Probabil aveti si voi prajituri din care muscati si simtiti cu-adevarat gustul de – prajitura de casa . Uite-asa am simtit eu gustand aceasta prajitura cu nuca si crema de vanilie. E prajitura incercata si laudata de tare multa lume care iubeste nuca si prajiturile cu acest ingredient. Crema de vanilie completeaza foile cu succes, facand ca prajitura sa fie demna de orice masa de sarbatoare!
Fara frisca d-asta actuala, fara cate creme, prafuri etc. Pur si simplu asa ca-n copilarie, simplu si bun, blat de nuca, crema de vanilie, fina si buna cu nota mai noua a adaosului de mascarpone 🙂
Iar daca mai ai si nuc in curte :)) nici nu eo prajitura scumpa.
O prajitura din care poti manca mult fara sa o simti grea, fara sa simti ca-i suficient :))
Ingrediente
Blat cu nuca – tava de 20/30 cm
- 6 albusuri
- 3 galbenusuri
- 150 g zahar
- 150 g nuca macinata
- 2 linguri faină
- o lingurita cu varf praf de copt
- un plic zahar vanilinat
- un varf cutit sare
Crema de vanilie cu mascarpone
- 400 ml lapte
- 4 linguri amidon alimentar (nu amoniac!)
- 3 galbenusuri
- 7-8 linguri zahar
- 100 g unt
- 250 g mascarpone
- jumatate fiola esenta vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
- un varf cutit sare
nuca prajita, tocata, pentru presarat deasupra
Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie
Pregateste blatul
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza albusurile spuma, cu putina sare, pana sunt crescute si pufoase.
Adauga treptat zaharul si mixeaza pana cand e diluat si compozitia ferma.
Adauga 3 galbenusuri, unul cate unul si omogenizeaza.
Amesteca faina cu nuca si praful de copt si incorporeaza-le in amestecul de oua, cu ajutorul unei spatule.
Tapeteaza o tava cu hartie pentru copt si toarna amestecul.
Niveleaza.
Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la 165-170 grade pe treapta 2, pentru 25-30 min. Fa testul cu scobitoarea.
Pentru ca initial aveam in gand sa nu tai blatul in 2 (voiam doar un strat de blat si unul de crema) nu am pus in tava toata compozitia, dar tot a crescut inalt :)); voi puneti toata compozitia, blatul va iesi inalt, perfect pentru taiat in doua.
Lasati sa se racoreasca doua minute, desprindeti de pereti tavii, il scoateti din tava si desprindeti hartia pentru copt.
Pune intr-un vas cu fund dublu, cele 3 galbenusuri ramase, impreuna cu amidonul si zaharul. Adauga, putin cate putin, laptele, amestecand cu un tel pentru, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Pune vasul pe foc si amesteca continuu, la foc mic, pana cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca. Opreste focul, lasa un minut apoi adauga untul taiat cuburi si vanilia. Amesteca usor pana la omogenizare.
Acopera-l cu folie alimentara si lasa-l sa se raceasca. Daca nu-l acoperi se formeaza deasupra o pojghita care se va usca.
Cand este complet rece pune mascarpone apoi baga mixerul la viteza mica si amesteca doar pana la omogenizare.
Poti sa mai procedezi si asa (testand in acelasi timp si calitatea branzei mascarpone). Pui in bol mascarpone si il mixezi 30 secunde, pana se desface, apoi adaugi cate 2-3 linguri din crema, mixand la treapta mica (treapta 2-3), pana la omogenizarea completa, nu mai mult.
E minunata crema! Iti vine sa nu mai pui in prajitura :))
Taie blatul rece in 2 felii egale.
Intinde peste prima felie jumatate din crema, aseaza a doua felie, intinde crema ramasa apoi presara nuca prajita, tocata.
Da prajitura la rece pentru cateva ore.
- Blat cu nuca:
- 6 albusuri
- 3 galbenusuri
- 150 g zahar
- 150 g nuca macinata
- 2 linguri faină
- o lingurita cu varf praf de copt
- un plic zahar vanilinat
- un varf cutit sare
- Crema de vanilie cu mascarpone:
- 400 ml lapte
- 4 linguri amidon alimentar (nu amoniac!)
- 3 galbenusuri
- 7-8 linguri zahar
- 100 g unt
- 250 g mascarpone
- jumatate fiola esenta vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
- un varf cutit sare
- nuca prajita, tocata, pentru presarat deasupra
Ma gasti si pe facebook – Retete Papa Bun
Pregatita de Mihailescu Elena
Pregatita de Geta Getuta
Pregatita de Mihaela Zala Heusdens
Pregatita de Mindricel Rebecca Nicoleta
Și esență unde punem? Ca n-ați mai scris… Am pus-o în crema când am adăugat mascarpone… Si i am dat în gust de lămâie…
Esenta se pune cand adaugam untul, dupa ce oprim focul.
Dar e bine si cum ati procedat dumneavoastra.
Multumesc de atentionare!
Scrie ca se pune vanilia odata cu untul tăiat cuburi!
Da, dar am modificat dupa ce m-a atentionat doamna ca am omis <3
Acuma de Crăciun vreau,să fac prajitura.Abia astept
Ce diametru pentru tava ne trebuie? Ca ce-a de la cuptor s-au mai mica ? 🥰
Buna dimineata, Simona!
20×30, am scris in reteta. E mai mica decat cea de la aragaz.
20/30 cm
Spune si in reteta 🥰
Bună ziua.Oare nuca pt blat ar trebuii să o prăjesc înainte?😇
Buna!
Eu nu am prajit-o, dar nu e nimic rau nici s-o prajiti usor inainte (y)
Cum prajesc nuca ?????? 😁😁😁😁😁
Ah, abia acum am vazut comentariul.
Cu siguranta nu va mai pot fi de folos :))
Eu infierbant cuptorul, pe la vreo…120-14o grade, pun tava cu nuca si las pt aproximativ 15 minute, amestecand cand si cand.
E super bună și foarte ușor de făcut, exact ce voiam.
Blatul nu mi-a prea crescut(o fi fost ouăle prea reci?), in rest este delicioasă.🍥🍰🥰
Multumesc !
Ma bucur mult ca ti-a placut, Adina!
Cu drag!
A iesit prajitura superrrr bunw,am facut-o deja de 2 ori.As fi vrut sa pun foto de la prajitura.dar nu stiu cum.
Buna, ALINA! Abia acum am citit comentariul.
Imi poti trimite pe gabrielad_31@yahoo.com si-mi lasi si link catre pagina ta de facebook, sa mentionez acolo.
Super buna prajitura, maine o fac a doua oara dar intr-o tava mai mare, cam 30×40 cm.Cred ca voi folosi cantitatile de ingrediente cam o data si jumatate. Sper sa fie bine.
Da, e foarte bine!
Ma bucur ca va place!
Bună ziua . La aceasta prajitura se poate pune un strat de gem și peste el crema de vanilie ?
Nu am incercat asa niciodata 🙂
Pentru blat ajung 2 lg de faina ? Nu e putina ? Sau imi puteti da va rog un gramaj ? 🙈 fac pentru prima data 😁
Buna! Nu e putina, este multa nuca macinata.
Mie blatul nu mi.a crescut mi.a ramas moale care poate fi cauza
Multumesc
Singurul motiv pentru care ar fi putut sa nu creasca ok, e ca ati mixat insuficient albusurile sau nu le-ati mixat bine, sa fie ferme.
Prajitura asta a fost testata de foarta multa lume si a iesit bine tuturor. Deci undeva nu ati facut bine. Imi pare tare rau ca nu v-a iesit.
ps. sau aragazul nu coace bine.