Cu totii stim ca vindecarea multor probleme de sanatate incepe cu alimentatia.
Si daca nu vindecarea, macar tinerea sub control a bolii, incepe cu eliminarea produselor care mentin sau intensifica inflamatia. Cum ar fi – glutenul.
Cu studii pro sau contra, unii dintre noi simt pe propria piele efectele benefice ale eliminarii sale, asa ca adaptarea meniului cu ajutorul produselor existente pe piata, care ne ajuta in acest sens, e primul pas la indemana noastra.
Si care e alimentul de baza pentru multi dintre noi?
Painea – bineinteles!
Painea din reteta de fata – Paine pufoasa, fara gluten, pentru mine personal, intr-un procent mai mare de 10% nu se deosebeste de painea traditionala cu care m-am obisnuit pana acum.
Mi-a placut mult de tot, desi la inceput am fost reticenta si ma asteptam la ceva cu totul diferit care, credeam eu, ca-mi va placea „asa si-asa”. Va spun sincer, e grozav de buna, pufoasa si aerata!
Cat de simplu se face nici nu mai zic!
Ce-am folosit pentru Painea pufoasa, fara gluten
250 g Amestec faina pentru paine alba pufoasa (este exact reteta de paine de pe punga)
280 ml apa la temperatura camerei
1/2 lingurita sare de Himalaya
2 linguri ulei de masline
2 linguri otet (sau lamaie; eu am folosit otet si nu se simte deloc in gustul painii)
Mod de preparare Paine pufoasa, fara gluten
Intr-un bol puneti otetul si sarea.
Amestecati, apoi adaugati faina si apa la temperatura camerei.
Omogenizati amestecand initial cu lingura, apoi, cand incepe sa prinda consistenta, framantati cu mana.
Lasati la ‘odihna’ timp de 10 minute, apoi formati din aluat o painica pe care-o puneti intr-o tava de chec, tapetata cu hartie pentru copt.
Ungeti suprafata cu o lingura ulei de masline si introduceti in cuptor, la 180 grade, pe treapta 3, pentru 50 minute, scoateti si ungeti iar cu ulei, apoi bagati inapoi la cuptor crescand temperatura la 200, pentru inca 15 minute.
O lasati sa se raceasca pe un gratar, iar cand este rece o feliati cu- n cutit zimtat.
A iesit o paine pufoasa si aerata, plina de gaurele.
Paine pufoasa, fara gluten – Foarte gustoasa si spornica!
Apreciez rețeta, apreciez și tehnica de lucru, ba chiar și introducerea minuțios argumentată. Treaba e că eu nu renunț la nimic, cum s-ar zice, preventiv, doar pentru că altora le face rău. Vasăzică, mănânc normal (în cazul meu anormal pentru alții) până când organismul îmi va arăta singur că e nevoie de o schimbare. Am cunoscut oameni sănătoși care, speriați de pățaniile altora, și-au schimbat modul de viață și și-au făcut mai rău decât bine.
Altfel, da, pentru cei care au cu adevărat probleme, rețeta ta vine ca o mănușă.
Știu, iar sunt gică-contra, dar asta-i din născare, nu din mâncare. :))
Fain, tu, Gabi!
Nu esti deloc Gica-contra, Padre, Cezar gadeste exact ca tine :)), n-ar schimba nimic in lume daca nu-i cazul si organismul nu da semne ca nu i-ar prii. Bine…”volumul” vostru difera :)), insa atata timp cat nu se plange de nimic, eu multumesc lui Dumnezeu.
Eu, da, din cauza problemelor tiroidei ar trebui, si n-o fac, sa schimb multe.
Metabolismul si tranzitul meu sunt la pamant, eu cand nu consum gluten sunt mai vie :)), insa momentan sunt cand asa…cand asa…
Clar dependenta de multe alimente nu poate fi schimbata asa de simplu, indiferent cate argumente as primi. Insa cel putin, momentan, pe perioade scurte, ma descurc.
Painea asta i-a placut si lui Danut desi numai la el ma asteptam sa strambe din nas. A gustat-o si-a zis ca e mai buna decat painea cealalta.
Asta chiar m-a bucurat 🙂