mnb

Choux cu crema caramel si fondant de ciocolata

383Vizualizări
5
(1)

Cate combinatii sunt pentru choux si eclere? Va zic eu! Infinit! :))) Am facut eu o gramada de feluri si vad fel de fel pe internet. Dar, de fiecare data iese ceva atat de bun, atat de – mai vreau unul! :))

Choux cu crema caramel si fondant de ciocolata v-am adus azi si va recomand sa le incercati.

Aceeasi reteta de baza pentru coji, care iese perfect de fiecare data, combinate cu o crema pufoasa cu caramel si deliciosul fondand pe care abia acum l-am descoperit la Miha, dar pe care cu siguranta il voi face foarte des de acum. E mult mai bun si mai putin dulce decat clasica glazura de ciocolata.

 

Aluat  choux

  • 150 ml lapte
  • 150 g unt
  • 150 ml apa
  • un varf cutit sare
  • 210 g faina alba
  • o lingura zahar (eu am pus zahar brun)
  • 320-330 g ou
  • zahar pudra

Crema

  • 350 g frisca
  • 350 g mascarpone
  • 4 linguri lapte condensat caramelizat
  • un varf cutit sare
  • zahar pudra – dupa gust

Fondant de ciocolata

  • 250 g zahar
  • 75 ml apa
  • o lingura miere
  • 100 g ciocolata cu 54% cacao

 

Choux

Preincalzeste cuptorul la 170 grade, program normal, sus/jos.

Pune intr-un vas apa, laptele, untul, zaharul si sarea. Pune la foc mic vasul.

In momentul in care a dat in clocot amestecul, ia vasul de pe foc, pune faina, toata o data, si amesteca energic.

Pune vasul inapoi pe foc si mai amesteca timp de 2-3 minute, sau pana cand pe fundul vasului se prinde o pelicula alba.

Lasa la racorit 4-5 minute, amestecand usor sa scoti aburul (amestecul sa nu mai fie fierbinte cand il atingi cu degetul) , apoi incepe sa pui ouale, unul cate unul, amestecand cu telul dupa fiecare, sau cu mixerul,  pana-l incorporezi, apoi treci la urmatorul. Eu am facut asta la robot.

Pui aluatul intr-un posh, montezi un dui steluta mai marisor si spritezi in tava aveline din aluat, cu dimensiunea dorta de tine tinand posul inclinat la 45 grade. Cu degetul umed apasa varfurile formate la final. Pudreaza-le usor cu zahar pudra, nu foarte mult.

Este tare util un covoras de silicon de pus in tava. De cand le prepar pe acel covoras, chiar se vede diferenta.

Introduci tava in cuptorul preincalzit, pe treapta din mijloc si coci cojile pana cand sunt crescute, maronii – undeva la 35-40 minute. Eu cam 40 le las.

Opresti cuptorul, le scoti si le invarti rapid, fierbinti, si le gauresti cu o scobitoare pe fund – 2-3 gaurele – sa iasa aburul din interior.

Crema caramel

In bolul mixerului (tinut la rece in prealabil) pune frisca rece si mixeaz-o pana cand creste usor in volum si incepe sa se lege si sa capete consistenta. Pune apoi mascarpone si laptele condensat, mixeaza pentru 2 minute si gusta crema, sa vezi daca mai vrei zahar pudra. Laptele condensat caramelizat e foarte dulce si va avea aport mare, insa tu decizi dupa propriile gusturi daca vrei, sau nu, crema mai dulce. Mixeaza in continuare pana cand crema e ferma si pufoasa dar ai foarte mare grija sa nu o tai, sa nu o mixezi in exces.

Mai e o varianta in care poti pregati aceeasi crema.

Mixezi bine frisca cu o lingura de zahar pudra, pana cand devine ferma.

Separat mixezi mascarpone cu laptele condensat caramelizat, pana cand e omogena compozitia si capata consistenta. Apoi incorporezi frisca cu miscari usoare, cu o spatula. Gusti sa vezi daca mai vrei zahar pudra.

Cand cojile de choux sunt reci, cu varful unui cutit faci cate o gaurica in fiecare, intr-o laterala.

Pui crema intr-un pos caruia i-ai atasat un dui mic, cu deschizatura rotunda si umpli, cu rabdare, choux-urile.

Pregatesti fondantul de ciocolata

Pui zaharul si apa intr-o craticioara si lasi la fiert, la foc mic, pana cand zaharul e topit. Adaugi apoi mierea si fierbi in continuare, facand proba picaturii, sa vezi cand e gata.

Pui apa rece intr-o ceasca si iei putin din amestec lasandu-l sa curga in cratita, iar ultima picatura o lasi sa cada in apa din ceasca. Daca picatura se imprastie, mai trebuie fiert, daca ramane ca o perluta, opresti focul.

Nu fierbe in exces, va crapa fondantul.

Oricum a durat tare putin sa se prepare, undeva la 3-4 minute totul.

Dupa ce ai oprit focul, in siropul fierbinte pui ciocolata si amesteci pana la omogenizare.

Pont – in cazul in care ti se pare ca ciocolata a taiat amestecul (cum mi s-a intamplat mie) introdu un blender vertical si mixeaza 2 minute. Se va repara imediat.

Ia fiecare choux si trece partea superioara prin fondant, apoi aseaza-l pe un gratar.

In timp ce se raceste, fondantul se intareste, dar il poti reincalzi la foc foarte mic, fara probleme.

Ce ramane, poti pastra intr-un borcan, la frigider.

Serveste Choux cu crema caramel si fondant de ciocolata rece, alaturi de o ceasca mare cu cafea!

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Lasă un răspuns