mnb

Macrou marinat in sos de rosii

10.2KVizualizări
4.5
(77)
Print Friendly, PDF & Email

Sotului meu ii place pestele doar prajit, cu mamaliga si usturoi. Nici sa n-auda de cel la cuptor, la grill sau pregatit in alt mod. Ah! Uitasem! Si cel pe gratar.

Am pregatit aceasta reteta de “Macrou marinat in sos de rosii” cand el nu era acasa. A gasit-o pe aragaz, si-a pus in farfurie si-a zis:

-De cand asteptam reteta asta! Am mancat odata la cineva si mi-a placut mult, ti-a iesit perfect!

Timpul prepararii nu este un atu pentru aceasta reteta, dar nu vorbim de peste prajit, fript, copt etc, vorbim de o reteta in care pestelui i se macereaza oasele, deci este necesar timpul lung si temperatura scazuta. Chiar ma gandeam, dupa, ca s-ar preta tare bine la slow cooker.

Noi ne-am lins degetele. Adio conserve cumparate  in sos tomat! Imi pare rau ca n-am incercat mai demult sa fac, dar nu-i tarziu nici acum.

Mare lucru de facut la reteta asta n-ai, doar rabdarea iti e necesara.

Nu am poze frumoase, l-am pregatit intr-o dupa-amiaza si la mine acasa chiar se mananca! :))) Rar prinde ceva a doua zi. Poate o sa mai fac si alte poze sau poate o sa ramana astea 😀

Fiica-mea a zis:

– Nu reuseste poza sa surprinda cat de bine arata real!

-Mai ales pentru cine nu se pricepe sa faca poze noaptea! – as completa eu.

macrou marinat in sos de rosii


4.3 from 6 reviews
Macrou marinat in sos de rosii
 
Autor: 
Tipul retetei: Mancaruri cu peste, Peste marinat
Timp preparare: 
Timp preparare termica: 
Total timp: 
Ingrediente Macrou marinat in sos de rosii
  • 1,7 kg macrou
  • 80 ml ulei (eu am pus 40 ml ulei de masline si 40 ml ulei de floarea soarelui)
  • 80 ml otet 9%
  • o lingura sare mare
  • 2 linguri zahar
  • o sticluta suc de rosii (eu am pus preparat in casa – 330 ml)
  • 2 linguri bulion (eu folosesc Olimpia sau Sultan) diluate in 500-550 ml apa
  • o ceapa rosie, mare
  • o mana de masline
  • boabe de piper
  • 2-3 foi de dafin

 

Nota. Puteti folosi in loc de suc de rosii si bulion, 250 ml pasta de rosii concentrata, diluata cu cantitatea de apa cat s-ajunga sa cuprinda bine pestele la fiert, dar eu as recomanda exact ce am pus eu 🙂

macrou marinat in sos de rosii

Mod de preparare Macrou marinat in sos de rosii

Din imaginile atasate veti intelege usor ce-aveti de facut.

Spalati bine pestele, taiati capurile, cozile si-l curatati bine pe interior.

Taiati-i felii de aproximativ 3 cm.

Asezati intr-un vas cu fund gros – tuci, ceramica, ce-aveti voi mai bun in care nu se prinde mancarea.

Puneti deasupra foile de dafin si piperul.

Intr-un vas amestecati uleiul, otetul, sarea si zaharul. Omogenizati bine.

Adaugati sucul de rosii si bulionul diluat in putina apa.

Amestecati totul, apoi completati cu apa ramasa.

Turnati peste macroul din cratita. Sosul trebuie sa cuprinda bine pestele. Daca nu e suficient, mai adaugati apa.

Deasupra puneti ceapa taiata juliene.

Puneti capac peste vas, puneti cratita la foc mic si lasati pentru 150 minute. Nu fierbeti cu clocote, trebuie sa fiarba usor, nu sa rupa bucatile de peste. Nu ridicati deloc capacul in acest timp!

Vedeti in fotografie cum arata dupa acest timp. Posibil la voi sa fie mai scazut, dac-a fost focul mai mare.

Apoi luati capacul si lasati in continuare la foc mic, pana cand sosul scade si se ingroasa, asa ca-n conservele de peste in sos tomat. Potriviti gustul de sare.

La mine a durat aproximativ inca o ora, tot la foc mic. In ultimele 20 de minute am adaugat maslinele.

Macrou marinat in sos de rosii

  • pentru cantitatile date, la final nu a fost necesar sa mai adaug nimic, nu era nici prea sarat, nici nesarat, era perfect! Aveti grija sa folositi otet de 9% nu de 5% Gustati si potriviti totul dupa gusturile personale. Un pic de zahar in plus, un pic de sare? Nicio problema! Il faceti exact cum doriti!
  • timpul de fierbere dupa ce luati capacul nu este exact, depinde cat de groasa e cratita in care ati preparat, cat de mare/mica este temperatura la care fierbeti intial, asa ca doar proba va poate arata exact cand e aproape gata; scoateti o bucata de peste pe farfurie si taiati cu furculita; daca osul se taie  cu  furculita este ok, asta e ideea, oasele sa poata fi consumate fara probleme; poate fi necesar ca dupa ce luati capacul sa lasati o ora, la fel cum poate fi necesar sa lasati o ora si 30 min (daca este cazul mai suplimentati cu putina apa). nu opriti focul pana nu-s macerate oasele
  • pestele si sosul au gust exact ca cel din conserva, dar avem  satisfactia ca l-am pregatit acasa, plus costul mult redus
  • eu cred c-ar merge si mai mult sos; este atat de bun, incat data viitoare voi pune putin mai mult din fiecare, ca la final sa ramana sos mult.

Va asigur ca e delicios, eu nu am adaugat nimic in plus la final, nici sare, nici apa, nimic. Totul a fost ok exact cat am pus la inceput.

Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun


macrou marinat in sos de rosii

 

macrou marinat

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 77

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

26 Comments

  • am facut dupa reteta ta si chiar mia iesit am facut din 4 kg de peste macrou si mia iesit 21 de borcanele mici delicios ,dar nam pus mai mullta pasta tomata sau bulion mai mult.trebuia sa pun mai mult.

      • Buna dimineata! Cum este posibil ca un preparat din peste sa fiarba 150 de minute? C’è mai gasesti la final?

        • Buna sa iti fie inima.

          Am incercat si eu reteta de mai sus, insa am pus mai multe legume, in general morcovi si ceapa. Iese, intr-adevar divin.

          Macroul este un peste deosebit, si daca il fierbi mai bine de 4 ore la foc redus(slow-cooker) carnea ramane intreaga si campacta, nu se destrama iar oasele devin casante incat poti sa le mananci fara probleme.
          Textura macroului e perfecta chiar si dupa ore intregi de fiert la foc mic.

          Avand in vedere ca macroul este un peste gras plin de Omega, apoi vine numai din pescuit si daca este si din zona FAO 27(cea mai curata zona oceanica posibila) putem spune ca e pestele ideal…. Aaaa si nu e scump deloc.

          Numai bine

    • O sa incerc si eu reteta in urmatoarele ziel😍
      La borcane cand o bagam mai fierbem dupa borcanele sau ?🥰

    • Buna, Daniela!
      As lasa la foc mic, undeva la 150-160 grade.
      Da’ poti verifica in momentul in care da in clocot sa fiarba molcom.

    • Datorita modului de gatire slow-cooker(gatire lenta)
      Daca pestele ar fierbe in clocote, da, s-a face o pasta, dar fiind gatit la foc mic timp indelungat, iese asa cum vedeti in imagine 🙂

      • Multumesc din suflet ptr reteta, draga mea!!! L am facut de 3 ori Dupa reteta ta,un deliciu, acum(azi) o fac si a 4-a oara 🤭!Sotul meu e spaniol, la ei la macrou se spune caballa,cand am cumparat pestele mi a facut capul bomba, ca lui nu i place,de ce am cumparat pestele asta 😁,In fine,una peste alta cand am facut prima dataaaa,,,el l a mancat singur🤣🤣asta pentru ca nu i placea,acum nu l mai satur!!!🤣Sanatate si numai bine !!!

        • Ce comentariu frumos, la suflet mi-a mers!
          Ma bucura atat de mult cand retetele incercate va incanta si ii incanta si pe cei dragi voua!
          Multumesc!
          Si noua ne place macroul doar pregatit asa sau la aparatul cu aer cald.
          Multa sanatate si dumneavoastra!

    • Nu va pot da un raspuns exact. Eu doar cu macrou l-am incercat. Da’ iese atat de bun, incat nu am fost tentata sa schimb.
      Ar trebui tot un peste cu carnea grasa.

  • Una dintre cele mai bune conserve de peste care pot exista! Am facut-o, este de top! Felicitari ca ati daruit reteta si celorlalti, n-as fi aflat niciodata ce bunatate se poate face din 3 macrouri si 1 kg rosii! O voi repeta pentru cei dragi inimii mele!

    • Nu am pus niciodata peste iarna. Eu fac mereu din 3-4 kilograme si o pastrez la frigider pentru maxim 2 saptamani (se consuma
      intre timp)
      Dar probabil s-ar preta si pentru conservare peste iarna, avand otet si boabe de piper in compozitie.

    • In afara de cateva virgule si un “poate” in loc de “poata”, nu am gasit greseli in text incat sa ma trimiteti la ore de gramatica 🙂

    • Ești un invizibil și acu te-ai găsit să te faci văzut chiar aici ,ei na,hai fă pași și veziți de gramatica ta😡

Leave a Reply

1 + five =

Voteaza reteta: