Cand pregatesc o reteta buna de mancare, uneori scriu reteta chiar si pentru mine :)), asa ca-ntr-un caiet de viitor, sa stiu ce sa mai gatesc cand sunt in pana de inspiratie. Asa se intampla si cu aceste delicioase perisoare in sos de smantana. Mi-a placut mult sa le pregatesc. Reteta e simpla, fara prajeli si a fost primita extrem de bine de toata familia, asa ca – s-o arhivam! 😉
Ingrediente perisoare in sos de smantana
Pentru perisoare
- 600-700 g carne tocata (porc, pui, amestec, ce aveti prin casa)
- 3 linguri orez
- un ou
- o ceapa
- sare
- piper
- marar
Pentru sosul de smantana
- 50 g unt
- o lingura cu varf faina
- o lingurita mustar
- 400 ml supa de carne (din supa in care fierbeti perisoarele)
- 150-200 ml smantana de gatit cu 32% grasime
- 3 catei usturoi
- sare
- piper
- marar
Cum se face? Foarte simplu!
- Pui la foc intr-o cratita la fiert 1 l de apa.
- Intr-un bol amesteci bine cu mana carnea tocata, ceapa tocata marunt, orezul spalat si scurs, oul, sare si piper dupa gust si marar tocat.
- Formezi cu mana bilute din carne rotunde (eu am facut 25 buc) pe care le pui usor in apa care fierbe (dai focul la mic).
- Le lasi sa fiarba 25-30 min.
- Intre timp, intr-o tigaie cu fund gros, topesti untul.
- Pui faina si omogenizezi pana obtii o pasta fina.
- Scoti perisoarele din supa si strecori supa.
- Incepi sa adaugi, putin cate putin, supa strecurata de la perisoare, amestecand cu un tel sa nu se faca cocoloase.
- Incorporezi toata supa, treptat, si fierbi 5 minute, apoi adaugi perisoarele, smantana, mustarul si usturoiul pisat.
- Potrivesti gustul de sare si piper. Nu pune multa sare deoarece mararul accentueaza gustul sarat.
- Lasi la foc mic 5-10 minute, opresti focul si incorporezi marar verde, tocat.
Noi am servit perisoarele cu piure.
Pofta buna!