Desi sambata as fi preparat o prajitura cu crema de ness, stiu ca ai mei copii iubesc prajiturile cu mere sau cu branza de vaci, asa c-am renuntat in favoarea lor.
O bunatate de prajitura, care se topeste-n gura, plina de gust si arome.
- Pentru foi
- 200 gr unt
- un ou si un galbenus
- 3 linguri zahar
- 450-500 gr faina integrala
- zahar vanilat
- putin lapte rece
- putina sare
- Umplutura
- 12 mere
- 30 gr unt
- 7 linguri zahar
- coaja rasa de lamaie
- anason stelat
- scortisoara
- o lingurita extract de vanilie
Zahar pudra pentru pudrat la final
[/ingredients]
- Am pus intr-un bol untul taiat cubulete, faina, oul si galbenusul, zaharul, sarea si zaharul vanilat.
- Am omogenizat framantand cu mana toate ingredientele.
- In functie de puterea de absorbtie a fainii poate fi necesar sa mai adaugati sau nu lapte rece sau faina.
- Trebuie s-avem in final un aluat ferm, nelipicios, destul de tare incat sa poata fi intins cu sucitorul.
- Am acoperit cu folie alimentara si am dat bolul la rece cat timp m-am ocupat de umplutura.
- Am spalat bine merele si le-am curatat de coaja.
- Intr-o cratita incapatoare am pus zaharul la caramelizat. Intre timp am dat merele pe razatoarea cu ochiuri mari.
- Cand a capatat culoarea chihlimbarului am adaugat untul si am omogenizat rapid.
- Am pus apoi merele, scortisoara si anasonul si-am amestecat.
- Am lasat la foc mediu, amestecand cand si cand, pana ce am obtinut un amestec omogen, fara prea mult lichid. Daca nu lasati timp suficient riscati ca foaia de dedesubt sa nu se coaca. Daca doriti ca umplutura sa fie mai dulce, mai adaugati zahar. Gustati apoi decideti 😀
- La final am adaugat extractul de vanilie.
- Am scos aluatul de la rece, l-am impartit in doua parti egale.
- Pe masa infainata am intins prima foaie cu sucitorul pe care mai apoi am transferat-o intr-o tava de 22/28 cm, unsa cu unt.
- Am turnat toata umplutura cu mere (am scos anasonul) si am nivelat.
- Am pus deasupra si cealalta foaie intinsa, am intepat cu furculita si am dat tava in cuptorul preincalzit, la foc mediu.
- Am lasat pana ce foaia de la suprafata a prins culoare si era tare (coapta) la atingere.
- Am scos tava din cuptor, am lasat-o 10 minute sa se racoreasca , apoi am pudrat-o cu zahar pudra.
[/directions]