Eu nu-s vreo experta in „cozonacit”, dar treptat incerc, testez si niciodata nu am facut un cozonac care sa nu fie comestibil :)) C-a fost mai uscat, mai umed, mai pufos sau mai dens, totusi retetele de cozonac testate pana azi, n-au fost chiar rateuri, poate si pentru ca tot ce fac, fac cu mare drag si cu suflet. Cozonacul asta ce vi-l aduc azi, credeti-ma ca, desi tineam post, m-a facut sa cad in pacat. Arata atat de bine, de la textura la culoare, mirosea asa de frumos, incat am gustat. Ba de fapt mint, am mancat chiar :)) Si mi-a placut foarte mult si as repeta oricand acest cozonac pufos cu nuca si cacao 🙂 N-are unt, n-are smantana, n-are 100 de oua : ))) si totusi eu nu i-am gasit cusur 🙂
N-am apucat sa fac poze de final cu amandoi, pentru ca unul, asa, caldut, deja-l expediasem.
Eu am doua tavi mici de chec , de 24×14 cm , dar probabil in tavile mari (n-am avut niciodata :)))) cantitatile date ajung pentru un cozonac, nu pentru doi.
Cozonac pufos cu nuca si cacao – usor de facut, simplu si bun
Aluat pentru cozonac pufos
- 650 g faina alba (tip650 am folosit eu)
- 300 ml lapte
- 200 g zahar
- un plic drojdie uscata (7g) – mie imi place Dr Qetker
- 100 ml ulei
- 4 galbenusuri+un ou
- putina esenta rom
- coaja rasa de portocala sau lamaie (ce va place, sau ambele)
Umplutura
- 300 g nuca usor prajita
- albusurile ramase de la aluat
- 3-4 linguri cacao
- 100 g zahar
- ROM
- lapte
- un ou pentru uns + 2 linguri lapte
- in plus – cubulete de rahat, sau stafide sau bucatele de coaja de portocala confiata (asta am pus eu)
Cozonac pufos cu nuca si cacao – usor de facut, simplu si bun
Scoate din timp ingredientele la indemana, sa ajunga la temperatura camerei.
Intr-un bol pune 4 galbenusuri cu putina sare si lasa deoparte.
Intr-un alt bol, mai mare, pune zaharul, toarna peste el laptele cald si esenta si amesteca. Pune apoi un pic de sare, uleiul si coaja rasa.
Acum e momentul sa pui faina cernuta si un ou si sa amesteci usor, apoi pune si drojdia diluata in putina apa calda si apoi galbenusurile.
Eu am facut aluatul in bolul robotului de bucatarie. Am rotit la programul de framatare si am lasat pentru 10 minute.
In caz ca framantati la mana, faceti asta timp de 15-20 minute.
La final am trantit aluatul de cateva ori in bol, am acoperit cu servet curat si am dus bolul la loc cald, unde l-am lasat pentru o ora. In functie de cat de cald e in incapere, poate fi necesar sa lasati si o ora si jumatate sau cat este nevoie, pentru a-si dubla volumul.
SFAT – Adaugati doar 50 ml ulei initial, iar restul adaugati-l treptat, in timp ce robotul framanta (sau dupa caz, in timpul framantarii manuale). Daca aluatul o cere, puteti depasi cu 20-30 ml cantitatea ceruta.
Pregatiti inca 50 g faina la indemana si mai adaugati daca aluatul o cere si e totusi mult prea moale. Eu am mai adaugat 30 g, cand l-am facut iarasi.
- Aluatul de cozonac nu are (si nici nu trebuie) consistenta ferma, la fel ca cel pentru placinte. Este un pic mai moale si asa trebuie sa fie. La dospit, aluatul isi schimba foarte mult consistenta si se va lucra frumos cu el, chiar daca initial nu pare.
- Pentru a reusi sa faci cozonaci, vei incerca de cateva ori pana vei vedea cum sta treaba :)))
Între timp am pregătit umplutura.
Am macinat nuca, dar nu foarte, foarte fin, am lasat-o usor inspre grosier, sa ramana si mici bucatele, si am avut grija sa verific sa nu ramana nicio urma de coaja in amestec.
Am pus nuca intr-un bol si am pus peste ea albusurile, cacaua, zaharul si esenta si am amestecat. Am considerat necesar sa adaug si putin lapte, incat compozitia sa devina usor cremoasa.
Reteta cerea 30 g zahar, dar mie mi-a parut insuficient, asa ca am gustat. La fel faceti si voi si indulciti in functie de gusturile proprii.
Cand aluatul a crescut, l-am rasturnat pe blatul pe care am pus putin ulei si apoi l-am impartit in 4 bucati egale.
Fiecare bucata am aplatizat-o cu mainile in forma, aproximativa, de dreptunghi. Am masurat, ca sa stiu cat era, dar am uitat :))) Sper ca nu gresesc daca zic 35×17 cm, cred ca asa era, dar nu garantez.
Am impartit si umplutura in 4 parti egale si am intins peste foi, lasand un pic de loc la margini, am presarat cubulete de coaja de portocala confiata, apoi am rulat, nu foarte strans.
Am impletit rulourile obtinute cate 2, am format 2 cozonacei pe care i-am pus in tavile in care am pus hartie pentru copt.
Am acoperit tavile si i-am dus din nou la loc cald, pentru 40-45 minute.
Coacere Cozonac pufos cu nuca si cacao – usor de facut, simplu si bun
Am uns cozonacii apoi cu ou usor batut, amestecat cu putin lapte si i-am introdus in cuptorul preincalzit, la 165 grade, pe prima treapta de jos.
I-am copt pentru 55 minute.
Fiecare isi cunoaste cuptorul si stie daca coace mai bine jos sau la mijloc sau care e temperatura potrivita. Eu am descoperit astea doar testand.
Am scos cozonacii, i-am lasat inca 15-20 minute in tavi, apoi i-am scos, cu tot cu hartie, pe un gratar. Cand si cand i-am mai invartit pe-o parte si pe alta (pe laterale).
Reteta prentru aluat am preluat-o de la Ella , iar pentru umplutura, de la Laura