Ce sunt aceste pufoase cu mere? Sa le zic placinte cu mere, nu gresesc prea mult, cam asta sunt dupa aluat, doar ca nu arata a placinte.
Sa le zic gogosi la cuptor cu mere? Cam asa arata, cam asa au gustul si-s pufoase si bune ca niste adevarate gogosi, doar ca pregatite termic mai sanatos.
Voi, le ziceti cum vreti, numa’ incercati-le sa vedeti ce gust bun au, ce pufoase si aromate. Se fac usor, se coc rapid, copiii le vor pune-n ghiozdanele iar sotii in geanta de lucru 😀
Sa va mai dau un pont? Daca pregatiti toamna mere la borcan pentru prajituri (inca nu am scris reteta) merge super rapid toata treaba!

- Ingrediente
- 550-600 g faina alba
- 2 oua
- 100 g unt
- 10 g drojdie uscata
- 20 lg lapte caldut
- 100 g zahar
- putina sare
- Umplutura
- 4-5 mere
- 5-6 linguri zahar
- nuca (optional)
- scortisoara
- rom

Mod de preparare Pufoase cu mere/placinte cu mere
Se pun intr-un bol drojdia uscata, o lingurita de zahar si 2 linguri de faina.
Se amesteca. Se adauga treptat cate putin lapte cald pana cand se obtine un amestec de consistenta smantanii.
Se lasa la loc cald pana cand amestecul isi dubleaza volumul.
Intr-un bol mare se pune faina, ouale, sarea, zaharul si untul care trebuie sa fie moale, la temperatura camerei.
Se adauga amestecul cu drojdie (dupa ce creste in volum), se amesteca, apoi se incepe a turna putin cate putin, laptele cald ramas, in timp ce framantam. In functie de puterea de absorbtie a fainii poate fi necesar sa mai adaugati fie putin lapte fie faina. Aluatul trebuie sa fie elastic, nelipicios.
Cu mainile infainate cand si cand, framantati pentru 5 minute.
Acoperiti bolul si il lasati la loc cald, pentru 60 de minute.
Intre timp curatati si dati merele pe razatoare.
Le puneti intr-un vas impreuna cu zaharul si le caliti bine. Scurgeti sucul (nu trebuie ca umplutura sa fie umeda, vedeti in imagine)
Adaugati nuca tocata si scortisoara dupa gust.
Impartiti aluatul crescut in 16 bucati egale. Fiecare bucata o modelati in forma de bila.
Aplatizati fiecare bila cu sucitorul. Puneti cate o lingura din umplutura de mar, racita, apoi adunati aluatul intr-o boceluta apasand bine marginile.
Puneti placinta cu „lipitura” in jos in tava tapetata cu hartie de copt.
Procedati la fel cu aluatul ramas si cu umplutura.
Lasati tava la loc cald pentru inca 30 de minute.
Preincalziti cuptorul la 180 grade, cu 5 minute inainte de a introduce gogosile/placintele.
Introduceti tava pe treapta 2 si coaceti gogosile/placintele pentru 15-17 minute.
Cand s-au racorit usor, le pudrati cu zahar pudra vanilinat.
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun