Un bol plin cu legume! intr-o zeama cu gust de „ciorba de manastire”. Numa cine a mancat o ciorba de legume la manastire, stie ce zic 😉
Cu smantana sau fara, la fel de buna!
[ingredients title=”Ingrediente Ciorba de legume”]
- 4 l apa
- un morcov mare sau doi mai mititei
- o felie radacina telina
- o radacina pastarnac de marime potrivita
- o radacina patrunjel de marime potrivita
- 5 cartofi medii
- varza tocata
- 2 rosii
- o cana suc de rosii
- zeama de lamaie sau bors de putina
- o foaie de dafin
- o lingurita boia de ardei
- pasta de leustean (sau leustean verde)
- patrunjel
- tarhon
- cimbru
- 2-3 buchetele de conopida
- 2-3 linguri mazare fiarta
- 2 linguri ulei
ar mai merge si fasole verde (pastai), dovlecel, praz, depinde ce legume aveti prin casa
[/ingredients]
[directions title=”Mod de preparare ciorba de legume”]
- Pune uleiul la incins intr-o oala.
- Rade pe razatoarea cu ochiuri mari o jumatate de morcov. Restul radacinoaselor taie-le cuburi.
- Cand s-a infierbantat uleiul pune morcovul ras si lasa-l sa se caleasca un minut. Adauga restul radacinoaselor (pastarnac, patrunjel, telina, morcovul ramas) , foaia de dafin, invarte de 2-3 ori cu lingura in ele apoi stinge totul cu 4 L apa.
- Lasa sa dea in clocot si sa fiarba 10 minute dupa care adauga ceapa taiata in doua, varza tocata si ardeiul taiat cubulete. Apoi adauga cartofii taiati cuburi mai maricele decat restul legumelor, conopida si o lingurita pasta de leustean.
- Lasa la foc mic sa fiarba totul 20 minute. (verificati cat de fierti sunt cartofii, depinde mult de soiul lor. Daca dupa 15 minute sunt aproape fierti treceti la urmatorul pas)
- Adauga rosiile curatate si tocate marunt, cana cu suc de rosii si cimbrul.
- Lasa sa mai fiarba 5 minute apoi pune mazarea, lasa sa dea un clocot timp in care potrivesti gustul de sare, piper, adauga verdeturi – patrunjel, tarhon, (eu nu pun prea multe in ciorba ca le scot copiii :D, puteti adauga in bol, fiecare cat si cum doreste) si scoateti ceapa.
- Acreste cu zeama de lamaie sau cu bors de putina. – Daca adaugati bors trebuie sa-l fierbeti separat cateva minute si sa-l adaugati cu 5 minute inainte de a fi gata ciorba.
Ciorba de legume nu poate fi prezentata in cantitati fixe sau cu ingrediente batute in cuie :D. Adaptati mereu dupa ce legume aveti in casa si dupa propriile gusturi. Unii o prefera mai „groasa”, altii mai limpede.
Adaptati, adaptati, adaptati! :)))
E grozav de buna si cu smantana sau galbenusuri de ou. Eu nu am pus deoarece era zi de post.
[/directions]
Cele mai bune ciorbe sunt astea doar cu legume, pt mine 🙂
Arata foarte bine. Si lagust e excelenta. Am realizat reteta asta dupa ce am gasit-o aici. \e excelenta !Mai ales vara.