mnb

Prajitura cu nuca si crema de vanilie

17.3KVizualizări
4.6
(45)
Print Friendly, PDF & Email

Probabil aveti si voi prajituri din care muscati si simtiti cu-adevarat gustul de – prajitura de casa . Uite-asa am simtit eu gustand aceasta prajitura cu nuca si crema de vanilie. E prajitura incercata si laudata de tare multa lume care iubeste nuca si prajiturile cu acest ingredient. Crema de vanilie completeaza foile cu succes, facand ca prajitura sa fie demna de orice masa de sarbatoare!

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-vanilie-1

Fara frisca d-asta actuala, fara cate creme, prafuri etc. Pur si simplu asa ca-n copilarie, simplu si bun, blat de nuca, crema de vanilie, fina si buna cu nota mai noua a adaosului de mascarpone 🙂

Iar daca mai ai si nuc in curte :)) nici nu eo prajitura scumpa.

O prajitura din care poti manca mult fara sa o simti grea, fara sa simti ca-i suficient :))

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-vanilie-2

Ingrediente

Blat cu nuca – tava de 20/30 cm
  • 6 albusuri
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 150 g nuca macinata
  • 2 linguri faină
  • o lingurita cu varf praf de copt
  • un plic zahar vanilinat
  • un varf cutit sare
Crema de vanilie cu mascarpone
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri amidon alimentar (nu amoniac!)
  • 3 galbenusuri
  • 7-8 linguri zahar
  • 100 g unt
  • 250 g mascarpone
  • jumatate fiola esenta vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
  • un varf cutit sare

nuca prajita, tocata, pentru presarat deasupra

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-vanilie-3

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Pregateste blatul

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza albusurile spuma, cu putina sare, pana sunt crescute si pufoase.

Adauga treptat zaharul si mixeaza pana cand e diluat si compozitia ferma.

Adauga 3 galbenusuri, unul cate unul si omogenizeaza.

Amesteca faina cu nuca si praful de copt si incorporeaza-le in amestecul de oua, cu ajutorul unei spatule.

Tapeteaza o tava cu hartie pentru copt si toarna amestecul.

Niveleaza.

Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la 165-170 grade pe treapta 2, pentru 25-30 min. Fa testul cu scobitoarea.

Pentru ca initial aveam in gand sa nu tai blatul in 2 (voiam doar un strat de blat si unul de crema) nu am pus in tava toata compozitia, dar tot a crescut inalt :)); voi puneti toata compozitia, blatul va iesi inalt, perfect pentru taiat in doua.

Lasati sa se racoreasca doua minute, desprindeti de pereti tavii, il scoateti din tava si desprindeti hartia pentru copt.

Crema

Pune intr-un vas cu fund dublu, cele 3 galbenusuri ramase, impreuna cu amidonul si zaharul. Adauga, putin cate putin, laptele, amestecand cu un tel pentru, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Pune vasul pe foc si amesteca continuu, la foc mic, pana cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca. Opreste focul, lasa un minut apoi adauga untul taiat cuburi si vanilia. Amesteca usor pana la omogenizare.

Acopera-l cu folie alimentara si lasa-l sa se raceasca. Daca nu-l acoperi se formeaza deasupra o pojghita care se va usca.

Cand este complet rece pune mascarpone apoi baga mixerul la viteza mica si amesteca doar pana la omogenizare.

Poti sa mai procedezi si asa (testand in acelasi timp si calitatea branzei mascarpone). Pui in bol mascarpone si il mixezi 30 secunde, pana se desface, apoi adaugi cate 2-3 linguri din crema, mixand la treapta mica (treapta 2-3), pana la omogenizarea completa, nu mai mult.

E minunata crema! Iti vine sa nu mai pui in prajitura :))

Taie blatul rece in 2 felii egale.

Intinde peste prima felie jumatate din crema, aseaza a doua felie, intinde crema ramasa apoi presara nuca prajita, tocata.

Da prajitura la rece pentru cateva ore.

 

blat cu nuca

crema de vanilie

asamblare prajitura

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-vanilie-4

5.0 from 2 reviews
Prajitura cu nuca si crema de vanilie
 
Autor: 
Tipul retetei: desert
Lista de cumparaturi
  • Blat cu nuca:
  • 6 albusuri
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 150 g nuca macinata
  • 2 linguri faină
  • o lingurita cu varf praf de copt
  • un plic zahar vanilinat
  • un varf cutit sare
  • Crema de vanilie cu mascarpone:
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri amidon alimentar (nu amoniac!)
  • 3 galbenusuri
  • 7-8 linguri zahar
  • 100 g unt
  • 250 g mascarpone
  • jumatate fiola esenta vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
  • un varf cutit sare
  • nuca prajita, tocata, pentru presarat deasupra

 

Ma gasti si pe facebook – Retete Papa Bun

Pregatita de Mihailescu Elena

prajitura-cu-nuca

Pregatita de Geta Getuta

prajitura-cu-nuca

Pregatita de Mihaela Zala Heusdens

Pregatita de Mindricel Rebecca Nicoleta

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 4.6 / 5. Vote count: 45

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

24 Comments

Leave a Reply

five × two =

Voteaza reteta: