M-am gandit ieri sa fac o prajitura cu crema, dar nici eu nu stiam ce vreau si ce-as manca.
Asa ca rascolind prin dulapuri si prin frigider, prin colectia mea cu retete de prajituri, m-am hotarat sa fac o prajitura de casa „cu ce am” :)). Am frisca, cafea, nuci, oua, ia sa vedem ce putem incropi. Si-a iesit bunatatea asta de prajitura cu crema de ness frisca si nuci pentru care nu am avut rabdare sa o las la frigider decat o ora :)) ; sa vedeti cat de frumos se diferentiaza straturile dupa ce sta cateva ore bune la rece.
Voi s-aveti rabdare, nu ca subsemnata. Da? :)))
Ingrediente Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci (tava de 18/26 cm; daca vreti sa pregatiti in tava mare a aragazului dublati cantitatile)
- Blat
- 5 albusuri
- 2 galbenusuri
- 6 linguri zahar
- 3 linguri nuca macinata
- 3 linguri faina (rase)
- un vf cutit sare
- Crema de ness
- 3 galbenusuri
- 4 linguri zahar
- o lingura ness
- 200 ml lapte
- 20-25 g amidon alimentar (atentie, amidon, nu amoniac; multa lume confunda desi nu voi intelege niciodata de ce
- 100 gr unt
- Frisca
- 100 ml frisca lichida indulcita
- 100 gr smantana pentru gatit cu 25% grasime
- 2 linguri zahar
- un plic zahar vanilat
- nuci prajite tocate pentru ornat sau nuci caramelizate tocate
Mod de preparare Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci
- Blat
- Pune intr-un bol albusurile si mixeaza-le spuma impreuna cu un varf cutit sare.
- Adauga treptat zaharul si mixeaza pana e diluat COMPLET, compozitia formeaza tepi la atingere si se tine de paletele mixerului.
- Adauga galbenusurile, faina cernuta si nuca.
- Omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus.
- Pune intr-o tava hartie pentru copt. Aici ma opresc si va dau un pont pentru a aseza usor hartia pentru copt in tava. Umeziti-va usor mainile cu apa si luati bucata de hartie pregatita pentru asezat in tava si o strangeti in maini formand un „botz” :)) apoi o desfaceti si o asezati in tava.
- Luati compozitia lingura cu lingura, o puneti in tava si nivelati frumos.
- Dati tava in cuptorul preincalzit si coaceti blatul la foc mic spre mediu pana prinde o culoare aurie la suprafata si trece testul cu scobitoarea.
- Crema de ness.
- Mixati untul spuma.
- Intr-un vas cu fund dublu puneti galbenusurile, ness-ul, zaharul si faina si omogenizati.
- Adaugati, putin cate putin , laptele si omogenizati.
- Puneti vasul pe foc , la foc mediu si lasati la fiert, amestecand continuu, pana ce compozitia se ingroasa si devine ca o smantana legata. Nu va speriati cand incepe sa capete aspect de cocoloase, amestecati energic in continuare , pe foc, si se va omogeniza frumos.
- Puneti vasul intr-un alt vas in care ati pus apa rece si amestecati usor pana se raceste budinca.
- Cand s-a racit complet adaugati untul si mixati totul pana la omogenizarea completa.
Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci
- Frisca.
- Puneti intr-un bol frisca, smantana, zaharul si zaharul vanilat si mixati pana obtineti o compozitie cu textura ferma, legata.
- Asamblare.
- Taiati in doua, pe orizontala, blatul cu nuca.
- Asezati o foaie de blat, intindeti jumatate din crema de ness, nivelati frumos, intindeti jumatate din cantitatea de frisca si nivelati.
- Asezati a doua felie de blat si procedati la fel cu restul de crema si frisca.
- Deasupra acestei prajituri cu crema presarati nuca prajita, nuca macinata sau nuci caramelizate, tocate.
- Eu am pus prima varianta si s-a completat perfect cu dulceata prajiturii.
- Este una dintre cele mai grozave retete de prajituri incercate pana acum!
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
Minunata prajitura ai facut! pe gustul meu <3
Asa prajitura as manca si eu acum, dar n-am :D..Pup!
Buna, vă rog să îmi spuneti ce fel de smantana se poate folosi împreună cu frișca(lichidă pt gătit sau maturata )? Multumesc frumos !
Buna, Nicoleta! E vorba de smantana de gatit, fermentata, cu 25 sau 32% grasime. Daca folosesti Pilos cream, cea de la Lidl la cutiute de 200 ml, cu 30%grasime, nu este necesar sa o mai combini.
Prajitura asta este asa…ca de concediu. Sa stai intr-un hamac, sa iti adie vantul prin par, si sa savurezi cate portii vrei. Yum! Sper sa nu ma trezesc prea devreme! :)))
Arata minunat prajitura, felicitari! Si are nuca multa, cum imi place mie 🙂
arataaa super :*
Decand am facut-o prima data a ramas desertul preferat al fiicei mele!multumesc pentru reteta!
Ce ma bucura comentariile astea! <3
Paste binecuvantat!
Hihi…Gaby,blatul cu nucă mi-e dejain cuptor…🤞….Doamne ajută în continuare… ca până aici am reușit 😋….(aaaa….si sa știi, ca pt una ca mine,care habar n-are de „prajiturit”… imi crește blatul😅)
Delicioasa 😍
Multumesc!
Pentru reteta aceasta ai putea sami dai cantitatile pentru blat si crema din 8 oua? Super faina prajitura
Dana, pentru pajiturica mai mare as pune asa
Blat
8 albusuri
3 galbenusuri
10-12 linguri zahar
5 linguri nuca macinata
6 linguri faina (rase)
un vf cutit sare
as merge si pe 1/2 plic de praf de copt, fiind mai multe oua, mai multa nuca, posibil sa „ceara” blatul putin ajutor 🙂
Crema de ness
4-5 galbenusuri
5-6 linguri zahar
2 linguri ness
300 ml lapte
2 linguri si 1/2 rase faina
200-250 gr unt
(nu stiu sigur daca e suficient zaarul dar eu as gusta si as adauga, daca se cere, zahar la mixare, dar pudra)
Pentru ornat as dubla totul.
Sunt tare curioasa cum iti va iesi 🙂
Mersi mult pentru ajutor , o sa iti scriu daca o sa imi creasca blatul destul de mult chiar am mici problème cu crescutul blaturilor nu imi cresc totdeauna posibil sa fie de vina cuptorul :))
Buna! 😘
Cu siguranță îți voi fura rețeta 😀
În ce tava ați făcut? Ce dimensiuni are?
Vreau sa o fac și eu mâine. 😍😍😀
Buna, Andreea!
E scris sus – „Ingrediente Prajitura cu crema de ness, frisca si nuci (tava de 18/26 cm; daca vreti sa pregatiti in tava mare a aragazului dublati cantitatile)”
Te pup.
Zi frumoasa!
Buna, acum doi ani ți-am cerut ajutorul pentru o tava mai mare De cuptor și mi-a ieșit ața de buna prăjitura superba doar ca acuma anul acesta vreau sa o fac altfel ma refer aici la blat. As face 3 foi in loc de un blat tu ce părere ai pentru o foaie e ok 3 oua? Având in vedere ca am tava de cuptor modern mare ?
Buna! Ma bucur mult sa te revad!
Tu ma faci sa repet prajitura asta, nu ma crezi ca eu nu am mai facut-o? Desi imi amintesc cat de buna a fost.
Da, cred ca sunt ok 3 oua, daca atunci ai pus 8 la tava mare si ai reusit sa o tai ok.
WOW nici eu de atunci sa stii și la toți invitatii le-a plăcut foarte tare combinatia 🤪🤪 și akum vreau sa o fac de sărbători dar in stil mai fin 😂 adică foi subtire . Înseamnă ca și crema ar rămâne aceeași nu cred ca ar fi grețoasă pentru foile mai subțiri ce zici?
Nu, pentru ca e-n combinatia cu frisca.
O sa te rog frumos dupa ce o faci sa-mi zici si mie exact ce cantitati ai folosit pt tava mare. Poate faci si o poza 😉
Pupici.
Bine 😂 dar peste o luna de sarbatori atunci vreau sa o fac pupici 🤗
Bun.
Sa stii ca ma provoci :)))) Poate o fac si eu.
Hopa hopa… sar si eu…grabeste-te cu cantitățile, Dana… ca acușica e Crăciunul pe noi, si vreau si eu sa fur rețeta asta..🤤
Gaby…. am salvat continuu pe telefon, până am terminat de citit toată rețeta… (si sa stii ca nu e ușor să citești astfel de „tentații” cand esti cu burta la gură🤰🏼😊)….anyway, cu siguranță anul ăsta incerc si eu prăjitura asta… deși, cu mari emoții(Nu prea mi se da mie sa fac prăjituri, mai ales sin astea țoco-moco😅)… Ma risc totusi, pt ca ai explicat super frumos, si pe înțelesul tuturor(chiar si al meu).
Va pup si va doresc sărbători binecuvântate!
Hihi, ce comentariu dragut, de la prima ora :))
Uite ca m-ati convins :))) s-o fac si eu de Craciun.
Gata, deja suntem trei :))
Hai ca azi imi fac timp sa ma gandesc exact la cantitati si sa notez cum voi adapta eu la tava mare.
Hihi…Gaby,blatul cu nucă mi-e dejain cuptor…🤞….Doamne ajută în continuare… ca până aici am reușit 😋….(aaaa….si sa știi, ca pt una ca mine,care habar n-are de „prajiturit”… imi crește blatul😅)
Bravo!
Uite ca eu n-am mai facut acum ca am deja amandine, kinder maxi king (inca nu e gata) foi cu frisca si nuca si ciocolata de casa
Si-i prea mult deja…
Vreau sa stiu la final cum e si daca iese buna :-*
Eu acum am blatul in cuptor,dar nu a crescut deloc… Am cuptor electric , l-am pus la 170 grade 40 min…
Este un blat simplu, de albusuri, in care jumatate din cantitatea de faina e inlocuita cu nuca.
N-ar avea de ce sa nu creasca daca ati mixat corect albusurile <3
170 grade 40 minute mie mi se pare foarte mult.
Eu coc blaturile normale la 165 grade pentru 25 minute.
La prajitura asta n-am copt inca la cel electric.
Buna,la prăjitură asta blatul nu merge însiropat ușor?
Buna! N-as recomanda.
Blaturile din albus cu nuca nu prea se preteaza la insiropat. Prajitura e gen Tortul Egiptean si la fel si ala, n-are deloc sirop.
O voi reface si eu saptamana viitoare, intr-o tava mai mare 🙂
Buna Gaby deci îmi pare atat de rău ca nu ți-am trimis după sărbători și nu ți-am împărtășit prăjitura cu 3 foi , vai cât de buna a ieșit și fina , a fost printre preferate :)) chiar la un moment dar rămăsesem fără prăjitura și cumnata mea ma întrebase dacă nu cumva mai mi-a rămas prajitura cu ness 😂😉 nu prea stiu cum sati trimit poza
Imi poti trimite pe adresa gabrielad_31yahoo.com
Sincer, chiar m-am gandit la tine si ma- ntrebam – oare n-a iesit bine de n-a mai scris Dana? :))
Ma bucur ca toata lumea a fost incantata!
Eu nu am apucat sa o mai fac, nu- mi amintesc din ce motiv.
Da am avut cam mult a treaba si am uitat 😁
Nu prea mai stiu cantitatile asa din mare am batut 4 albusuri si faina 2 linguri sau 3 nici nu mai stiu 😂😂
:)))
Te pup.
Duminica frumoasa!
Nu pot sa iti trimit imi scrie ça nu ai adresa de mail valida din pacate
gabrielad_31@yahoo.com
am uitat sa pun @