Buni. Prea buni! – acesti covrigi polonezi de post, care pot fi cu usurinta transformati in mucenici, pe 9 martie.
Doar ii modelati in forma de 8. Eu asa i-am facut anul trecut si asa ii voi face si in acest an.
Sunt absolut deliciosi! Moi, aromati, cu-n super aluat de post. Buni de pachetel, buni de desert sau mic dejun, cum alegeti voi. Ii recomand din suflet!
Ingrediente covrigi polonezi de post
- 500-550 g faina alba
- un cub drojdie proaspata – 25 grame
- 250 ml suc portocale proaspat stors – sau 250 ml suc din comert, fara acid
- un plic zahar vanilinat
- 120 g zahar
- un varf lingurita tumeric
- o lingurita coaja rasa portocala si lamaie
- 30 ml ulei de masline
- 1/3 lingurita sare
- sirop de zahar sau miere
- esenta de rom
- ulei pentru uns aluatul
Mod de preparare covrigi polonezi de post.
Intr-un vas pune drojdia, 3 linguri de faina si, treptat cate putina apa calda, in timp ce omogenizezi. Trebuie sa obtii o compozitie de consistenta smantanii, pe care o lasi la loc cald pentru 10-15 minute.
Pui zaharul in sucul de portocale, adaugand si coaja rasa, tumericul si zaharul vanilat.
Pui la foc mic, amestecand usor sa se topeasca zaharul. Sucul trebuie sa fie doar o idee caldut, nu fierbinte.
Intr-un bol mare pui faina, uleiul de masline, sarea si comozitia cu drojdie.
Adauga treptat sucul caldut si incepe sa amesteci, apoi sa framanti un aluat elastic.
Il acoperi cu un servet curat si il lasi la loc cald pentru o ora, sa-si dubleze volumul.
Cand a crescut, il rastorni pe blatul uns cu ulei si il imparti in 10 parti egale.
Iei fiecare bila si o intinzi subtire, dreptunghiular – masa sa fie unsa cu ulei.
Ungi usor cu ulei, cu o pensula, apoi strangi intr-un sul – vezi imaginile din timpul prepararii.
Tai pe mijloc sulul, lasand un cm in capat – eu m-am ajutat de rola de taiat pizza.
Prinzi de cele doua capete obtinute si le rasucesti, apoi unesti capetele si dai forma covrigului. Cu cat ai mai multa rabdare, iti vor iesi mai frumosi.
Eu nu prea am rabdare :))
Transferi in tava tapetata cu hartie pentru copt si introduci tava in cuptorul pe care l-ai incins in prealabil.
Coci pentru 20 minute la 180 grade, pe treapta din mijloc.
Intre timp faci un sirop de apa cu zahar (100 g zahar, 70 ml apa, lasi sa dea cateva clocote) in care pui coaja rasa de portocale si esenta de rom.
Dupa ce trec cele 20 minute, covrigii au inceput a se rumeni, scoti cu grija tava si pensulezi bine toti covrigii, apoi introduci tava la loc.
Treci programul pe ventilatie si lasi pana cand se rumenesc frumos.
Optional – presari nuca deasupra cat sunt fierbinti.
Sursa de inspiratie, cu mici modificari – aici