Amandine de casa - Rețete Papa Bun

Amandine de casa

1.32KVizualizări
Print Friendly, PDF & Email

Nu, poate n-or fi amandinele originale, de cofetarie. Despre alea v-am povestit aici – desi si acolo mi-am pus amprenta punand un mot de frisca.

Insa sunt amandinele pregatite de mine acasa, cred, de 100 ori :))

Nu exista om care a mancat la mine acasa sau membru din familie, care sa nu le aprecieze sau sa le refuze.

Nu ma abat de la reteta decat atunci cand in loc de glazura de ciocolata fac fondant de cacao.

In general pregatesc in tava de 22/30 cm, facand blat din 6 oua si crema din 250 g unt, insa acum aveam nevoie de mai multe si-am folosit tava mare, marind cantitatile de ingrediente si facand blat din 9 oua si crema din 400 g unt.

Deci, sa pregatim amandine de casa 😉

amandine-de-casa

Ingrediente Amandine de casa tava mare,. de 26/36 cm.

Blat

  • 9 oua
  • 9 linguri zahar
  • 9 linguri faina
  • 3-4 linguri cacao neagra, de buna calitate
  • un plic praf de copt
  • 50 ml ulei
  • 50 ml apa
  • un varf cutit sare

Crema

  • 400 g unt cu 82% grasime
  • 250-300 g zahar pudra (puneti 250 g, gustati si daca va place mai dulce puneti si restul de zahar; eu uneori gust si la final crema si daca simt c-o vreau mai dulce mai pun zahar si mai mixez; daca ingredientele sunt de buna calitate (untul) poti mixa oricat crema
  • 4 galbenusuri
  • 3 linguri lapte
  • o sticluta esenta rom – poate vrei mai mult, gusti si decizi 😉
  • 4 linguri cacao de buna calitate
  • un varf cutit sare

Sirop

  • 400 ml apa
  • 150 g zahar tos
  • o sticluta esenta rom

Glazura

  • 300-350 g ciocolata (daca faceti in tava mai mica sunt suficiente 200 g)
  • 100 g unt
  • 4 linguri apa – in functie de calitatea ciocolatei si concentratia de cacao, cantitatea de apa poate varia

amandine-de-casa-2

Mod de preparare amandine de casa

Blat

Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile, cu putina sare. Adauga in ploaie, treptat, zaharul si mixeaza pana cand compozitia e ferma si zaharul complet topit.

In alt bol amesteca energic galbenusurile, adauga treptat uleiul, apoi apa.

Toarna amestecul peste albusuri si amesteca usor, de jos in sus, doar partial (se va amesteca mai bine cand pui si faina)

Cerne faina impreuna cu cacaua si praful de copt, adauga in bol si amesteca cu un tel para sau cu o spatula, usor, usor, de jos in sus, pana cand compozitia e omogena.

In tava tapetata cu hartie de copt toarna compozitia si niveleaza bine.

Tranteste tava de 2-3 ori de blatul de lucru, (usor, nu sa sara :))) ) apoi o introduci in cuptorul preincalzit in prealabil, cu 10 minute inainte) pe treapta 2 si coci timp de 30 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.

Il lasi la racit pe un gratar pentru cateva ore.

Sirop

Caramelizeaza zaharul pana cand atinge culoarea chihlimbarului. Stinge cu apa si fierbe la foc mic pentru 3-4 minute. Opreste focul si adauga romul. Lasa la racit.

Crema

Mixeaza untul lasat dinainte la temperatura camerei, impreuna cu sarea si zaharul – cum am scris, pune initial doar 250 g, apoi vezi tu..

Galbenusurile le amesteci cu laptele si le pui la bain -marine pentru 2-3 minute – asta e un pas optional daca nu ai nimic impotriva galbenusurilor crude. Eu avand in 90% din cazuri disponibile  oua de casa, uneori trec peste acest pas si le adaug direct.

Pune amestecul peste unt si mixeaza.

Adauga acum si cacaua si romul si mixeaza pana cand compozitia e omogena, pufoasa, aromata si tare buna!

Asamblare Amandine de casa

Taie blatul in 2 felii egale.

Insiropeaza prima felie cu jumatate din cantitatea de sirop – nu te sfii :)), blatul accepta mult sirop iar farmecul acestei prajituri este dat de acest lucru in mare parte.

Intinde crema cat mai uniform posibil, asta dupa ce opresti 2-3 linguri pentru finisarea finala a prajiturilor.

Aseaza a doua felie, insiropeaza si da prajitura la rece pentru 2-3 ore.

Dupa ce sta la rece portioneaz-o cu-n cutit mare cu lama subtire, in portii de dimensiuni asa cum stii ca iti sunt necesare. Eu le-am facut mari, ca la cofetarie, insa le poti taia si mai micute. Cand si cand mai trece cutitul prin  apa rece.

Ia cu grija bucatile si pune-le pe un gratar.

Pregateste glazura.

Pune toate ingredientele la foc mic si amesteca. Amestecul va deveni fin si omogen. Nu te speria in caz ca se taie amestecul sau arata ciudat, pune apa rece, cate o lingura, amestecand in continuare pana-si revine – in functie de calitatea ciocolatei si concentratia de cacao, cantitatea de apa poate varia.

Pune cate-o lingura de glazura calduta peste fiecare prajitura niveland-o usor si lasand sa curga putin pe laterale.

Cu crema ramasa spriteaza cate un mot mic pe fiecare prajitura dupa ce glazura s-a uscat.

Eu am facut cu o glazura putin mai deschisa la culoare si niste firicele suplimentare, pentru aspect, dar nu de fiecare data fac asa. E optional.

Pastreaza prajiturile la rece, in cutie cu capac si scoate-le  pentru servire cu 20 minute inainte.

amandine-de-casa-3

Ma gasesti pe facebook – Retete Papa Bun

 

 

 

 

Te-ar putea interesa
Gaby_D
Scris deGaby_D
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.

Comentarii prin Facebook

 

2 comentarii

Lasă un răspuns