Prajitura cu fructe si migdale - Rețete Papa Bun

Prajitura cu fructe si migdale

724Vizualizări
Print Friendly, PDF & Email

O prajitura cu poveste de copilarie.

Cu amintiri dragi, oameni frumosi si copii inocenti.

Nu, nu-i o prajitura mostenita de la bunica. Desi tare mi-ar fi placut s-o pot servi, pe ea si pe toti cei dragi care mi-au marcat primii ani din viata.

Printre ei, trei surori dragi – Marina, Claudia si Simona, trei fete cu care mi-am petrecut cea mai mare parte a copilariei, locuind la distanta de doua usi.

Cand cei de la More Than Pub m-au provocat sa scotocesc prin minte sa decid pe cine mi-ar placea sa revad, la ele mi s-a dus gandul.

Mi le amintesc cu atata drag! Toate trei foarte cuminti, destepte, cu principii morale si conduita ireprosabila!

Nu cred c-au deranjat vreodata pe cineva, desi nu depuneau un efort pentru asta, pur si simpu asa erau ele, cu o mama decenta si linistita, modesta, care-a stiut in felul ei simplu, sa le indrume in viata.

Nici nu mai stiu numarul anilor petrecuti impreuna, ce stiu e ca apartamentul lor a devenit, mai apoi, casa mea pentru 14 ani, pana cand m-am mutat la casa.

Frumos, nu?

Dupa ce au plecat din localitate, nu ne-am vazut mai bine de 15 ani! Ce 15, 20 cred, pana acum 2 ani, cand m-a anuntat sotul ca le-a intalnit in oras (doar parintii, Claudia si Simona) si ca vor trece pe la noi.

Stiti voi imbratisarea aia sincera, curata, dezinteresata, pe care n-o simtiti decat rareori? Asa am simtit eu imbratisarile cu ei. La fel de frumosi, cuminti, decenti, modesti, exact cum ii stiam si cum i-am admirat intotdeauna!

Ce-am regretat? Ca n-aveam o prajitura buna in casa! A fost o vizita mult prea scurta si spontana, incat sa pot fi pregatita cum se cuvine.

Am improvizat ceva pe loc sa-i pot servi si tocmai de aceea am ales acum sa le dedic aceasta prajitura, cu mare, mare drag, respect si dor, si sa le scriu cateva cuvinte.

“Randuri scrise cu drag pentru trei fete minunate!
M-as bucura din suflet ca aceste cuburi delicioase pe care le-am pregatit cu gandul la voi, sa stea asezate pe-o masa la care sa fim impreuna. Sa servim o cafea sau un ceai, sa depanam amintiri si sa simtim din nou caldura si simplitatea copilariei.

Sa-mi povestiti in tihna de viata voastra, de sotii si familiile voastre, sa privesc din nou ochi blanzi si curati ai mamei voastre, acum bunica copiilor vostri.
Va astept, cu drag, oricand la mine, la noi!

Voi prepara, din nou, aceasta prajitura sau poate una si mai buna!

Va imbratisez din tot sufletul, pe toate trei si pe parintii vostri dragi!

Cu calde imbratisari, Gaby”

Indreptand atentia catre prajitura pregatita, ce sa zic? Atatea texturi si arome imbinate, m-au cucerit. Si pe mine si copiii!

Copiii mei n-au scos niciun cuvant cand au mancat-o, au zis doar:

-Mmmmm!

:))))

Doua tehnologii, una preocupata de imbunatatirea sanatatii romanilor, alta dedicata scopului ca munca ta în gospodărie să se termine mai repede si mai usor.

Sano Vita si Bosch, doua firme cu renume, imbinate pentru a oferi un total perfect.

Pufos, crocant, umed, in aceeasi bucata aromata!

V-o recomand din suflet si insist sa nu schimbati nimic, nici la ingrediente nici la pasii prajiturii.

Doar asa va veti putea bucura de acelasi gust si aspect.

Bineinteles ca adaosul de fructe (proaspete sau uscate) poate varia si o puteti face toata vara cu caise, fragi, zmeura, capsuni, mure etc.

Pe langa reteta delicioasa, va dau si o veste buna!

Sono Vita si Bosch ofera premiu pe pagina Retete Papa Bun, un cos cu produse delicioase si un blender ErgoMixx , exact ca cele folosite in aceasta reteta. Deci, va urma un CONCURS 😉

 

Prajitura cu fructe si migdale

 

Ingrediente Prajitura cu fructe si migdale – tava de 20cm/30cm.

 

  • 6 oua mari – de casa am avut eu
  • 250 g zahar brut Sano Vita (sau 200 g zahar tos)
  • 200 g faina
  • 30 ml apa
  • 5 g praf de copt
  • 75 g unt 82% grasime
  • 300 g fructe congelate sau proaspete – zmeura am pus eu, dar merge bine si amestec
  • 60 g merisoare Sano Vita
  • 40 g migdale Sano vita – puteti inlocui cu nuci, daca nu aveti
  • o lingurita coaja rasa portocala
  • un plic zahar vanilat

nota

  • Mult timp am evitat migdalele. De ce? Aveam impresia ca gustul lor are treaba cu aroma din esente sau lichioruri, dar nici vorba de asa ceva! Migdala cruda are gust asemanator nucilor si alunelor de padure.


Prajitura cu fructe si migdale-2

Mod de preparare Prajitura cu fructe si migdale

Topeste untul pe baie de abur sau la microunde.

Amesteca faina cu praful de copt.

Scoate fructele din congelator, pune-le pe o farfurie intr-un singur strat si lasa-le la frigider – nu le lasa la cald, se inmoaie si se fac urate.

Toaca migdalele la tocatorul atasabil al mixerului , dar nu complet, da-le doar cateva pulsatii, sa ramana tocate mari.

Preincalzeste cuptorul la 180 grade.

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu putina sare si adauga, treptat, 150 g zahar. Mixeaza pana cand e diluat complet.

Separat mixeaza galbenusurile cu cele 100 g zahar ramase, pentru 3-4 minute., Vei avea o compozitie cremoasa, pufoasa.

Amesteca cele doua compozitii, cu o spatula, usor, usor. Adauga vanilia si coaja rasa.

Cerne faina si adaug-o in bol. Cu miscari usoare, de jos in sus omogenizeaza compozitia.

La final incorporeaza untul topit.

Pregateste o tava de si tapeteaza cu hartie de copt.

Toarna usor jumatate din compozitie, apoi pune deasupra fructe congelate, migdale si merisoare – cate jumatate din fiecare.

Toarna deasupra lor restul de compozitie, apoi presara fructele ramase si migdalele.

Da tava la cuptor, pe treapta 2, pentru 40 minute. Prajitura trebuie sa fie usor rumena.

Fa testul cu scobitoarea. O scoti apoi si o lasi la racit; o portionezi rece.

Te-ar putea interesa

Prajitura cu fructe si migdale-4

Prajitura cu fructe si migdale-3

Sursa de inspiratie – bucataras.ro

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

Lasă un răspuns