"Amandine" cu piscoturi - Rețete Papa Bun

“Amandine” cu piscoturi

682Vizualizări
Print Friendly, PDF & Email

“Amandine” cu piscoturi, un desert cu ghilimelele de rigoare :)), care nu se vrea a fi decat o reinterpretare rapida a unui desert indragit de multi dintre noi, Amandina. Sincer, e mai multa vorbarie in reteta, decat treaba pe care o ai de facut, insa incerc sa explic bine incat sa va iasa ca cele din imagine.

Initial nici nu aveam de gand sa postez reteta, de asta nici nu am poze intermediare. Le facusem doar pentru ca ne era pofta de Amandine dar nu aveam timp de facut blaturi,  insa fiica-mea a zis:

–Sunt mortale, mama! Am mancat 3, una dupa alta! Faci si maine?

:))

Iar ea, cu exceptia desertului Pavlova, nu face excese in ce priveste desertul. Deci…chiar i-au placut, maxim!

Nu, nu fac si maine dar e bine de retinut pentru alta data, cand vrem ceva bun din categoria – retete rapide.

  • Ca si recomandare – inainte de servire lasati prajiturile pentru cel putin 30 de minute la temperatura camerei. Crema de unt se va inmuia, siropul din piscot o va completa perfect si totalul va avea o cu totul alta textura fata de atunci cand prajitura e foarte rece.

amandine-cu-piscot

Ingrediente “Amandine” cu piscoturi – pentru aprox 14-18 portii (in functie de cat de multa crema puneti)

  • piscoturi 28-36 bucati

Crema de unt pentru Amandine

  • 200 g unt
  • 120 g zahar pudra
  • un varf cutit sare
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1-2 galbenusuri ou
  • 1/2 stiluta esenta rom

Sirop caramel cu cafea

  • 3 linguri zahar
  • 200 ml apa
  • 30 ml cafea preparata (eu am pus espresso)

Glazura de ciocolata

  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 120 ml frisca lichida
  • 30 g unt

amandine-cu-piscoturi-2

Mod de preparare Amandine cu piscoturi

Pentru inceput pregateste crema de Amandine.

Mixeaza spuma untul impreuna cu zaharul (foloseste un tip de unt de calitate, fara apa, eu folosesc unt LaDorna cu 82% grasime sau Pilos)

Galbenusurile bate-le usor cu o furculita, pe baie de abur, 3-4 minute (adauga si o lingura de lapte). Le poti adauga si crude, daca n-ai nimic impotriva. Eu cand am oua de casa, crude le pun.

Reci, adauga-le peste unt.

Adauga si cacaua, esenta, amesteca usor, apoi porneste mixarea si mixeaza pana obtii o crema pufoasa, omogena.

Las-o deoparte sau, daca e cald in casa, da-o la rece putin.

Sirop

Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa rece,apoi lasa totul sa fiarba la foc mic 2-3 minute. Opreste focul si adauga cafeaua preparata.

Lasa-l la racit.

Pregateste la indemana piscoturile, siropul si crema.

  • Intre timp mi-a venit o idee, in timp ce scriam reteta. Poti scobi putin piscoturile de la baza cu ajutorul unei lingurite,  pe lung, sa devina ca niste barcute. Crema ar fi perfect stabila spritata in acele scobituri. Eu nu am procedat asa, dar cred ca ar fi foarte ok.

Amandine cu piscoturi

Ia pe rand cate un piscot si insiropeaza-l in siropul rece, pe ambele parti.

  • Trebuie sa ai mare grija cat de mult le tii. Nu trebuie nici foarte mult sa le rupi sau sa le ineci in sirop, dar nici insuficient, pentru ca nu mai au de unde altundeva trage sirop.
  • Nu insiropa din start toate piscoturile de baza, insiropeaza o parte, distribuie crema si atunci o sa vezi exact pentru cate piscoturi iti ajunge crema , in functie de cat de gros spritezi stratul.

Dupa ce ai insiropat o parte dintre piscoturile de la baza si le-ai asezat pe platou, distribuie crema pe care ai pus-o intr-un sac cu dui steluta, incercand sa pastrezi linia centrului piscotului, incat desertul sa aiba echilibru.  Insiropeaza in continuare piscoturi si pune-le peste crema apasand usor, sa faca priza. Procedeaza la fel cu piscoturile si crema ramasa. Daca-ti raman piscoturi, serveste musafirilor la cafea :)))

Da platoul la rece pana cand pregatesti glazura.

Pune  intr-un bol, pe baie de abur, toate ingredientele.

Omogenizeaza , lasa sa se raceasca, iar cand e doar usor usor calduta, ia cu lingurita si pune peste prajituri.

Orneaza-le dupa preferinta. Pastreaza platoul la rece si serveste desertul cum am mentionat in introducere.

Sunt minunate la cafea! 😉

Puteti pregati acest desert si cu alta crema, de exemplu mousse de ciocolata sau crema ganache,  pastrand ideea de baza.

amandine-cu-piscoturi-3

Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns