Cat sa tina la noi acasa o portie de mini eclere? Pai…cam 12 ore :))) Din nou copiii au laudat maxim acest desert. Nici n-aveau cum, la cat de bun poate fi rece, la cat de cremoasa si aromata e crema si cum te imbie sa mai iei unul si-nca unul! Din pacate nici eu nu am limita, singura solutie ar fi sa nu mai fac. Am perioade cand pot face asta, dar alteori pofta ma face sa cedez 😀 Nu mi se pare deloc greu sa faci eclere. Sincer? E mai mult de scris la reteta asta decat de pregatit. Cojile se fac foarte rapid, mai mult dureaza coptul, iar crema o faci in timp ce cojile sunt la cuptor. Initial am zis ca fac savarine, dar cum nu prea aveam mult timp la dispozitie, m-am razgandit.
Ingrediente mini eclere
Pentru cojile de eclere – ingredientele sunt masurate cu aceeasi cana, o cana cu capacitatea de 230 ml
jumatate de cana ulei
o cana apa
o cana faina (mie imi place faina Raftul Bunicii, cea cu banda albastra)
4 oua medii
putina sare
Pentru crema
7 linguri zahar
zeama de la o lamaie sau de la un lime (daca ai lime , cred ca merge chiar mai multa)
2 galbenusuri
350 ml frisca LaDORNA
200 g crema de branza (Philadelphia, Pilos, mascarpone etc)
zahar pudra, pentru pudrat sau glazura de ciocolata
Mod de preparare Mini eclere cu crema de lamaie
Preparare coji eclere
Intr-un vas pune uleiul, apa si sarea.
Pune-le la foc, potriveste flacara pe mediu.
Cand amestecul a dat in clocot toarna faina, toata o data si amesteca energic cu un tel para, pana cand compozitia este omogena. Pune inapoi pe foc vasul si mai amesteca continuu timp de 30 de secunde. Trebuie sa vezi ca pe vas se prinde o pojghita alba, semn ca este evaporata suficient apa din compozitie.
Lasa compozitia sa se raceasca. Cand mai este doar usor calduta incepe sa adaugi ouale, unul cate unul, amestecand energic, dupa fiecare. Nu adaugi urmatorul pana cand nu s-a incorporat precedentul.
Pregateste o tava si tapeteaz-o cu hartie pentru copt.
Preincalzeste cuptorul la 200 grade.
Pune compozitia pentru cojile de eclere intr-un pos si spriteaza in tava bastonase de aproximativ 1,5cm/8cm. Lasa loc intre ele. Mi-au iesit 28 bastonase.
Introdu tava in cuptor si coace bastonasele pentru 30 minute la 200 grade.
Redu temperatura la 180 grade si mai lasa 5 minute.
Nu deschide cuptorul cat le coci, de fapt…de ce l-ai deschide? 🙂
Lasa-le la racit.
In timp ce cojile pentru eclere se coc, pregateste crema.
Pune galbenusurile impreuna cu 4 linguri de zahar, intr-un bol metalic.
Mixeaza-le pe baie de abur pana cand se dilueaza zaharul. Adauga zeama de lamaie si mai mixeaza usor pe baie de abur pentru un minut.
Raceste bine compozitia, adauga crema de branza si mixeaza.
Daca folosesti ingrediente de calitate, nu risti nimic si nu se taie crema.
Intr-un bol mare, pe care l-ai tinut in prealabil la frigider impreuna cu paletele mixerului, pune frisca si zaharul ramas. Mixeaza intai la viteza mica pana cand compozitia devine spumoasa, apoi mareste viteza si mixeaza pana cand frisca devine ferma. Adauga in 3 etape crema de lamaie, mixand dupa fiecare etapa. Inainte de a adauga ultima treime de amestec pune si intaritorul pentru frisca. Mixeaza pana cand totul e omogen si ferm. Nu exagera totusi cu mixatul, sa nu transformi frisca in unt.
Da crema pentru 10-15 minute la rece apoi pune-o in pos.
Taie eclerele pe jumatate, spriteaza crema apoi pune deasupra capacelul fiecarui ecler.
La final pudreaza-le cu zahar pudra sau spriteaza glazura de ciocolata, in fir subtire.
Reteta in imagini
- Pentru cojile de eclere - ingredientele sunt masurate cu aceeasi cana, o cana cu capacitatea de 230 ml
- jumatate de cana ulei
- o cana apa
- o cana faina (mie imi place faina Raftul Bunicii, cea cu banda albastra)
- 4 oua medii
- putina sare
- Pentru crema
- 7 linguri zahar
- zeama de la o lamaie sau de la un lime (daca ai lime, cred ca merge chiar mai multa)
- 2 galbenusuri
- 350 ml frisca LaDORNA
- 200 g crema de branza (Philadelphia, Pilos, mascarpone etc)
- zahar pudra, pentru pudrat sau glazura de ciocolata
Ma gasesti si pe: Retete Papa Bun