M-am gandit ieri sa fac o prajitura cu crema, dar nici eu nu stiam ce vreau si ce-as manca.
Asa ca rascolind prin dulapuri si prin frigider, prin colectia mea cu retete de prajituri, m-am hotarat sa fac o prajitura de casa „cu ce am” :)). Am frisca, cafea, nuci, oua, ia sa vedem ce putem incropi. Si-a iesit bunatatea asta de prajitura cu crema de ness frisca si nuci pentru care nu am avut rabdare sa o las la frigider decat o ora :)) ; sa vedeti cat de frumos se diferentiaza straturile dupa ce sta cateva ore bune la rece.
Voi s-aveti rabdare, nu ca subsemnata. Da? :)))
Ingrediente Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci (tava de 18/26 cm; daca vreti sa pregatiti in tava mare a aragazului dublati cantitatile)
Blat
5 albusuri
2 galbenusuri
6 linguri zahar
3 linguri nuca macinata
3 linguri faina (rase)
un vf cutit sare
Crema de ness
3 galbenusuri
4 linguri zahar
o lingura ness
200 ml lapte
20-25 g amidon alimentar (atentie, amidon, nu amoniac; multa lume confunda desi nu voi intelege niciodata de ce
100 gr unt
Frisca
100 ml frisca lichida indulcita
100 gr smantana pentru gatit cu 25% grasime
2 linguri zahar
un plic zahar vanilat
nuci prajite tocate pentru ornat sau nuci caramelizate tocate
Mod de preparare Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci
Blat
Pune intr-un bol albusurile si mixeaza-le spuma impreuna cu un varf cutit sare.
Adauga treptat zaharul si mixeaza pana e diluat COMPLET, compozitia formeaza tepi la atingere si se tine de paletele mixerului.
Adauga galbenusurile, faina cernuta si nuca.
Omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
Pune intr-o tava hartie pentru copt. Aici ma opresc si va dau un pont pentru a aseza usor hartia pentru copt in tava. Umeziti-va usor mainile cu apa si luati bucata de hartie pregatita pentru asezat in tava si o strangeti in maini formand un „botz” :)) apoi o desfaceti si o asezati in tava.
Luati compozitia lingura cu lingura, o puneti in tava si nivelati frumos.
Dati tava in cuptorul preincalzit si coaceti blatul la foc mic spre mediu pana prinde o culoare aurie la suprafata si trece testul cu scobitoarea.
Crema de ness.
Mixati untul spuma.
Intr-un vas cu fund dublu puneti galbenusurile, ness-ul, zaharul si faina si omogenizati.
Adaugati, putin cate putin , laptele si omogenizati.
Puneti vasul pe foc , la foc mediu si lasati la fiert, amestecand continuu, pana ce compozitia se ingroasa si devine ca o smantana legata. Nu va speriati cand incepe sa capete aspect de cocoloase, amestecati energic in continuare , pe foc, si se va omogeniza frumos.
Puneti vasul intr-un alt vas in care ati pus apa rece si amestecati usor pana se raceste budinca.
Cand s-a racit complet adaugati untul si mixati totul pana la omogenizarea completa.
Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci
Frisca.
Puneti intr-un bol frisca, smantana, zaharul si zaharul vanilat si mixati pana obtineti o compozitie cu textura ferma, legata.
Asamblare.
Taiati in doua, pe orizontala, blatul cu nuca.
Asezati o foaie de blat, intindeti jumatate din crema de ness, nivelati frumos, intindeti jumatate din cantitatea de frisca si nivelati.
Asezati a doua felie de blat si procedati la fel cu restul de crema si frisca.
Deasupra acestei prajituri cu crema presarati nuca prajita, nuca macinata sau nuci caramelizate, tocate.
Eu am pus prima varianta si s-a completat perfect cu dulceata prajiturii.
Este una dintre cele mai grozave retete de prajituri incercate pana acum!
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
Buna, Nicoleta! E vorba de smantana de gatit, fermentata, cu 25 sau 32% grasime. Daca folosesti Pilos cream, cea de la Lidl la cutiute de 200 ml, cu 30%grasime, nu este necesar sa o mai combini.
Prajitura asta este asa…ca de concediu. Sa stai intr-un hamac, sa iti adie vantul prin par, si sa savurezi cate portii vrei. Yum! Sper sa nu ma trezesc prea devreme! :)))
Hihi…Gaby,blatul cu nucă mi-e dejain cuptor…🤞….Doamne ajută în continuare… ca până aici am reușit 😋….(aaaa….si sa știi, ca pt una ca mine,care habar n-are de „prajiturit”… imi crește blatul😅)
Dana, pentru pajiturica mai mare as pune asa
Blat
8 albusuri
3 galbenusuri
10-12 linguri zahar
5 linguri nuca macinata
6 linguri faina (rase)
un vf cutit sare
as merge si pe 1/2 plic de praf de copt, fiind mai multe oua, mai multa nuca, posibil sa „ceara” blatul putin ajutor 🙂
Crema de ness
4-5 galbenusuri
5-6 linguri zahar
2 linguri ness
300 ml lapte
2 linguri si 1/2 rase faina
200-250 gr unt
(nu stiu sigur daca e suficient zaarul dar eu as gusta si as adauga, daca se cere, zahar la mixare, dar pudra)
Pentru ornat as dubla totul.
Sunt tare curioasa cum iti va iesi 🙂
Mersi mult pentru ajutor , o sa iti scriu daca o sa imi creasca blatul destul de mult chiar am mici problème cu crescutul blaturilor nu imi cresc totdeauna posibil sa fie de vina cuptorul :))
Buna, Andreea!
E scris sus – „Ingrediente Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci (tava de 18/26 cm; daca vreti sa pregatiti in tava mare a aragazului dublati cantitatile)”
Te pup.
Zi frumoasa!
Buna, acum doi ani ți-am cerut ajutorul pentru o tava mai mare De cuptor și mi-a ieșit ața de buna prăjitura superba doar ca acuma anul acesta vreau sa o fac altfel ma refer aici la blat. As face 3 foi in loc de un blat tu ce părere ai pentru o foaie e ok 3 oua? Având in vedere ca am tava de cuptor modern mare ?
Buna! Ma bucur mult sa te revad!
Tu ma faci sa repet prajitura asta, nu ma crezi ca eu nu am mai facut-o? Desi imi amintesc cat de buna a fost.
Da, cred ca sunt ok 3 oua, daca atunci ai pus 8 la tava mare si ai reusit sa o tai ok.
WOW nici eu de atunci sa stii și la toți invitatii le-a plăcut foarte tare combinatia 🤪🤪 și akum vreau sa o fac de sărbători dar in stil mai fin 😂 adică foi subtire . Înseamnă ca și crema ar rămâne aceeași nu cred ca ar fi grețoasă pentru foile mai subțiri ce zici?
Nu, pentru ca e-n combinatia cu frisca.
O sa te rog frumos dupa ce o faci sa-mi zici si mie exact ce cantitati ai folosit pt tava mare. Poate faci si o poza 😉
Pupici.
Hopa hopa… sar si eu…grabeste-te cu cantitățile, Dana… ca acușica e Crăciunul pe noi, si vreau si eu sa fur rețeta asta..🤤
Gaby…. am salvat continuu pe telefon, până am terminat de citit toată rețeta… (si sa stii ca nu e ușor să citești astfel de „tentații” cand esti cu burta la gură🤰🏼😊)….anyway, cu siguranță anul ăsta incerc si eu prăjitura asta… deși, cu mari emoții(Nu prea mi se da mie sa fac prăjituri, mai ales sin astea țoco-moco😅)… Ma risc totusi, pt ca ai explicat super frumos, si pe înțelesul tuturor(chiar si al meu).
Va pup si va doresc sărbători binecuvântate!
Hihi…Gaby,blatul cu nucă mi-e dejain cuptor…🤞….Doamne ajută în continuare… ca până aici am reușit 😋….(aaaa….si sa știi, ca pt una ca mine,care habar n-are de „prajiturit”… imi crește blatul😅)
Bravo!
Uite ca eu n-am mai facut acum ca am deja amandine, kinder maxi king (inca nu e gata) foi cu frisca si nuca si ciocolata de casa
Si-i prea mult deja…
Vreau sa stiu la final cum e si daca iese buna :-*
Este un blat simplu, de albusuri, in care jumatate din cantitatea de faina e inlocuita cu nuca.
N-ar avea de ce sa nu creasca daca ati mixat corect albusurile <3
170 grade 40 minute mie mi se pare foarte mult.
Eu coc blaturile normale la 165 grade pentru 25 minute.
La prajitura asta n-am copt inca la cel electric.
Buna! N-as recomanda.
Blaturile din albus cu nuca nu prea se preteaza la insiropat. Prajitura e gen Tortul Egiptean si la fel si ala, n-are deloc sirop.
O voi reface si eu saptamana viitoare, intr-o tava mai mare 🙂
Buna Gaby deci îmi pare atat de rău ca nu ți-am trimis după sărbători și nu ți-am împărtășit prăjitura cu 3 foi , vai cât de buna a ieșit și fina , a fost printre preferate :)) chiar la un moment dar rămăsesem fără prăjitura și cumnata mea ma întrebase dacă nu cumva mai mi-a rămas prajitura cu ness 😂😉 nu prea stiu cum sati trimit poza
Sincer, chiar m-am gandit la tine si ma- ntrebam – oare n-a iesit bine de n-a mai scris Dana? :))
Ma bucur ca toata lumea a fost incantata!
Eu nu am apucat sa o mai fac, nu- mi amintesc din ce motiv.
Minunata prajitura ai facut! pe gustul meu <3
Asa prajitura as manca si eu acum, dar n-am :D..Pup!
Buna, vă rog să îmi spuneti ce fel de smantana se poate folosi împreună cu frișca(lichidă pt gătit sau maturata )? Multumesc frumos !
Buna, Nicoleta! E vorba de smantana de gatit, fermentata, cu 25 sau 32% grasime. Daca folosesti Pilos cream, cea de la Lidl la cutiute de 200 ml, cu 30%grasime, nu este necesar sa o mai combini.
Prajitura asta este asa…ca de concediu. Sa stai intr-un hamac, sa iti adie vantul prin par, si sa savurezi cate portii vrei. Yum! Sper sa nu ma trezesc prea devreme! :)))
Arata minunat prajitura, felicitari! Si are nuca multa, cum imi place mie 🙂
arataaa super :*
Decand am facut-o prima data a ramas desertul preferat al fiicei mele!multumesc pentru reteta!
Ce ma bucura comentariile astea! <3
Paste binecuvantat!
Hihi…Gaby,blatul cu nucă mi-e dejain cuptor…🤞….Doamne ajută în continuare… ca până aici am reușit 😋….(aaaa….si sa știi, ca pt una ca mine,care habar n-are de „prajiturit”… imi crește blatul😅)
Delicioasa 😍
Multumesc!
Pentru reteta aceasta ai putea sami dai cantitatile pentru blat si crema din 8 oua? Super faina prajitura
Dana, pentru pajiturica mai mare as pune asa
Blat
8 albusuri
3 galbenusuri
10-12 linguri zahar
5 linguri nuca macinata
6 linguri faina (rase)
un vf cutit sare
as merge si pe 1/2 plic de praf de copt, fiind mai multe oua, mai multa nuca, posibil sa „ceara” blatul putin ajutor 🙂
Crema de ness
4-5 galbenusuri
5-6 linguri zahar
2 linguri ness
300 ml lapte
2 linguri si 1/2 rase faina
200-250 gr unt
(nu stiu sigur daca e suficient zaarul dar eu as gusta si as adauga, daca se cere, zahar la mixare, dar pudra)
Pentru ornat as dubla totul.
Sunt tare curioasa cum iti va iesi 🙂
Mersi mult pentru ajutor , o sa iti scriu daca o sa imi creasca blatul destul de mult chiar am mici problème cu crescutul blaturilor nu imi cresc totdeauna posibil sa fie de vina cuptorul :))
Buna! 😘
Cu siguranță îți voi fura rețeta 😀
În ce tava ați făcut? Ce dimensiuni are?
Vreau sa o fac și eu mâine. 😍😍😀
Buna, Andreea!
E scris sus – „Ingrediente Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci (tava de 18/26 cm; daca vreti sa pregatiti in tava mare a aragazului dublati cantitatile)”
Te pup.
Zi frumoasa!
Buna, acum doi ani ți-am cerut ajutorul pentru o tava mai mare De cuptor și mi-a ieșit ața de buna prăjitura superba doar ca acuma anul acesta vreau sa o fac altfel ma refer aici la blat. As face 3 foi in loc de un blat tu ce părere ai pentru o foaie e ok 3 oua? Având in vedere ca am tava de cuptor modern mare ?
Buna! Ma bucur mult sa te revad!
Tu ma faci sa repet prajitura asta, nu ma crezi ca eu nu am mai facut-o? Desi imi amintesc cat de buna a fost.
Da, cred ca sunt ok 3 oua, daca atunci ai pus 8 la tava mare si ai reusit sa o tai ok.
WOW nici eu de atunci sa stii și la toți invitatii le-a plăcut foarte tare combinatia 🤪🤪 și akum vreau sa o fac de sărbători dar in stil mai fin 😂 adică foi subtire . Înseamnă ca și crema ar rămâne aceeași nu cred ca ar fi grețoasă pentru foile mai subțiri ce zici?
Nu, pentru ca e-n combinatia cu frisca.
O sa te rog frumos dupa ce o faci sa-mi zici si mie exact ce cantitati ai folosit pt tava mare. Poate faci si o poza 😉
Pupici.
Bine 😂 dar peste o luna de sarbatori atunci vreau sa o fac pupici 🤗
Bun.
Sa stii ca ma provoci :)))) Poate o fac si eu.
Hopa hopa… sar si eu…grabeste-te cu cantitățile, Dana… ca acușica e Crăciunul pe noi, si vreau si eu sa fur rețeta asta..🤤
Gaby…. am salvat continuu pe telefon, până am terminat de citit toată rețeta… (si sa stii ca nu e ușor să citești astfel de „tentații” cand esti cu burta la gură🤰🏼😊)….anyway, cu siguranță anul ăsta incerc si eu prăjitura asta… deși, cu mari emoții(Nu prea mi se da mie sa fac prăjituri, mai ales sin astea țoco-moco😅)… Ma risc totusi, pt ca ai explicat super frumos, si pe înțelesul tuturor(chiar si al meu).
Va pup si va doresc sărbători binecuvântate!
Hihi, ce comentariu dragut, de la prima ora :))
Uite ca m-ati convins :))) s-o fac si eu de Craciun.
Gata, deja suntem trei :))
Hai ca azi imi fac timp sa ma gandesc exact la cantitati si sa notez cum voi adapta eu la tava mare.
Hihi…Gaby,blatul cu nucă mi-e dejain cuptor…🤞….Doamne ajută în continuare… ca până aici am reușit 😋….(aaaa….si sa știi, ca pt una ca mine,care habar n-are de „prajiturit”… imi crește blatul😅)
Bravo!
Uite ca eu n-am mai facut acum ca am deja amandine, kinder maxi king (inca nu e gata) foi cu frisca si nuca si ciocolata de casa
Si-i prea mult deja…
Vreau sa stiu la final cum e si daca iese buna :-*
Eu acum am blatul in cuptor,dar nu a crescut deloc… Am cuptor electric , l-am pus la 170 grade 40 min…
Este un blat simplu, de albusuri, in care jumatate din cantitatea de faina e inlocuita cu nuca.
N-ar avea de ce sa nu creasca daca ati mixat corect albusurile <3
170 grade 40 minute mie mi se pare foarte mult.
Eu coc blaturile normale la 165 grade pentru 25 minute.
La prajitura asta n-am copt inca la cel electric.
Buna,la prăjitură asta blatul nu merge însiropat ușor?
Buna! N-as recomanda.
Blaturile din albus cu nuca nu prea se preteaza la insiropat. Prajitura e gen Tortul Egiptean si la fel si ala, n-are deloc sirop.
O voi reface si eu saptamana viitoare, intr-o tava mai mare 🙂
Buna Gaby deci îmi pare atat de rău ca nu ți-am trimis după sărbători și nu ți-am împărtășit prăjitura cu 3 foi , vai cât de buna a ieșit și fina , a fost printre preferate :)) chiar la un moment dar rămăsesem fără prăjitura și cumnata mea ma întrebase dacă nu cumva mai mi-a rămas prajitura cu ness 😂😉 nu prea stiu cum sati trimit poza
Imi poti trimite pe adresa gabrielad_31yahoo.com
Sincer, chiar m-am gandit la tine si ma- ntrebam – oare n-a iesit bine de n-a mai scris Dana? :))
Ma bucur ca toata lumea a fost incantata!
Eu nu am apucat sa o mai fac, nu- mi amintesc din ce motiv.
Da am avut cam mult a treaba si am uitat 😁
Nu prea mai stiu cantitatile asa din mare am batut 4 albusuri si faina 2 linguri sau 3 nici nu mai stiu 😂😂
:)))
Te pup.
Duminica frumoasa!
Nu pot sa iti trimit imi scrie ça nu ai adresa de mail valida din pacate
gabrielad_31@yahoo.com
am uitat sa pun @