Initial am zis ca nu voi mai posta aceasta reteta de cartofi la cuptor, cu unt si branza burduf , fiind prea simpla si banala, dar tinand cont ca multi dintre cei care mananca la noi ma intreaba – Da’ cat ii coci? Da’ ce pui pe ei? – zic – hai totusi s-o scriu.
In plus, cum o sa stiti voi care e garnitura mea preferata, daca nu va zic?
Si cum o sa aflati voi c-as da orice prajitura sau felie de tort, pentru o bucata de branza burduf? :)))
O ador, efectiv 🙂
Ingrediente Cartofi la cuptor cu unt si branza burduf
- 8-10 cartofi medii
- 80-100 g unt – in post pun ulei de cocos, e o nebunie!!! – un miros si un gust incredibil; daca nu aveti unt in casa, adaptati reteta si puneti 4 linguri de ulei, de floarea soarelui sau de masline
- o lingurita sare roz (nu-i obligatoriu aia, bineinteles)
- optional – condimente – boia, rozmarin, pudra de usturoi, oregano etc
- branza burduf – daca as manca doar eu, i-as acoperi de branza :))) dar tinand cont ca mananca si altii, care nu o iubesc la fel de mult ca mine, pun asa mai…cumpatat 🙂 – puteti presara si parmezan, cascaval sau branza framantata pusa pe iarna (eu am de prin vecini, o minunatie!)
Mod de pregatire Cartofi la cuptor, cu unt si branza burduf
Preincalzeste cuptorul la 190 grade. (sau 170-180 grade cu ventilatie)
Scoate untul din timp de la rece, sa fie moale, la temperatura camerei, cand il vei folosi.
Daca folosesti cartofi noi spala-i bine si curata-i cu o perie sau burete abraziv.
Daca-s cartofi vechi, ii cureti de coaja.
Ii tai in 4 sau 6 bucati, in functie de marime.
Ii usuci bine cu servetele – nu trebuie sa fie uzi!
Ii pui intr-o caserola cu capac, pui deasupra untul si sarea, tot acum pui condimentele, daca folosesti, pui capac peste caserola si o agiti bine, bine cateva minute, pana cand cartofii vor fi bine unsi cu unt si sare.
Pregatesti o tava de cuptor, pui hartie pentru copt si torni cartofii.
Ii bagi la cuptor pentru 45-50 minute. In ultimele 10 minute ridica temperatura la 200 grade si porneste ventilatia.
Cartofii nu trebuie invartiti deloc!
Bineinteles ca timpul difera in functie de cuptorul fiecaruia; daca e cazul ii mai lasi 10 minute. Verifici dupa 40 minute sa intre foarte usor furculita si atunci decizi cam cat mai dureaza. Dupa ce-i pregatesti o data vei sti data viitoare 😛
Cand sunt rumeni opreste cuptorul, presara branza burduf si mai lasa 5 minute tava, cu usa cuptorului inchisa.
Serveste ca si garnitura sau ca atare, cu iaurt sau salata.
Ma gasesti si pe facebook – Retete Papa Bun
nota: sunt foarte buni si daca pui in plus, in tava, 50-80 ml apa si in untul moale pui si patrunjel tocat