Cand am vazut combinatia de blat si piscoturi din tortul preparat de Roxy, am stiut c-asa ceva mi-ar placea sa pregatesc pentru ziua fiului meu.
Ca nu am respectat reteta, e alta poveste :), dar ideea de acolo a pornit.
Rasfoind internetul, am gasit idei si la Jamila, iar tortul asta e ceea ce-a iesit in final 🙂
[ingredients title=”Ingrediente Tort cu ciocolata alba, visine si mascarpone”]
- Blat de tort (cu diametrul de 28 cm; daca vreti un tort inalt, coaceti blatul in forma cu diametrul de 24 cm)
- 8 oua
- 8 linguri zahar
- 8 linguri faina
- 1/2 plic praf de copt
- un plic zahar vanilinat
- 30 ml ulei
- 30 ml apa
- un vf. cutit sare
- Crema
- 200 g ciocolata alba
- 150 ml smantana dulce
- 500 g mascarpone
- 2 linguri zahar pudra
- 6 g gelatina
- Stratul de visine
- 400 g visine
- 2-3 linguri zahar (sau dupa gust)
- 6 g gelatina
- Ornat
- 250 ml smantana pentru frisca (35% grasime, LaDorna)
- 250 ml frisca lichida (Whiped Cream, de la Kaufland)
- zahar dupa gust (3 linguri am pus eu)
- Sirop
- siropul lasat de visine la care am adaugat 150 ml apa si o lingurita coaja rasa lamaie
- In plus
- 12 piscoturi
[/ingredients]
Mod de preparare Tort cu ciocolata alba, visine si mascarpone
Separa albusurile de galbenusuri.
Mixeaza spuma albusurile cu un praf de sare apoi adauga, treptat, zaharul si zaharul vanilinat, mixand pana la diluarea completa a cristalelor. Albusurile trebuie sa aiba o consistenta ferma iar la atingere sa formeze tepi.
Galbenusurile amesteca-le cu apa si uleiul si adauga-le peste albusuri.
Cerne si faina cu praful de copt deasupra bolului cu oua, apoi omogenizeaza totul amestecand de jos in sus, usor.
Toarna in tava tapetata cu hartie pentru copt si coace la foc mic pana trece testul cu scobitoarea.
Pregateste siropul prin fierberea ingredientelor, apoi lasa-l la racit.
Pune gelatina (cele 12g) la hidratat in 40 ml apa rece.
In doua craticioare pregateste asa: in unul ciocolata rupta impreuna cu smantana, in celalalt visinele cu zaharul.
Pune ambele vase pe foc.
Amesteca ciocolata in smantana pana se omogenizeaza amestecul. Nu lasa sa fiarba!
Amesteca visinele cu zaharul pana ce se topeste zaharul si visinele si-au lasat zeama. Scurge zeama si continua fierberea (4-5 minute), apoi paseaza totul cu ajutorul unui blender si opreste focul.
Pune jumatate din cantitatea de gelatina hidratata in vasul cu ciocolata (fierbinte! dar cu focul oprit) si jumatate in sosul de visine.
Omogenizeaza si lasa-le la racit.
Pregateste crema
Mixeaza cele 500 g mascarpone impreuna cu zaharul pudra, apoi adauga amestecul cu ciocolata (racit!) mixand in continuare la cea mai mica treapta de viteza.
Nu manca crema din bol! Ai nevoie de ea sa umpli tortul! :)))
Baga crema la rece pentru 15-20 minute.
Asamblare
Taie blatul in doua felii egale.
Aseaza primul blat pe platou, monteaza inelul de tort in jurul lui si insiropeaza usor felia de blat.
Unge cu sos de visine apoi intinde jumatate din cantitatea de crema.
Aseaza piscoturile pe care le-ai trecut cateva secunde prin sirop.
Pune iar sos de visine, apoi intinde restul de crema.
Felia de blat ramasa unge-o cu sos de visine si pune-o peste crema.
Da tortul la rece pentru cateva ore sau peste noapte.
Mixeaza ingredientele pentru ornat pana ce au consistenta ferma, apoi pune totul intr-un posh si imbraca tortul.