Circula in ultima perioada pe net, printre pasionatii de gatit, placinta Ghisman. Eu am vazut-o intr-un grup renumit, unde mii de gospodine isi etaleaza cu maiestrie preparatele culinare – Pasiunea mea, bucataria postata de Rebe Julieta.
Rumena, usoara, Ghisman a creeat „epidemie” dar si confuzie :)) pentru ca toata lumea o prepara asa cum a preluat-o de la bunica. Preparatul este ceva intre placinta, budinca, prajitura, se face usor si este foarte buna.
Unii o fac sarata, altii dulce, unii cu branza iute, altii cu branza de vaca, majoritatea nu pun branza deloc. Eu am adaptat-o…dupa toate bunicile :))), n-am facut-o nici dulce, nici sarata (eu ador combinatie sarat-dulce) si am adaugat 3 linguri branza burduf – imi place extrem de mult!
Daca alegi varianta dulce, merge bine cu fructe gen zmeura, mure.
Am inlocuit si praful de copt cu bicarbonat, cum am vazut scris in unele comentarii, pentru ca bunica SIGUR n-a avut praf de copt :)), iar ce-a iesit, vedeti in imagine 🙂 C-asa o fi trebuit sau nu, nu stiu :)) Altii mai scriau ceva de drojdie, dar sincer, n-as crede ca ar putea contine asa ceva.
Iar ceea ce mai cred ca este original retetei si-a fost adaptat pe parcurs, e faptul ca-n reteta de foloseste corasla (primul lapte dat de vaca dupa ce a fatat); asa ca cine are vacuta acasa…;)
Cine e de origine dobrogeana ne-ar putea lamuri mai bine in ce priveste corectitudinea sau greselile retetei 😉 <3
Ingrediente Ghisman placinta dobrogeana
Pentru un vas cu dimensiunile 18/25 cm
- 5 oua – eu am pus oua de casa
- 250 g faina alba (tip 000)
- 1 l iaurt/kefir/corasla/lapte de oaie (eu am pus 500 ml iaurt de casa, 500 ml cumparat)
- 4-5 linguri zahar pudra (am scris si in modul de preparare, gustati si dac-o vreti mai dulce mai adaugati)
- 1 lingurita si 1/2 sare
- 3 linguri pline branza burduf – e optional; dac-o faci dulce poti pune branza dulce de vaca
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu stins in 2 linguri zeama de lamaie
- unt pentru uns vasul
Mod de preparare Ghisman placinta dobrogeana
Incingi cuptorul la 200 grade (fara ventilatie) si intre timp pregatesti prajitura/placinta. Este o placinta rapida care te tine destul de putin in bucatarie.
Bati ouale cu zaharul si sarea pentru 2 minute (sau le mixezi).
Adaugi jumatate din cantitatea de faina si branza burduf si amesteci energic. Pui iaurtul, omogenizezi bine, apoi adaugi faina ramasa si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.
Omogenizezi.
Ungi bine cu unt vasul si torni compozitia.
Introduci in cuptor, pe treapta 2 si coci pentru 40 minute sau pana cand placinta este rumena.
Si gata! O portionezi cand s-a racit.
- Acum…tu stii daca-ti place dulce sau sarata, (adaugi fie zahar, fie sare in compozitie dupa gustul tau, gusti si vezi cum iti place), insa eu, am pudrat-o cu zahar pudra si-am gustat-o.
Am fost extrem de incantata! E tare moale si buna, as da cu incredere si copiilor 🙂 Cel mai mult mi-a placut rece.
Pentru coacere eu as recomanda mai degraba o tava de prajituri sau un vas yena. Vasul folosit de mine are fundul foarte gros si e mai bine mai subtire, sa fie frumos rumena si pe fund.
Textura si modul simplu de preparare mi-au amintit de o alta placinta buna, ruseasca, pe care o fac destul de des – Запеканка
nota:
ghismán (ghismáne), s. n. – Plăcintă cu brînză. – Var. ghismană, ghițman(ă). De la Ghetsemani, nume propriu, datorită faptului că s-a făcut la început pentru sărbătoarea Paștelui (Bogrea, Dacor., III, 724; Tagliavini, Arch. Rom., XII, 188).