Prajitura cu nuca si crema de vanilie

1.41KVizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Probabil aveti si voi prajituri din care muscati si simtiti cu-adevarat gustul de – prajitura de casa. Uite-asa am simtit eu gustand aceasta prajitura cu nuca si crema de vanilie

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-vanilie-1

Fara frisca d-asta actuala, fara cate creme, prafuri etc. Pur si simplu asa ca-n copilarie, simplu si bun, blat de nuca, crema de vanilie, fina si buna cu nota mai noua a adaosului de mascarpone 🙂

Iar daca mai ai si nuc in curte :)) nici nu e o prajitura scumpa.

loading...

O prajitura din care poti manca mult fara sa o simti grea, fara sa simti ca-i suficient :))

prajitura-nuca

Blat cu nuca – tava de 20/30 cm

  • 6 albusuri
  • 3 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 150 g nuca macinata
  • 2 linguri faina
  • o lingurita cu varf praf de copt
  • un plic zahar vanilinat
  • un varf cutit sare

Crema de vanilie cu mascarpone

  • 400 ml lapte
  • 4 linguri amidon alimentar (nu amoniac!)
  • 3 galbenusuri
  • 7-8 linguri zahar
  • 100 g unt
  • 250 g mascarpone
  • jumatate fiola esenta vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
  • un varf cutit sare

nuca prajita, tocata, pentru presarat deasupra

prajitura-cu-nuca-si-crema-de-vanilie

Mod de preparare Prajitura cu nuca si crema de vanilie

Pregateste blatul

Separa albusurile de galbenusuri.

Mixeaza albusurile spuma, cu putina sare, pana sunt crescute si pufoase.

Adauga treptat zaharul si mixeaza pana cand e diluat si compozitia ferma.

Adauga 3 galbenusuri, unul cate unul si omogenizeaza.

Amesteca faina cu nuca si praful de copt si incorporeaza-le in amestecul de oua, cu ajutorul unei spatule.

Tapeteaza o tava cu hartie pentru copt si toarna amestecul.

Niveleaza.

Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la 165-170 grade pe treapta 2, pentru 25-30 min. Fa testul cu scobitoarea.

Pentru ca initial aveam in gand sa nu tai blatul in 2 (voiam doar un strat de blat si unul de crema) nu am pus in tava toata compozitia, dar tot a crescut inalt :)); voi puneti  toata compozitia, blatul va iesi inalt, perfect pentru taiat in doua.

Lasati sa se racoreasca doua minute, desprindeti de peretii tavii, il scoateti din tava si desprindeti hartia pentru copt.

Crema

Pune intr-un vas cu fund dublu, cele 3 galbenusuri ramase, impreuna cu amidonul si zaharul. Adauga, putin cate putin, laptele, amestecand cu un tel para, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Pune vasul pe foc si amesteca continuu, la foc mic, pana cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca. Opreste focul, lasa un minut apoi adauga untul taiat cuburi. Amesteca usor pana la omogenizare.

Acopera-l cu folie alimentara si lasa-l sa se raceasca. Daca nu-l acoperi se formeaza deasupra o pojghita care se va usca.

Cand este complet rece pune mascarpone apoi baga mixerul la viteza mica si amesteca doar pana la omogenizare.

E minunata crema! Iti vine sa n-o mai pui in prajitura :))

Taie blatul rece in 2 felii egale.

Intinde peste prima felie jumatate din crema, aseaza a doua felie, intinde crema ramasa apoi presara nuca prajita, tocata.

Da prajitura la rece pentru cateva ore.

 

blat cu nuca

crema de vanilie

asamblare prajitura

prajitura-mascarpone

Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun

Te-ar putea interesa
loading...
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns