Pentru prepararea retetei de salata de dovlecei cu maioneza avem mai multe posibilitati de preparare.
Unii aleg sa fiarba dovleceii, altii sa-i prajeasca iar altii (ca mine :)) ) sa-i pregateasca „in zeama lor”
Sincer, nu stiu cum ies cei mai buni, e prima oara cand mananc, n-am mai facut nici nu m-a servit nimeni niciodata :))
Da-mi place, e foarte buna si e un alt mod de pregatire al dragalasilor dovlecei.
Ingrediente salata de dovlecei cu maioneza
2 dovlecei de marime medie
2 linguri ulei
o manuta patrunjel verde
1-2 catei de usturoi (veti fi tentati sa puneti mai multi da’ nu v-as recomanda, ar fi o salata cu gust predominant de usturoi :), eu zic sa va opriti la unul, mititel )
3 linguri maioneza de casa
Mod de preparare salata de dovlecei cu maioneza
Am curatat dovleceii cu peeler-ul (iese subtire coaja si nu pierdem mult din dovlecel) I-am taiat cubulete.
Am pregatit un vas cu fund dublu, antiaderent, si l-am infierbantat. Am pus in el dovleceii. Am presarat sare dupa gust si-am amestecat usor.
Din acest moment dovleceii au incput sa-si lase zeama. Am lasat la foc mediu, amestecand constant, in timp ce dovleceii tot lasau zeama si aceasta se evapora.
Nu mi-a suras ideea cu fiertul si storsul lor, ce gust ar mai avea?
Cred ca pret de vreo 10-12 minute am lasat la foc amestecand cand si cand. Cand am vazut ca nu mai lasa zeama deloc si furculita intra foarte usor in ei, am adaugat 2 linguri de ulei, amestecand in continuare. Cand au inceput sa se rumeneasca usor, am oprit focul, am transferat dovleceii intr-o strecuratoare si i-am lasat la scurs (sa lase tot uleiul). Nu i-am pasat, nu i-am stors. Erau suficient de uscati de la gatirea in suc propriu.
Daca preferati, puteti sa va opriti la gatitul il zeama lor, pana cand sunt bine patrunsi si nu mai lasa zeama. Eu am ales sa-i rumenesc o idee, pentru un plus de gust.
In timp ce dovleceii sunt lasati la racit pregatiti maioneza, tocati patrunjel proaspat si catelul/cateii de usturoi.
Transferati dovleceii scursi si raciti intr-un bol mai mare, puneti patrunjelul, maioneza si usturoiul.
Nu am adaugat sare, era suficienta de la dovlecei si maioneza.
Lasati la rece 10 minute, sa se imprieteneasca aromele, desi eu nu am lasat deloc :)) mi-am pus pe doua felii si-am mancat cu pofta.