Cand ati mancat voi o prajitura cu crema de nuca, sa afirmati ca nu v-a placut? Bine, asta daca sunteti fani nuca, in caz contrar e posibil sa fi zis..:)) Cum e prajiturica asta? Simpla! Simpla de tot! Da’ simti asa de bine aromele – nuca si ciocolata – pentru ca prajitura nu e una incarcata si greoaie, dimpotriva 🙂 Reteta asta merge fain de tot de facut si de sarbatori, prajitura fiind spornica si de efect pe platou, printre restul deserturilor de casa.
Am ales pentru prepararea prajiturii o tava de 25×35 cm. Voi daca vreti ca prajitura sa fie inalta, fie folositi una de 20×30 cm, fie lasati tava mai mare da’ mai puneti 1-2 oua in plus, adaptand in acelasi timp si restul ingredientelor.
Ingrediente blat Prajitura cu crema de nuca
- 5 oua mari
- 5 linguri faina
- 5 linguri zahar
Crema
- 250 g unt
- 120 g zahar
- 200 g nuca macinata
- 200 ml lapte
- o lingura amidon
Glazura
- 150 g ciocolata cu 52% cacao
- 50-100 ml lapte
Mod de preparare Prajitura cu crema de nuca
Blat
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile, apoi adauga, lingura cu lingura, zaharul.
Nu te opri pana ce zaharul nu e diluat COMPLET.
Galbenusurile bate-le putin cu furculita cu un varf cutit sare.
Adauga-le peste albusuri. Mixeaza pentru 30 de secunde. Cerne faina deasupra vasului cu ouale, apoi omogenizeaza totul amestecand usor, de jos in sus.
Unge o tava de 25×35 cm cu ulei, presara faina pe fundul ei (sau o tapetezi simplu, cu hartie pentru copt) si pune compozitia, lingura cu lingura. Niveleaza.
Introdu tava in cuptorul preincalzit, pe treapta 2 si coace blatul la foc mediu (165-170 grade) pana prinde culoare aurie la suprafata si trece testul cu scobitoarea.
Lasa-l la racit.
Crema de nuca
Intr-o cratita cu fund dublu pune nuca, amidonul si zaharul. Incepe sa adaugi treptat laptele, omogenizand.
Pune cratita o pe foc si amesteca continuu, pana cand se ingroasa crema.
Lasa la racit (se mai intareste in timp ce se raceste.
Mixeaza spuma untul. In 3 etape, adauga-l peste crema de nucam, amestecand energic cu-n tal para.
Intinde crema uniform peste blatul rece. Intodu tava cu prajitura cu crema de nuca , la frigider, pentru 30 minute.
Topeste ciocolata la foc mic, mic, cu putin lapte. Adauga treptat lapte (tot la foc mic) pana cand glazura e fluida, dar nu moale.
O lasi sa se racoreasca apoi o intinzi unform peste prajitura. Cu varful unei furculite traseaza linii, valuri, apoi da prajitura la rece pana cand se intareste glazura.
Portioneaz-o dupa ce o lasi 15-20 minute la temperatura camerei. Crema, fiind cu unt, tinde sa se intareasca.


- 5 oua mari
- 5 linguri faina
- 5 linguri zahar
- Pentru crema
- 250 g unt
- 120 g zahar
- 200 g nuca macinata
- 200 ml lapte
- o lingura amidon
- Iar entru glazura:
- 150 g ciocolata cu 52% cacao
- 50-100 ml lapte
Ma gasesti si pe: Retete Papa Bun
Super am făcut prăjitură cu crema de nuca mulțumesc mult
Ma bucur! Imi pare rau ca vad asa tarziu comentariul.
Sper ca v-a placut.