joi, august 22, 2019

Placinta cu mere

100Vizualizări
 
Print Friendly, PDF & Email

 

Mai mare dragu’ sa-ti vezi puii papand cu pofta din deserturile pe care le prepari, in special aceasta grozava placinta cu mere.
Am zis-o nu de mult si-o repet. Voi lasa deoparte pentr-o vreme deserturile cu creme, torturile, ciocolata ,- pe care le mancam mai mult eu, sotul si micuta refuzand in marea majoritate a timpului, doar Danut tinandu-mi compania :)), optand pentru “ceva bun” cu branzica, mar (sau alte fructe), sau preparate gen chec, placinte, cornuri ,muffins sau briose….

Ingrediente placinta cu mere

Aluat
550-600 gr faina
100 gr unt
250 ml lapte
un ou
sare
3 linguri zahar
drojdie 25 gr
2 lg ulei
coaja rasa de portocale- o lingurita
sare
Umplutura
7-8  mere potrivite ca marime
50 gr unt
4 lg zahar
un plic zahar vanilat
o lingura esenta rom

un ou pentru uns

Mod de preparare placinta cu mere

Aluat.
Punem intr-un vas faina. Farmam cu mana drojdia, o adaugam peste faina , apoi punem zaharul, coaja de portocala, oul usor batut si putina sare mare.
Intr-un ibric punem laptele in care punem untul taiat cubulete.
Punem ibricul la foc si incalzim usor. (nu il infierbantati, veti opari faina si drojdia si nu va mai creste aluatul, trebuie sa fie doar caldut).
Incepem sa adaugam putin cate putin peste faina, omogenizand. Framantam aluatul timp de 10 minute.
In functie de tipul de faina folosit mai adaugam dupa caz lapte caldut sau faina pana obtinem un aluat potrivit de tare, usor maleabil si nelipicios.
In timp ce framantam adaugam si uleiul.
Ungem aluatul cu putin ulei, acoperim bolul cu-n servet curat si il lasam la loc caldut pentru cel putin o ora.

Spalam si curatam merele. Le dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
Punem intr-un vas cu fund dublu untul impreuna cu zaharul si esenta.
Amestecam pana se dilueaza zaharul apoi adaugam marul ras.
Lasam la foc mic, amestecand din cand in cand , pana ce scade zeama lasata de mere .(undeva la 10 minute)

Nu lasati zeama, riscati sa se scurga in aluat si sa ramana necopt .Trebuie sa fie o umplutura doar usor umeda.(a se vedea in foto)

Impartim aluatul in doua. La fel si umplutura .
Pe blatul de lucru infainat intindem aluatul in forma de dreptunghi.(de 4-5 mm grosime)
Ochiometric il impartim in trei pe lungime (fara a-l taia)
Partile laterale le crestam (din centimetru in centimetru) .
Punem pe partea din mijloc umplutura apoi incepem sa trecem fasiile de pe laterale peste umplutura, in forma de x alternand fasiile, odata din stanga, odata din dreapta.

La final ungem placinta cu mere cu ou batut, le mutam in tava tapetata cu hartie pentru copt si le mai lasam 30 min. la loc cald.

Introducem tava in cuptorul preincalzit si coacem placinta pana se rumeneste frumos.
In cuptorul meu “buclucas” o las la mijloc pana ce creste si prinde usor culoare pe laterale apoi o mut pe treapta de sus a aragazului si-o las pana se rumenesc placintele.

Gaby_D
Scris deGaby_D

Comentarii prin Facebook

 

48 de comentarii

Lasă un răspuns