marți, august 20, 2019

Tort choux a la creme

82Vizualizări
 
Print Friendly, PDF & Email
tort-choux-a-la-creme

Astazi , piticul meu implineste 6 anisori. Dar pentru ca azi e zi de gradi si zi de lucru:)), l-am sarbatorit ieri. Sa ni-l tina Dumnezeu sanatos. La multi ani Danutu! Reteta tortului am vazut-o de mult la Bitza si mi-a placut foarte, foarte mult. Se poate “jongla” cu ingredientele cremei de iaurt. .Multumesc mult, Bitza. >:d<

Ingrediente

pentru blat:

  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 2 linguri faina
  • o lingura ulei
  • 2 linguri cacao
  • o lingurita praf copt

pentru choux a la creme

  • 250 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 4 oua
  • putina sare
  • 150 gr faina

pentru crema de iaurt

  • 2 iaurturi de 125ml
  • 400 gr frisca
  • 3 nectarine
  • 2 pliculete gelatina dr. oetker
  • o lingura zahar pudra

pentru crema eclere

  • un plic gelatina
  • un plic crema ciocolata dr. oetker
  • 3 linguri zahar pudra
  • 220 ml lapte rece

glazura

  • 150 gr ciocolata amaruie
  • 50 ml frisca
  • o lingura ulei

decor

  • frisca

Mod de preparare

blatul
Separam albusurile de galbenusuri. Mixam spuma albusurile, adaugam zaharul, mixam, apoi galbenusurile, faina amestecata cu praful de copt si  cacaua . La final incorporam uleiul.
Coacem blatul pentru aproximativ 10-15 minute intr-o forma de tort cu diametrul de 24 cm.
choux a la creme
Intr-o craticioara punem la foc apa, uleiul si sarea. In momentul in care clocoteste oprim focul si punem toata faina o data. Amestecam repede cu un tel, sa nu faca cocoloase. Lasam la racit apoi incorporam ouale unul cate unul. Nu-l punem pe urmatorul pana nu e incorporat bine primul.
Spritam din compozitie cu ajutorul unui posh, gogosele mici, intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem la foc mediu pana ce se rumenesc (eu cred ca le-am lasat cam 40 min).
Nu deschidem cuptorul!
crema de iaurt
Mixam frisca. Gelatina o punem la hidratat 2-3 minute in 2 inguri de apa api adaugam 100 ml apa si o diluam pe baie de abur.
Nectarinele le curatam de coaja si le pasam pana devine ca un piure. Adaugam zaharul.
Intr-un bol amestecam frisca, piureul de fructe, gelatina si iaurtul.
crema de ciocolata
Mixam timp de 3 minute praful de crema amestecat cu 3 linguri zahar pudra si 220ml lapte rece. Incorporam gelatina diluata ca la crema anterioara.
asamblare
Umplem gogoselele crema de ciocolata.
Pe un platou, asezam un inel de tort in care introducem blatul , il insiropam (eu l-am insiropat cu compot de struguri ) , turnam aprox o treime din crema de iaurt apoi asezam gogoselele (evitam sa punem in mijloc),, umplem golurile dintre ele  cu restul de  crema si nivelam usor.
Dam totul la frigider pentru 2-3 ore.
Preparam glazura prin topirea la foc mic a ingredientelor si o turnam calduta deasupra tortului lasand sa se prelinga si pe margini.

 

 

Gaby_D
Scris deGaby_D

Comentarii prin Facebook

 

8 comentarii

Lasă un răspuns