Pulpa de vita sous vide
E prima oara cand gatesc cu ajutorul tehnicii de gatire sous vide si, sincer va spun, nu stiam cat de usor poate fi si ce rezultat spectaculos voi avea.
Ai mei au laudat cu totii rezultatul, marturisindu-mi ca e absolut delicios gustul pulpei de vita pregatita atat de simplu si sanatos.
Ce este gatirea sous vide?
„Sous Vide este o tehnica de preparare a alimentelor in vid, la temperaturi joase, din ce in ce mai populara, datorita posibilitatilor culinare variate pe care le ofera dar si datorita contributiilor aduse in crearea unei alimentatii sanatoase.
Cu ajutorul acestei tehnici se poate gati orice tip de carne: vita, porc, miel sau pasare si aproape orice fel de legume sau fructe. Tehnica poate fi utilizata si la prepararea oualelor, cremelor si a sosurilor.
Pentru a gati Souse Vide aveti nevoie de: Aparat Souse Vide, masina de ambalat in vid si pungi de vidat” sursa:direca.ro
Aparatul folosit in reteta este MULTICOOKER TURBO EXPRESS CU GĂTIRE SUB PRESIUNE CROCKPOT, iar aparatul de vidare este de la Food Saver Romania.
Cum am procedat?
Ingrediente pentru Pulpa de vita sous vide
650-700 g pulpa de vita
cimbru
50 g unt
2 linguri ulei
2 catei de usturoi
sare
piper
Pentru garnitura
300 g legume mexicane congelate
50 g unt
o lingura ulei
100-150 ml apa sau supa (de pui sau de legume)
sare
Pentru sosul de hrean
hrean proaspat ras – dupa gust
150 ml smantana fermentata
sare
Mod de preparare Pulpa de vita sous vide
Am pregatit bucata de pulpa de vita curatand-o cat de bine am putut de toate pielitele, lasand-o curata. Bucata mea avea cam 3,5 cm grosime.
Am pregatit aparatul de vidat Food Saver. Am tamponat bine bucata de carne cu un servet uscat si am introdus-o in punga, iar peste ea am pus cimbru uscat.
Am introdus capatul pungii in aparat si am vidat continutul.
Am pregatit aparatul MULTICOOKER TURBO EXPRESS CU GĂTIRE SUB PRESIUNE CROCKPOT.
Am turnat in el apa calda si am pus apoi capacul, fara sa-l blochez, lasand supapa pentru aburd deblocata.
Am selectat din meniu functia Sous Vide, temperatura 60 grade, timp 2:30.
In acest moment aparatul incepe sa incalzeasca apa. Va trebui sa asteptati pana cand pe ecranul aparatului va aparea ora setata de voi, iar aparatul va emite un semnal sonor.
In acest moment introduceti punga cu pulpa de vita in vas si puneti din nou capacul, fara a-l bloca.
Ocupati-va de garnitura si de sos.
Intr-o cratita incingeti uleiul si puneti legumele congelate. Amestecati usor pentru 5 minute, apoi turnati supa si puneti capac peste vas. Lasati la foc mic sa fiarba usor legumele, pentru aprox 15 minute. Gustati sa vedeti daca legumele sunt gata. In acest moment luati capacul de pe cratita, puneti untul si potriviti gustul de sare. Amestecati de cateva ori si lasati pana cand sosul scade aproape de tot.
Sosul de hrean la rece este simplu. Amesteci intr-un bol smantana fermentata cu hrean proaspat ras si sare dupa gust.
Omogenizezi.
Cand pulpa de vita e gata o scoti, desfaci punga si tamponezi bine carnea. Desprinzi crengutele de cimbru.
Incingi intr-o cratita inalta untul impreuna cu uleiul, pui si cateii de usturoi, intregi.
Rumenesti pulpa de vita pe toate partile, cat de mult vrei.
O transferi pe un platou, o feliezi, o condimentezi cu sare si piper proaspat rasnite si-o servesti cu garnitura de legume si sosul de hrean.