Am implinit 37 ani! 🙂 Chiar daca nu imi place sa-mi aniversez ziua cu invitati si cadouri :P, niciodata nu lipseste tortul de casa , pentru mine asta inseamna ziua mea – tort! :)) Am ales sa renunt la ciocolata (cam de fiecare data tortul aniversar continea ciocolata ) si sa pregatesc un tort cu crema de lamaie , racoritor si-atat de bun ca ai putea manca si 3 felii 😀
Cea mai fina si buna crema de lamaie din lume :))), acompaniata in cel mai apetisant mod de un blat pufos si-nsiropat cu sirop de…exact! lamaie! :))
Ingrediente Tort cu crema de lamaie
Blat
6 oua mari (de preferat oua de casa)
o canita (de 150 ml) zahar
un plic zahar vanilat
3 linguri ulei
3 linguri apa
8 linguri pline faina
2 linguri amidon alimentar
un vf cutit sare
Crema – recomand sa aveti si mascarpone si frisca de calitate care stiti sigur ca se mixeaza bine
500 gr mascarpone
4 oua de casa (dau o culoare…grozava!)
8 linguri zahar (puneti 10 daca va place mai dulce)
80 ml zeama lamaie
400 ml frisca lichida
Sirop
250 ml apa
2 linguri zahar
coaja rasa si zeama de la o lamaie
Mod de preparare Tort cu crema de lamaie
Blat
Separa albusurile de galbenusuri
Galbenusurile amesteca-le cu apa si uleiul si cu un tel omogenizeaza amestecand energic.
Albusurile mixeaza-le spuma cu un praf de sare.
Adauga treptat zaharul si nu te opri pana nu-s diluate complet cristalele de zahar. (aprox. 10 minute).
Pune galbenusurile peste albusuri, faina cernuta impreuna cu amidonul si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoti cat mai putin aerul din albusuri.
Toarna compozitia intr-o forma de tort inalta cu diametrul de 20 cm. Misca usor sa se aseze drept.
Introdu vasul in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc micpentru 35-40 minute (fa testul cu scobitoarea)
Lasa la racit
Crema.
Pune ouale intr-un vas metalic, inalt (sau intr-o craticioara, dar sa fie inalta) impreuna cu zaharul.
Pregateste un vas cu apa si introdu in el vasul cu oouale. La foc mic mixeaza ouale pe baie de abur pana isi dubleaza volumul si zaharul e topit.
Adauga zeama de lamaie treptat si mai mixeaza 2 minute. Trebuie sa obtii o compozitie extrem de spumoasa.
Raceste-o bine!
Mixeaza mascarpone usor adaugand treptat amestecul de oua. Compozitia va avea consistenta smantanii.
Mixeaza frisca cu o lingura de zahar. Cand a inceput sa se lege adauga in 3 etape mascarpone si mixeaza continuu pana ajungi la o consistenta ferma a cremei.
Da la rece pentru 20 minute.
Sirop
Pune la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie.
Lasa sa dea cateva clocote, opreste focul si adauga zeama de lamaie.
Strecoara siropul.
Asamblare
Taie blatul in 3 felii.
Aseaza pe un platou prima felie, insiropeaza bine, intinde 4-5 linguri crema, aseaza a doua felie, insiropeaza si intinde crema, aseaza a treia felie si insiropeaza.
Imbraca tortul cu crema de lamaie in crema ramasa si da-l la rece pentru cateva ore.
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
20 de comentarii
La multi ani Gaby, multa sanatate si numai bine .
Tortul arata absolut delicios !! 🙂
Sigur il voi incerca .
Frisca o mixati pana se leaga bine, apoi adaugati treptat amestecul de mascarpone mixand in continuare.
Grija mare sa mixati exact cat trebuie si sa va opriti la timp, sa nu riscati sa o taiati.
Acum il fac…deocamdata mi-a iesit bine, doar ca mi-e teama ca o sa mi se taie cand amestec crema de mascarpone cu frisca.Ar trebui adaugat cand frisca e batuta pe jumatate, sa spunem ?
Buna!
Cu mare drag!
Si eu sper sa se pape bine, chiar e ideal pe caldurile astea!
La multi ani, puiutului! Sa fie sanatos si sa va aduca multe bucurii!
La multi ani Gaby, multa sanatate si numai bine .
Tortul arata absolut delicios !! 🙂
Sigur il voi incerca .
Multumesc mult, Mirela!
Abia astept sa-l incerci, mie si lu’ Danut ne-a placut mult de tot!
La multi ani , Gaby ! Ce varsta frumoasa … abia de-acum simti ca esti femeie cu adevarat 🙂 .
Tortul este SUPERB !
Multumesc mult, Diana! <3
Cu ce l-ati ornat asa frumos?
Te referi la crema? E aceeasi cu cea din interior.
Ouăle se pun întregi sau doar gălbenușurile
Intregi.
Bună ziua am înțeles bine? frișcă trebui făcută spumă și după amestecat cu celelalte compoziți?
Frisca o mixati pana se leaga bine, apoi adaugati treptat amestecul de mascarpone mixand in continuare.
Grija mare sa mixati exact cat trebuie si sa va opriti la timp, sa nu riscati sa o taiati.
Pt o forma de tort detasabile cu diametrul de 26 care recomandati a fi cantitatile?
Buna, Oana! Eu as mari catitatile cu inca 1/2 din tot ce am scris. Adica 9 oua la blat, 750 mascarpone la crema si tot asa 🙂 Sper ca ai inteles cum.
Da, am inteles! Ma gandeam eu, dar am vrut sa fiu sigura! Multumesc!
Cu mare drag!
Sa-mi scrii cum ti-a iesit 😉
Acum il fac…deocamdata mi-a iesit bine, doar ca mi-e teama ca o sa mi se taie cand amestec crema de mascarpone cu frisca.Ar trebui adaugat cand frisca e batuta pe jumatate, sa spunem ?
Ah! Imi pare rau ca abia acum am vazut. Da, foarte corect ai zis, cam la jumatate.
Sper ca a iesit bine.
Duminica frumoasa!
Bună si mulțumesc mult de rețetă, tocmai l-am făcut pentru aniversarea primului an al nepoțelului meu, sper să le placă invitaților mei
Buna!
Cu mare drag!
Si eu sper sa se pape bine, chiar e ideal pe caldurile astea!
La multi ani, puiutului! Sa fie sanatos si sa va aduca multe bucurii!
La multi ani ! si o primavara frumoasa,
Tortul are o culoare foarte apetisanta, cu siguranta este bun.
E tare usurel si bun!
Chiar am facut un tort dupa reteta asta cadou cuiva si tare l-a laudat 🙂