Asa c-am avut o bucurie cand am primit un set de tigai asa misto! Si nu-s scumpe deloc! (asta fara sa le fac reclama :), tinand cont cat sunt de grele, groase si faine.
Am incercat-o pe prima dintre ele. Regis Stone Pan 28 cm.
Avantaje:
• Invelis antiaderent cu efect de piatra incinsa
• Rezistenta la zgarieturi – invelis de 4 mm grosime
• Carcasa din aluminiu forjat
• Inductie superioara a caldurii
• Baza din otel inoxidabil
• Distributie uniforma a caldurii
• Usor de curatat
• Nu necesita adaugare de ulei/ grasimi suplimentare
• Finisaj rustic
• Maner bine fixat – nu se va rasuci
• Ideal pentru a se folosite pe plita cu gaz, cu inductie, electrica si ceramica
Eu i-am dat nota 10, nu se prinde, totul se face uniform, iar ai mei mi-au zis „Saru’mana pentru masa!” Deci…facem echipa buna 😉
M-a enervat nitel placinta asta ca nu stiam exact cata faina sa pun la foile de cartofi (am vazut reteta intr-un clip, pe facebook) si-am pus cam putina, m-am cam necajit putin la intins, dar a meritat din plin! 😉
E si mare diametrul tigaii, 28 cm, daca faceti intr-o tigaie mai mica e mai usor, dar reduceti ingredientele sa nu fie groasa foaia.
Eu o sa fiu de treaba si-o sa va-nvat corect s-o pregatiti :))
Ingredientele sunt chiar putine si destul de versatile. Puteti pune imaginatia la lucru 😉 Daca aveti piure ramas de la pranz sau cartofi gata fierti ramasi de la vreo salata de legume , reteta-i floare la ureche 😉
Aveti nevoie de:
- 7 cartofi medii
- 4-5 linguri faina (eu am pus doar 3-4 dar trebuia putin mai mult)
- 1-2 oua
- sare
- sunca presata/muschiulet afumat/ kaiser (aici alegeti voi ce vreti)
- felii de cascaval
Mod de preparare Placinta cu foi de cartof, sunca si cascaval, la tigaie
Notati asa:
Punem la fiert cartofii spalati bine (necuratati) in apa rece.
Lasam pana ce furculita intra usor in ei.
Ii scurgem de apa si-i lasam sa se racoreasca, sa-i putem curata.
Intre timp feliem cascavalul si mezelul ales.
Cand cartofii s-au racit ii curatam de coaja si-i dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Ii punem intr-un bol, punem sare, ouale si faina.
Framantam cu mana un aluat nelipicios. Nici nu trebuie sa exageram cu faina (si sa punem prea multa) deoarece timpul de procesare nu este extrem de lung si nu vrem sa mancam foi crude.
Pregatim tigaia. A mea are (asa cum am specificat) 28 cm. Puteti face si-n una mai mica dar veti pune doar 5-6 cartofi, adaptand restul ingredientelor.
Punem o lingura de ulei si lasam sa se infierbante.
Impartim aluatul in 2 bile egale.
Punem una in tigaie si cu ajutorul degetelor o intindem intr-o foaie rotunda (acum o sa va dati seama cum trebuie sa fie consistenta aluatului ;), nici tare sa n-o puteti intinde cu degetele, nici prea moale sa se desfaca ). Miscati-va rapid c-aveti de pus si umplutura si-nca o foaie.
Asezam deasupra sunca/cascaval/sunca, apoi cea de-a doua foaie de aluat cu cartof. Apasam usor pe margini sa le lipeasca foile.
Dam focul la mic , punem capac si lasam timp de 5 minute. Tigaia asta-i grozava, foarte fierbinte, voi daca folositi altfel fiti atenti sa fie bine patrunsa foaia. Poate fi necesar sa lasati mai mult. Trebuie sa se rumeneasca frumos. Verificati cu ajutorul unei spatule late.
Inclinati usor tigaia si lasati sa cada placinta intr-o farfurie mare.
Asezati deasupra placintei tigaia cu fundu-n sus, prindeti de farfurie si cu o miscare ferma o rasturnati in asa fel incat partea coapta sa ramana deasupra.
Lasati inca 4-5 minute, opriti focul si mai lasati placinta in tigaie pentru cateva minute.
Rasturnati, feliati si serviti cu iaurt, salata sau muraturi.
Nu faceti foile prea groase, riscati sa nu se patrunda bine! Mai bine le intideti mai greut dar pregatiti ceva bun.
Pentru a intinde a doua foaie eu m-am ajutat de putina faina, pe blatul de lucru.
Foarte faine, mai ales in sectiune! Sunt convinsa ca s-au evaporat imediat! Sa folosesti cu drag tigaile!
Geniala reteta, multumesc pentru postare. 🙂
Este delicioasa aceasta placinta, multumesc pentru reteta 😀