Prajitura Albinita - prajitura cu foi cu miere | Rețete Papa Bun

mnb

Prajitura Albinita

106Vizualizări
5
(2)
Print Friendly, PDF & Email

Iubitori de prajituri cu foi prin preajma? Prajitura Albinita va satisface pofta, fara doar si poate! O combinatie delicioasa, cu foi fragede cu miere, crema de gris si gem acrisor, compun un gust ce aminteste cu drag de copilarie. Prajitura merge de minune pe listele cu retete de sarbatori, putand fi pastrata cateva zile fara probleme! Multi dintre voi o cunoasteti, dar uite ca de pe blogul meu lipsea aceasta reteta 🙂 Mi-a placut nu mult, ci foarte, foarte mult!

prajitura-albinita-2

Foi 

  • 500-550 g faina alba
  • 200 g miere
  • 150 g zahar
  • o lingura bicarbonat de sodiu
  • un varf cutit sare
  • 100 g unt cu 82% grasime
  • un ou
  • un plic zahar vanilat
  • lapte sau smantana lichida (eu am pus smantana)

Crema

  • 400 ml lapte
  • 80 g gris
  • 160 zahar
  • 250 g unt cu 82% grasime
  • zahar vanilat

In plus

  • un borcanas 370 g gem de prune sau caise (un gem mai acrisor)
  • zahar pudra

prajitura-albinita-1

Foi cu miere prajitura Albinita

Intr-o cratita groasa pune mierea, zaharul si untul si pune cratita la foc mediu. Amesteca continuu, pana cand totul e omogen, zahar diluat si amestecul face „bulbuci” la fierbere. Opreste focul si lasa la racit.

Intr-un bol mare cerne faina si amestec-o cu bicarbonatul, zaharul vanilat si sarea. Cand amestecul cu miere s-a racit, toarna peste faina, pune si oul usor batut,  zaharul vanilat si amesteca usor, apoi incepe sa framanti cu mana pana la omogenizare.

Consistenta aluatului depinde foarte mult de faina folosita si de puterea ei de absorbtie, asa ca nu poate fi data o cantitate exacta. Poate nimeriti consistenta perfecta, poate e necesar sa adaugat lapte/smantana sau poate mai este necesara faina.

PONT

  • Aluatul obtinut trebuie sa aiba consistenta plastelinei. Eu rar nimeresc din prima :))) asa ca framant, scot o bucatica din el si intind pe blatul infainat,  si asa vad daca se pot sau nu intinde foi. In acest mod decid daca aluatul mai are nevoie de lichid sau de faina.

Cand am terminat cu aluatul, il impart in 4 parti egale.

Pe blatul foarte bine infainat intind cate o foaie de aproximativ 23×35 cm.

Pregatesc 4 hartii pentru copt. Iau usor prima foaie pe sucitor, o transfer in tava si coc foaia pentru 8-9 minute, la 180 grade, pe treapta din mijloc, in cuptorul pe care l-am incalzit din timp.

Procedez la fel cu toate cele 4 foi  pentru prajitura Albinita

Crema de gris

Pui intr-o cratita laptele si zaharul si pui cratita la foc mediu. Cand ajunge la punctul de fierbere pui grisul in ploaie, amestecand continuu pentru inca 2-3 minute. Opresti focul si lasi la racit.

Mixezi untul spuma cu zaharul vanilat, apoi pui amestecul de gris rece, in cateva etape, mixand dupa fiecare etapa.

Pregatesti la indemana foile, crema si borcanasul cu gem. Daca gemul nu e acrisor, pluseaza cu cateva linguri de zeama de lamaie.

Asamblare prajitura Albinita

Asaza cu grija o foaie si intinde uniform jumatate din cantitatea de crema. Asaza a doua foaie si intinde gemul. Pune si a treia foaie, intinde crema ramasa, apoi asaza ultima foaie.

Acopera prajitura Albinita cu o bucata de hartie pentru copt, apoi pune peste ea o greutate (un fund de lemn, o carte etc)

Lasa prajitura la loc racoros cat de mult timp poti tu :))) S-a putut taia dupa 12 ore, dar gustul sublim, divin, se obtine dupa 24-48 ore. E o prajitura PERFECTA pentru pregatit de Craciun, putand fi preparata cu cateva zile inainte.

Pudeaza cu zahar pudra.

Sa va fie de folos!

Pe faceebok ne vedem pe – RETETE PAPA BUN, iar pe Instagram la RetetePapaBun.ro

asamblare-prajitura-2

prajitura-albinita


Prajitura Albinita
 
Autor: 
Tipul retetei: Desert
Bucatarie: Romaneasca
Lista necesare
  • Foi
  • 500-550 g faina alba
  • 200 g miere
  • 150 g zahar
  • o lingura bicarbonat de sodiu
  • un varf cutit sare
  • 100 g unt cu 82% grasime
  • un ou
  • un plic zahar vanilat
  • lapte sau smantana lichida (eu am pus smantana)
  • Crema
  • 400 ml lapte
  • 80 g gris
  • 160 zahar
  • 250 g unt cu 82% grasime
  • zahar vanilat
  • In plus
  • un borcanas 370 g gem de prune sau caise (un gem mai acrisor)
  • zahar pudra

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Voteaza reteta: