mnb

Tort cu trei feluri de ciocolata

13.2KVizualizări
5
(8)

Ma intreb ce as putea scrie despre acest Tort cu trei feluri de ciocolata? Ca am mancat multe multe felii?Ca e extrem de fin si delicat? Ca e frumos?

Chiar nu stiu cu ce sa incep :))

tort cu trei feluri de ciocolata

Mai facusem anii trecuti acest tip de tort, insa dupa o alta reteta care continea mai putine ingrediente, dar acum vazand ca este si alta varianta, care in mintea mea deja era mai buna decat cealalta, mi-am dorit sa o incerc. Si nu m-am inselat, chiar e mai bun asta.

Am rasfoit netul, am citit la multa lume reteta si modul de preparare, dar cea mai mare incredere mi-a inspirat-o reteta postata pe Youtube de catre Beatricia, asa c-am stat cu clipul pornit, respectand 90% din ce a facut ea si uite ce-a iesit.

Bineinteles, am adaptat cantitatile dupa dimensiunea tortului meu, cel postat era micut, dar nu am intampinat niciun hop desi am facut nu unul ci 2 torturi.

Macar o data sa-l incercati!

Nu am cele mai grozave poze, am facut torturile dupa-amiaza, asa ca doar pentru sectiune am prins lumina zilei.

tort cu trei feluri de ciocolata

Ingrediente – pentru un tort cu diametrul de 24-25 cm, din care pot manca fara probleme minim 15-20 de persoane, cred chiar ca mai pot cere o felie subtire :)))

Pentru blat

  • 3 oua
  • 90 g zahar
  • 30 cacao
  • 50 faina
  • putina sare

Pentru creme

  • 200 g ciocolata alba
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 200 g ciocolata amaruie cu 54-75% cacao
  • 6 galbenusuri
  • 700 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 l smantana pentru frisca cu 25-30% grasime +100 g zahar pudra
  • 3 plicuri gelatina (plic de 10 g, gelatina granule)
  • 120 ml apa rece

Neaparat! – un cantar 

Folositi ciocolata de calitate, gen Milka, Lindt sau ce aveti voi in zona si frisca la fel, sa fie buna. Bun cu bun se face.

Tortul initial poate parea greu de facut dar nu e,  dupa ce te obisnuiesti iimi vei da dreptate, nu e chiar de speriat, mai mult e de scris :))

Singura chestie e ca murdaresti toata vesela si toata bucataria :)))

tort cu trei feluri de ciocolata

Incepem cu prepararea blatului pentru tort cu trei feluri de ciocolata

Mixam ouale, intregi, pana se omogenizeaza, apoi adaugam zaharul si putina sare. Mixam pentru 5 minute, pana cand amestecul si-a dublat volumul si e foarte pufos.

Adaugam faina amestecata cu cacaua si omogenizam cu o lingura de jos in sus, miscand in acelasi timp, circular vasul. Pregatim o tava rotunda cu diametrul de 26 cm, punem hartie pentru copt, turnam amestecul si nivelam.

Coacem in cuptorul preincalzit, la 170 grade, pentru 20-25 minute sau pana cand e trecut testul cu scobitoarea.

Lasam la racit pe un gratar.

Pregatim un inel reglabil pentru tort.

  • nota: Vom avea nevoie de un inel inalt, de 9-12 cm, dar daca nu aveti, improvizati inaltand laterala formei cu hartie pentru copt pe interior, cu folie de acetat (recomand, e cea mai simplu de folosit) sau carton subtire invelit in folie de aluminiu.

Asezam blatul pe un platou drept, punem inelul si montam improvizatia aleasa daca nu avem forma inalta.

  • Pentru hartia de copt va ajuta sa puneti cateva puncte de unt in interiorul formei, care vor lipi hartia de inel si vor ajuta la fixare.

Reglam inelul dupa marimea blatului si ne apucam de creme.

Pregatim toate ingredientele la indemana plus 6 boluri:

  1. pentru mixat un litru de frisca
  2. pentru pus ciocolata alba
  3. pentru pus ciocolata cu lapte
  4. pentru pus ciocolata amaruie
  5. pentru mixat galbenusurile
  6.  pentru hidratat gelatina

Apoi s-aveti la indemana cantarul, creion si hartie si o cratita cu fund dublu.

Cantariti si notati pe hartie cat cantareste cratita in care veti fierbe laptele si bolul in care mixati frisca!

Mixam frisca impreuna cu zaharul pudra si zaharul vanilat.

  • aceasta trebuie sa fie rece, de la frigider
  • nu necesita mixare completa! se mixeaza doar pe jumatate, hai o idee mai mult, cat sa fie pufoasa, nu ferma, altfel cremele vor iesi tari si nu veti obtine straturi perfecte

O lasam deoparte.

Punem in boluri, separate, ciocolatele, cate 200 g de fiecare. In alt bol punem gelatina.

Punem laptele la fiert. In bol mixam galbenusurile impreuna cu zaharul, pana cand se albesc. Incepem sa turnam usor laptele fierbinte, putin cate putin, amestecand continuu.

  • Trecem amestecul prin strecuratoare, inapoi in vasul in care am fiert laptele pentru a evita sa se regaseasca in crema bucati de galbenus.

Amestecam continuu la foc mic, pana cand se ingroasa usor. 3-4 minute. Amestecul nu va avea consistenta unei budinci, va fi aproximativ cum e laptele condensat.

Acoperim vasul cu folie alimentara si tot acum turnam 120 ml apa rece peste gelatina. Amestecam bine si lasam la hidratat pentru 10 minute, exact cat lasam si crema de galbenusuri la racorit.

Dupa ce trec cele 10 minute punem gelatina in crema si amestecam pana la omogenizare.

In acest moment cantarim crema de galbenusuri. Vom scadea din cifra valoarea notata pentru cratita goala. Amestecul ramas il vom imparti egal in cele trei boluri cu ciocolata.

Tort cu trei feluri de ciocolata

Lasam un minut apoi amestecam energic sa omogenizam compozitiile de ciocolata.

Lasam sa ajunga amestecurile la temperatura camerei, apoi incepem cu crema de ciocolata amaruie.

Cantarim bolul cu tot cu frisca, scadem cifra notata pentru greutatea bolului gol si impartim restul exact la 3.

Punem in vas peste ciocolata amaruie una dintre cele 3 parti de frisca si omogenizam cu un tel.

Turnam peste blat. Miscam foarte, foarte usor stanga – dreapta sa se aseze perfect crema apoi dam la congelator pentru 15 minute.

Intre timp procedam la fel cu crema de ciocolata cu lapte. Dupa ce au trecut cele 15 minute turnam usor a doua crema si revenim la congelator pentru 15 minute.

Ultima va fi crema de ciocolata alba, pregatita la fel. De data asta dam la congelator pentru 30 minute, apoi in frigider pentru cateva ore bune sau peste noapte.

  • Pentru a scoate din forma si a obtine un tort cu margini perfecte, inainte de a-l scoate il dam pentru 30 min la congelator, hartia de copt se va desprinde foarte frumos.

 

tort cu trei feluri de ciocolata

 

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 8

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

6 comentarii

    • Sigur ca da, mai ales ca planul e perfect si drept.
      Insa nu ti-as recomanda, decat daca iti place tie fondantul si stii ca se mananca, eu mai degraba as alege glazura oglinda, de cacao, se preteaza muuult mai bine!

  • Multumesc Gaby de raspuns.Am facut acest acest tort minunat de multe ori si cu orice ocazie copiii il cer fara discutii.Acum insa am o domnisoara care vrea acest tort personalizat cu o anume emblema pe care o pot face doar din fondant asa cum vrea ea, de aceea am zis sa incerc sa vad daca se poate.mie personal nu imi place deloc acest fondant dar ce sa fac cu ea?????Nu am mai facut niciodata cu fondant dar o sa incerc acum.As dori sa te mai intreb daca trebuie sa dau cu ceva peste el inainte sa pun fondantul si cat de subtire trebuie intins?Pentru decor am luat lipici comestibil si sper sa si iasa ceva.

    • Din cate stiu eu, din auzite, trebuie uns cu un strat subtire de crema.
      Eu nu am facut niciodata, pentru ca nu imi place si pentru ca rar fac torturi pe comanda (si n-a fost cazul sa-mi ceara cineva), si imi pare rau ca nu te pot ajuta cu sfaturi testate.
      Am inteles motivul si ai dreptate, insa chiar nu stiu ce sa zic.
      O sa iasa sigur daca faci cu drag si fara stres.
      Te pup si bafta!

Lasă un răspuns

6 − one =