Niciodata sterilizarea recipientelor folosite pentru pastrarea preparatelor culinare n-a fost mai simpla si mai comoda. Un singur aparat, Multicookerul Turbo Express cu gătire sub presiune, in care pui totul, respectand instructiunile, apesi un buton si gata! Fara sa fie necesar sa urmaresti timp, temperatura sau sa adaugi in final in preparat conservanti artificiali!
Un procedeu extrem de important din cadrul prepararii conservelor pentru iarna, sterlizarea, este mentionat la primul punct al prepararii, chiar inainte de procedeul termic prin care facem reteta propriu-zisa.
Prin sterlizare tinem bacteriile departe de recipiente, asigurandu-ne ca preparatul final nu va fi in niciun fel contaminat, acest lucru asigurandu-i pastrarea in conditii optime, timp indelungat, fara risc de mucegai sau fermentare.
Dar sa vedem pasii acestui procedeu.
- In primul rand cautam ca borcanele, noi sau refolosite sa nu fie fisurate sau ciobite, asa ca le verificam temeinic. In cazul borcanelor cu etichete, acestea trebuie indepartate prin inmuiere in prealabil, apoi prin razuire cu lama unui cutit sau un burete de sarma.
- Alegem capace care se infileteaza perfect. Verificam sa nu aiba puncte de rugina.
- Atat capacele cat si borcanele trebie spalate foarte bine. Fie le introducem in masina de vase, fie le spalam temeinic cu apa fierbinte si detergent. Le clatim foarte bine.
- Borcanele si capacele curate le lasam la scurs.
- Pregatim aparatul Multicooker Turbo Express cu gătire sub presiune, conectandu-l la o sursa de curent.
- In vasul aparatului turnam 250 -300 ml apa, apoi asezam gratarul suport.
- Asezam peste gratar borcanele curate. Nu uitam de capace! Degeaba sterilizam borcanele daca nu facem asta si cu capacele! Eu am asezat borcanele cu gura in jos, dar este ok si invers, nu are importanta.
- Montam capacul aparatului, rotindu-l usor in pozitia de blocare. Blocam supapa de abur cu ajutorul butonului de pe capac.
- Din meniul aparatului alegem functia Sterilize, apoi apasam butonul Start.
- Din acest moment aparatul va avea o perioada de asteptare pana cand ajunge la temperatura interioara optima, apoi programul va incepe.
- La final aparatul va emite un semnal sonor care anunta ca procedeul este gata.
- Cu ajutorul aceluiasi buton de pe capac eliberam supapa de abur si asteptam cateva minute.
- Rotim usor capacul si, cu ajutorul unei manusi de bucatarie scoatem borcanele, le mutam pe un gratar si le lasam sa se raceasca lent.
- Borcanele astfel sterlizate NU SE MAI STERG cu lavete sau carpe de bucatarie. Chiar daca mai prezinta stropi, acestia fie se usuca treptat datorita fierbintelii borcanelor, fie vor fi scuturate usor. Trebuie umplute in aceeasi zi in care ati realizat procedeul de sterlizare.
- Aceiasi pasi si acelasi program trebuie utilizat si dupa ce le umpleti.
- In borcanele reci turnati preparatele pregatite pentru conservare. Gemurile, bulionul, zacusca, se pun fierbinti. Infiletati bine.
- Turnati apa in vasul aparatului, introduceti gratarul, asezati pe gratar borcanele pline.
- Montati capacul, blocati supapa si alegeti programul Sterilize, apoi apasati Start.
- La final eliberati supapa, scoateti borcanele si le lasati sa se raceasca lent.
Depoziteaza conservele in spatii reci si bucura-te de ele pentru perioade lungi de timp in care le vei consuma treptat, impreuna cu cei dragi!