau mascarpone - e foarte buna in ambele variante; cu unt crema va fi mai ferma.
  • Glazura
  • 140 g ciocolata cu lapte (sau 100 g ciocolata amaruie)
  • 100 ml frisca lichida

 

Ma gasesti si pe facebook – RETETE PAPA BUN

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.4 / 5. Vote count: 25

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

2 comentarii

    • Daca alegi varianta 1, pui blatul galben, crema, al doilea blat, crema si apoi glazura.
      Dar nu e musai sa ii mai faci, poti presara cocos, ciocolata alba rasa sau nuca.

Lasă un răspuns

17 + 4 =

Voteaza reteta: