Placinta impletita cu mere - placinta cu aluat dospit | Rețete Papa Bun

mnb

Placinta impletita cu mere

166Vizualizări
5
(2)
Print Friendly, PDF & Email

Am facut placinta  impletita cu mere mai demult, dar cum nu mai stiam reteta :))), a trebuit s-o mai fac o data, sa v-o pot aduce si voua. Moale, pufoasa, calda, rumena,  cu aluat dospit si umplutura de mere aromate, pe placul tuturor celor din casa!

placinta-impletita-cu-mere-2

Placinta impletita cu mere

Ingrediente

  • 500 g faina alba
  • 20 g drojdie proaspata
  • 150 ml apa calda+ 150 ml lapte
  • 1/4 lingurita sare
  • 50 g unt
  • 100 g zahar
  • 2 oua
  • coaja de portocala

Umplutura

  • 1 kg mere
  • 100 g zahar
  • 40 g unt
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri zeama lamaie
  • arome – scortisoara, rom, zahar vanilat – dupa gust

In plus

  • un ou pentru uns placinta
  • zahar brun

implatita cu aluat dospit

Mod de preparare aluat pentru placinta impletita cu mere

Drojdia o punem intr-un bol, cu o lingura de zahar, 2 linguri de faina si putina apa calda. Amestecam circular, pana avem un aluat omogen, moale, pe care il lasam 10 minute la loc caldut, pana ce creste frumos in volum.

Punem intr-un bol faina,  zaharul, coaja de portocala, ouale usor batute, untul moale si sarea.
Intr-un ibric punem laptele si apa.
Punem ibricul la foc si incalzim usor (nu il infierbantati, veti opari faina si drojdia si nu va mai creste aluatul, trebuie sa fie doar caldut).
Incepem sa adaugam, putin cate putin, peste faina, omogenizand. In functie de puterea de absorbtie a fainii poate fi necesar fie sa nu adaugati tot lichidul, fie sa mai plusati cu putina faina.

Framantam aluatul timp de 10 minute.
Aluatul trebuie sa fie potrivit de tare, usor maleabil si nelipicios.
In timp ce framantam, adaugam si uleiul.
Ungem aluatul cu putin ulei, acoperim bolul cu-n servet curat si il lasam la loc caldut pentru cel putin o ora.

Umplutura de mere

Spalam si curatam merele. Le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Punem intr-un vas cu fund dublu untul, impreuna cu zaharul.
Amestecam pana se dilueaza zaharul apoi adaugam marul ras.
Lasam la foc mic, amestecand din cand in cand , pana ce scade zeama lasata de mere .(undeva la 10 minute)

Nu lasati zeama, riscati sa se scurga in aluat si sa ramana necopt .Trebuie sa fie o umplutura doar usor umeda.(a se vedea in foto)

Aromati compozitia dupa gust . Eu pun Rom, zeama de lamaie si zahar vanilat. Lasati la racit.

Modelare placinta impletita cu mere

Preincalzeste cuptorul la 160 grade, program cu ventilatie.

Din compozitia de aluat opriti 1/3. La fel si din  umplutura.

Pe blatul infainat intindeti restul de aluat  intr-o foaie dreptunghiulara.

Impartiti ochiometric aluatul in 4 fasii. Intindeti  uniform 2/3 din umplutura de mere, pe una dintre fasiile din mijloc. Treceti partea opusa peste umplutura, asa cum vedeti in imagini, apoi cu un cutit subtire „franjurati” partile de aluat suprapuse. Le rasuciti in timp ce trageti usor de aluat si le treceti peste placinta, introducand capetele dedesubt.

Mai degraba veti intelege din imagini exact cum zic.

Ungeti cu ou batut si presarati zahar brun. Transferati placinta usor, intr-o tava mare in care ati pus hartie pentru copt.

Din restul de aluat modelati 4-5 bocelute cu mar, pe care le asezati in tava cu partea in care ati strans aluatul in jos.

Ungeti cu ou batut.

Introduceti tava cu placinta impletita cu mere pe treapta din mijloc si coaceti pana ce placinta e rumena si frumoasa – undeva la 30-40 minute.

Acoperiti cu un servet curat si lasati la racit. O feliati cand e rece – daca rezistati! :))) Avant placintelele in plus, poate va faceti pofta cu alea si veri rezista sa n-o taiati calda.

Pe facebook ne vedem pe – Retete Papa Bun

aluat dospit umplut cu mere

placinta-impletita-cu-mere-4

modelate placinta mere

placinta-impletita-cu-mere

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Un comentariu

Lasă un răspuns