zurli

TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL-1

TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL-1

Tort cu frisca si caramel

TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL

TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL

De cand am vazut reteta tortului la Mona (Aziz) recunosc ca m-a obsedat :))). Am zis „moaaaaa, ce tort adevarat! „:))))si-am salivat instant :))). Am zis ca-l fac cu prima ocazie ce se va ivi si cum a fost ziua cumnatei mele, l-am executat. Cu siguranta!!! nu va fi prima si ultima oara, mi-a placut mult de tot. Combinatia de blat pufos insiropat, frisca si caramel, inseamna cu adevarat TORT :))).La multi ani, Mirela mea draga!

Blat

* 5 oua mari
* o cana zahar
* 7 linguri faina
* un praf de copt
* un plic zahar vanilat
* un vf cutit sare
* 2 linguri amidon
* 30 ml ulei
* 30 ml apa

Caramel

* o cana zahar
* 150 ml frisca lichida
* o lingura unt
* 50 ml apa

Frisca

* 500 ml frisca lichida
* 300 ml smantana
* 3 linguri zahar
* jumatate esenta vanilie

Sirop

* 4 linguri zahar
* 150 ml apa
* vanilie

arahide in ciocolata, macinate, pentru ornat

TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL-2

TORT-CU-FRISCA-SI-CARAMEL-2

Blat.
Separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile le mixam spuma impreuna cu sarea apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana e complet diluat.
Galbenusurile le frecam cu uleiul si apa si le adaugampeste albusuri.
Cernem faina amestecata cu amidonul si praful de copt. Le adaugam peste oua si incorporam usor cu o paleta.
Preincalzim cuptorul.
Tapetam o forma de tort (sau o cratita) cu diametrul de 20 cm cu hartie pentru copt, turnam compozitia si nivelam.
Introducem tava in cuptor, la foc mic , si coacem timp de 35–40 min (facem testul cu scobitoarea)
ps. e asa de fain blatul! Asa de aerat si pufos!
Caramel.
Punem intr-un vas cu fund dublu , la fiert, zaharul impreuna cu apa.
Fierbem pana capata culoarea chihlimbarului, ferim putin de pe foc si turnam frisca. Punem inapoi pe foc si mai fierbem 3-4 minute.
Adaugam si untul, lasam sa se topeasca si oprim focul.
Dupa ce se racoreste usor bagam blenderul pentru un minut. (putem trece peste pasul asta si sa strecuram, cum zice Mona).
Lasam la racit.
Frisca.
Punem intr-un bol frisca lichida impreuna cu smantana si zaharul.
Incepem sa mixam, mai intai la treapta 1, timp de un minut, apoi marim viteza si mixam pana la obtinerea consistentei dorite (testam cu degetelul :))) ).
Adaugam vanilia si gata.
Sirop.
Caramelizam zaharul. Stingem cu apa rece , lasam la fiert pana da cateva clocote.
Racim.
Asamblare
Taiem blatul in trei.
Asezam primul blat, il insiropam (nu tare, se insiropeaza mult si de la frisca) si punem 1/3 din cantitatea de frisca.
Punem apoi caramel ajutandu-ne de o lingura si lasand sa curga „neglijent”:)))
Nu este necesar tot caramelul. Restul pastrati-l la frigider.
Asezam al doilea blat, insiropam, punem iar 1/3 frisca si caramel si asezam ultimul blat pe care-l insiropam.
Imbracam tortul in frisca, tapetam peretii cu alunele cu ciocolata si ornam .
Sursa.
Multumesc mult, Mona.

Print Friendly, PDF & Email
 
loading...

Comentarii prin FaceBook

29 Comentarii


  1. Arata superb!Te pup!


  2. super tortul! foarte frumos decorat!


  3. De ce faci caramel cand nu pot sa vin la tine?Ma omori!


  4. Ei, da, asta e un tort si pe gustul meu! Felicitari pentru realizare si la multi ani cumnatei tale! Arata pur si simplu mi-nu-nat!


  5. Mmmmm minunat!!!!… Ador caramelul si frisca!!


  6. arata minunat! la multi ani sarbatoritei :*


  7. Wow !!! Yami-yami …iscusit bunătarul ce-şi iubeşte cumnata , se vede .
    La mulţi ani Mirela !


  8. Gaby, tortul este super reusit! sunt convinsa ca i-a placut cumnatei tale si se gandeste ce bine e sa aiba maini pricepute in familie 🙂


  9. Arata impecabil!!!!!te pup :*


  10. Diana si-ar fi dorit si ea o asa cumnata , bravo Gabytule . Arata excelent … reteta unei moldovence , executata de-o alta moldoveanca .
    Saptamana reusita !


  11. Foarte frumos tortul !


  12. Si eu iubesc combinatia aceastaaaa!!!!!Este de vis!!puuup


  13. combinatia perfecta !!!!


  14. mmm ce bine arata…ador caramelul


  15. La multi ani cumnatei tale! Tortul arata de vis, felicitari, pup!


  16. La multi ani cumnatei tale! Tortul arata de vis, felicitari, pup!


  17. Ce frumos arata!!!Un adevarat deliciu!Pup!


  18. Wow, chiar ca tort adevarat, imi place la nebunie. Super faine pozele


  19. Frumos!

    La multi ani cumnatei, sa fie sanatoasa!


  20. LA multi ani cumnatei,
    azi e 8.11 … asadar La multi si tie:):*


  21. *La multi ani!!!!(graba strica treaba)


  22. Bash’ca e un tort adevarat! Arata super delicios!
    Te pup :*


  23. La multi ani cumnatei!!!tare frumos l-ai dichisit ..se vede ca e pentru o persoana draga,pup o zi minunata!!!!!!!!!!!

  24. Pingback: Tort cu mousse de caramel, afine si ciocolata


  25. Cantitatea de zahar in kg te rog este mai corect ca masura cu cana ????…… Fiecare cu cana lui

  26. Alina Marix says:

    Arata fff fain!!Ce fel de frisca folositi ? Multumesc

Publică un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

 
 
 
Prajitura Tavalita – de post

Prajitura Tavalita – de post

Prajitura de post mai simpla de-atat, mai buna de-atat si mai economica, nu cred ca este. Ai mei copii au zis asta s-o fac de-acu’ in toate posturile. Ingrediente putine, destul de economica si rapida, […]

Print Friendly, PDF & Email
Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Cornulete bicolore cu ciocolata si sirop caramel

Va spun din start, sosul caramel face toti banii! Sa nu renuntati la el! Am mancat prima oara cornulete d-astea primite, de la mama soacra, si nu-mi venea sa cred ca poate sa-mi placa atat […]

Print Friendly, PDF & Email
Islere cu ciocolata

Islere cu ciocolata

  Indragite de toata lumea, de la mare la mic, fragede de se topesc in gura, islerele pot fi pregatite atat in week-end, pentru desert sau la cafea, cat si de sarbatori, de servit copiilor […]

Print Friendly, PDF & Email
Lipie cu mac si sare

Lipie cu mac si sare

Pui 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta […]

Print Friendly, PDF & Email