Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata, pe placul tuturor! De la copii si parinti, pana la rude, vecini si prieteni. Coji delicioase, crema fina de vanilie si glazura de ciocolata, se cer si se servesc cu pofta la orice masa festiva. Cojile ies garantat, dupa aceasta reteta si, in sfarsit, n-o sa mai cumperi Eclere, ci le faci acasa, cu costuri mult mai mici.
Coji eclere pentru Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata
- 100 ml lapte
- 100 ml apa
- 100 g unt
- 133-135 g faina alba
- 10 g zahar
- putina sare
- 210 g ou
Mod de preparare coji perfecte pentru eclere
Preincalzeste cuptorul la 170 grade, program normal, sus/jos.
Pune intr-un vas apa, laptele, untul, zaharul si sarea. Pune la foc mic vasul.
In momentul in care a dat in clocot amestecul, ia vasul de pe foc, pune faina, toata o data, si amesteca energic.
Pune vasul inapoi pe foc si mai amesteca timp de un minut- doua.
Lasa la racorit 2 – 3 minute, amestecand usor sa scoti aburul (amestecul sa nu mai fie fierbinte cand il atingi cu degetul) , apoi incepe sa pui ouale, unul cate unul, amestecand cu telul dupa fiecare pana-l incorporezi, apoi treci la urmatorul.
- Eu cantaresc ouale (fara coaja, bineinteles:))) si daca depasesc cantitatea din reteta, scot cu lingura surplusul, sa las exact cat e necesar. Incorporez in aluat putin cate putin.
Pui aluatul intr-un posh, montezi un dui steluta mai marisor si spritezi in tava tapetata cu hartie de copt batoane pentru eclere de aluat.
Este tare util un covoras de silicon de pus in tava. De cand le prepar pe acel covoras chiar se vede diferenta.
Introduci tava in cuptorul preincalzit, pe treapta din mijloc si coci cojile pana cand sunt crescute, maronii – undeva la 35-40 minute. Cobori apoi temperatura la 140 grade si mai lasi pentru maxim 15 minute. Cojile vor iesi PERFECT! Uscate, crocante, exact ca la cofetarie, adica coji perfecte pentru eclere :))
Opresti cuptorul, le scoti si le invarti rapid, fierbinti, si le gauresti c-o scobitoare pe fund – 2-3 gaurele – sa iasa aburul din interior.
Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata
Crema de vanilie
- 400 ml lapte
- 4 linguri amidon alimentar (nu amoniac!)
- 3 galbenusuri
- 7-8 linguri zahar
- 100 g unt
- 250 g mascarpone
- jumatate fiola esenta vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
- un varf cutit sare
Mod de preparare Crema de vanilie
Pune intr-un vas cu fund dublu, cele 3 galbenusuri, impreuna cu amidonul, sarea si zaharul. Adauga, putin cate putin, laptele, amestecand cu un tel para, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Pune vasul pe foc si amesteca continuu, la foc mic, pana cand amestecul se ingroasa si devine ca o budinca. Opreste focul, lasa un minut apoi adauga untul taiat cuburi si esenta. Amesteca usor pana la omogenizare.
Acopera-l cu folie alimentara si lasa-l sa se raceasca. Daca nu-l acoperi se formeaza deasupra o pojghita care se va usca.
Cand este complet rece pune mascarpone apoi baga mixerul la viteza mica si amesteca doar pana la omogenizare.
E minunata crema! Iti vine s-o mananci cu lingura!
Glazura de ciocolata pentru Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata
- 100 ml frisca lichida
- 30 g unt
- 140 g ciocolata cu 54% cacao
varianta 2 – 150 g ciocolata + 2-3 linguri ulei
Pregatesti glazura omogenizand la bain marine toate ingredientele. In cazul in care e prea groasa o subtiezi adaugand putin cate putin apa rece. Nu adaugi prea multa deoarece, dupa racire, glazura trebuie sa se intareasca.
- Pentru umplerea eclerelor ai doua variante.
Fie le tai cate un capacel, umpli punand crema cu un pos si apoi il pui inapoi, fie dai gauri cu varful unui dui, in capetele eclerelor sau pe fund.
Cand dai gaurele e mai migalos la umplut dar mai simplu la glazurat si aspectul e tare dragalas.
Glazurezi apoi cu ciocolata si dai eclerele la rece.
Ne vedem si pe facebook – Retete papa bun