mnb

Croissants

2.73KVizualizări
0
(0)
Print Friendly, PDF & Email
Mereu cand pierd vremea uitandu-ma pe bloguri culinare, mi se opreste mintea si sufletul:)) la cate o reteta si nu scap de acea obsesie pana nu ma duc sa-mi fac.
Asa ca vizitand blogul Taste of pearl city am salivat bine la croissante pana am luat drumul bucatariei.
Nu lucrez eu mana-n mana cu perfectiunea, nu respect eu retetele la gram sau milimentru, dar am facut cele mai bune croissante pe care le-am mancat vreodata,cu mici modificari aduse retetei (cu exceptia felului in care lucrez:))).
Pozele din timpul prepararii sunt proaste calitativ dar va vor ajuta sa intelegeti mai bine prelucrarea aluatului.
  • Ingrediente
  • 550-600 gr faina alba
  • un plic drojdie instant (sau 25 gr drojdie proaspata)
  • o lingurita si jumatate sare
  • 40 gr zahar
  • 250-280 ml lapte rece
  • 250 gr + 2 linguri unt
  • 2-3 linguri faina
  • faina pt. pudrat masa de lucru.
  • un ou

Mod de preparare
Am pus intr-un bol faina cernuta, drojdia, sarea, doua linguri unt si zaharul.
Am inceput sa adaug treptat laptele rece pana am obtinut un aluat ferm, destul de tare, nelipicios.
Dupa caz adaugati mai mult sau mai putin lapte sau mai mult sau mai putina faina. Asta depinde mult de tipul de faina folosit.
Incepeti cu 550 gr faina si 250 ml lapte si modificati dupa caz.

200 gr unt am amestecat cu 2-3 linguri faina si am modelat amestecul formand un cub.

Am bagat si aluatul si untul pentru o ora la frigider.
Am scos pe masa de lucru infainata aluatul si am intins un patrat cu latura de aproximativ 10 cm(nu lucrez io cu masurile astea fixe:)) )
Am facut si din unt un patrat (care nu prea mi-a iesit:)) ) cu latura o idee mai mica decat a aluatului.
Le-am suprapus ca in imagine, am unit colturile opuse ale aluatului , acoperind untul.
Am intins apoi cu sucitorul o foaie mai lunga impartind imaginar untul pe toata suprafata (ca doar nu-l vedeam:)) ) ,pe care am impaturit-o ca in imagini.
Am impartit ochiometric foaia in 3. Am luat o parte laterala pe care am adus-o catre mijloc apoi cealalta deasupra ei ; „sulul ” format l-am impaturit .
Imaginile o arata mai bine decat stiu eu sa explic.
De asta la aluaturile astea e muuuult mai util un filmulet video.

Am acoperit cu folie de plastic si am dat pt o ora la frigider.
Am intins aluatul cu sucitorul si am uns cu cele 50 gr unt ramase apoi am impaturit ca la pasul anterior.

Am repetat aceasta inca de doua ori (fara a unge iar cu unt), cu pauze de o ora timp  in care bagam aluatul la rece.

L-am lasat apoi peste noapte in frigider.
Am scos, am intins aluatul, am taiat in triunghiuri pe care le-am crestat usor la baza api am format cornuri ruland dinspre baza inspre varf, intinzand usor varful pt a crea mai multe straturi.
Am pus in tava tapetata cu hartie pentru copt croissantele formate si le-am dat iar la frigider pt. 30 min. timp in care am preincalzit cuptorul la 175-180 grade.
Am scos tava, am uns croissantele cu ou batut cu putina apa si am bagat-o la cuptor pana ce croissantele au fost rumenite frumos. Cu aluatul ramas in urma taierii m-am jucat putin formand patratele umplute cu magiun de prune.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

28 de comentarii

  • Gabytza m-ai dat pe spate… N-am pregatit niciodata genul asta de aluat…dar sigur iti ‘fur’ reteta in week-end.. Arata absolut delicios…si ce-ai acolo? un cappuccino? deja imi ploua in gura, cu gandul la combinatie.. Bravos..
    Te pup

  • Multumesc, Anto.
    E o cafelutza cu frisca.
    Sunt foarte , foarte bune cornurile.Merita rabdarea.
    Eu am facut aseaza jumatate din aluat ca muream de pofta:))))
    Difera doar textura fatza de astea de azi dar asa de bine au mers si aseara..;D
    Daca faci, sa te uiti si pe linkul fetei de la care am preluat-o ca ea lucreaza tare frumos, nu ca mine [blush] :)))
    Zi minunata!

  • Sincer..n-as putea sa-ti spun:))
    Azi dimineata, de cum m-am trezit am papat unul ramas de aseara.
    Era minunat..deci..oricum sunt bune.
    uite…ia o pauza 10 minute si uita-te aici: http://www.220.ro/documentare/Croissante-Cum-Se-Fac/WpZJYIbPk0/
    Te va ajuta mult sa vezi care e ideea.
    Eu m-am uitat dupa ce le-am facut:))) dar cu siguranta o sa repet cat de curand pt ca se pot face vol au vent, pateuri cu ciuperci, branza, etc…sau chiar sa fac aluatul sa-l las in congelator.
    ps. mult mai vorbesc :)))

  • Bianca, multumesc.
    Incerc sa explic in cuvinte textura desi..nu se prea poate:)))
    Sa reduc asa ..la doua cuvinte, ar fi crocant si aerat.
    Coaja, crocanta,dar nu crocant de ala de-ti rupi dintii:)) ci ca foietajul cumparat,asa..faramicios.
    Miezul e „aerat”, are locuri goale..dar totusi parca nu ca cel din comert,ala daca musti o gura,ai tot gura goala:)),e mai mult gaura:))).
    Sa stii ca al meu drag cuptor arde la baza orice aluat cu drojdie.Fac n mutari pe treptele cuptorului,sa scot cornuri fara fund tare; in schimb la aluatul asta, am bagat tava la mijloc, NU LE-AM MUTAT DELOC, si au iesit PERFECTE. 🙂
    Noapte buna.

  • Buna Gabriela,cautam o reteta de croissants pentru ai mei pitici si m-am oprit la reteta ta.Deci ca sa fiu sigura ca am inteles bine nu lasi la dospit la caldura nici aluatul ,nici croissantele? Tot timpul se lucreaza la rece?(am vazut filmulete cum dospeau la caldura si aluatul si cornurile inainte de coacere).Si intotdeauna ma gandeam ca o sa-mi dau colesterolul peste cap cand vedeam cantitatea mare de unt,dar la tine vad ca e mai „light” 🙂 ca sa spun asa raportand la cantitatea de faina.Deci ies si asa :).Multumesc anticipat pentru lamuriri.Pe curand.

  • buna, Anca.
    nu, nu am lasat la dospit deloc.
    inainte de a ma apuca de ele cred c-am urmarit vreo 10 clipuri, si ma dadusera peste cap :))). unul facea asa, unul altfel, asa ca le-am inchis toate si le-am facut exact ca fata pe care-am trecut-o ca sursa la inceputul postarii.
    nu stiu ce sa zic…poate ar fi o idee si cu aluatul usor dospit apoi urmati pasii din reteta mea.
    incearca tu si zi-mi si mie :))).
    hai te pup si-s curioasa cum o sa faci si cum vor iesi.

  • Wow…wow…wow…imi plac foarte mult croissantele si arata bine pozele, se vede tot ce trebuie sa se vada:) reteta asta o voi face si eu cu siguranta:D

Lasă un răspuns

five × 3 =