Mancarea de spanac cu smantana si usturoi, la fel ca si cea de urzici, este printre preferatele fetelor din casa, baietii fiind mai carnivori de fel :)) Insa servita cu mamaliguta si ou ochi, toata lumea mananca 😉
Mie personal imi place foarte mult, atat in aceasta varianta cat si in varianta de post.
Daca in varianta cu smantana prefer usturoiul, in cea de post tind mai des sa adaug hrean la final 😉
Ingrediente Spanac cu smantana si usturoi
- 800-900 g spanac curatat
- o ceapa mare
- 50 g unt
- 30 ml ulei masline
- sare
- 150-200 ml smantana fermentata, cu 32% grasime
- o lingurita amidon alimentar sau faina alba
- 5 catei usturoi
optional – o lingurita vegeta de casa/sau cumparata, pe care o adaugati odata cu zeama de la spanac
Mod de preparare Spanac cu smantana si usturoi
Pentru inceput spanacul proaspat spala-l in mai multe ape si lasa-l la scurs.
Da in clocot 1.5 l apa cu putina sare si opareste in cateva transe spanacul, punandu-l pentru un minut in apa si scotandu-l apoi intr-o strecuratoare.
Cand s-a racorit bine toaca-l cat de mare doresti – mie nu imi place nici pasat, nici lasat intreg, ci intre, asa cum vedeti in imagine.
Incinge intr-o tigaie/cratita uleiul in care pui si untul. Pune ceapa tocata si las-o sa se inmoaie bine – 2-3 minute.
Adauga spanacul tocat si 200 ml din apa in care l-ai oparit si lasa la fiert la foc mic pentru 7-8 minute. Doar daca apa scade de tot mai adaugi putin.
Amesteci smantana cu amidonul, adaugi in cratita si amesteci bine. Potrivesti gustul de sare. Mai fierbi timp de in minut si opresti focul.
Pisezi bine usturoiul (sau pui hrean ras) si-l adaugi peste spanac. Omogenizezi si lasi 2-3 minute cu capac.
Servesti cu mamaliguta si oua ochiuri.
Pentru mai multa inspiratie ma gasesti si pe facebook – Retete papa bun