Mod de preparare lipie
Pentru a prepara aceasta lipie trebuie sa incepi punand 25 g drojdie cu putina apa calda (vreo 80 ml), o lingurita-doua de zahar si 2 linguri cu varf de faina, lasi sa creasca sa se dubleze volumul. Tre’ sa fie ca o pasta molicica.
Pui in bol 500 g faina, 50 ml ulei de masline, o lingurita de sare, inca una de zahar, amestecul cu drojdie, si incepi sa torni, putin cate putin, apa calda.
Te opresti cand ai un aluat elastic, nelipcios, si framanti 10 minute. Acoperi si lasi la crescut, pana cand…creste mare :)).
Pregatesti o tava rotunda, rastorni aluatul lipiei si cu mainile cu ulei intinzi uniform (sa aiba asa…2-3 cm) FaCi gropite peste tot cu degetele, apoi faci un amestec de faina si apa, subtirel, cu care ungi toata suprafata – asta lipeste macul si sarea.
Presari sare mare si mac si o bagi la cuptor. Eu o coc pe treapta din mijloc, acu’ depinde de fiecare cuptor.
Cand e rumena si frumoasa ridic cu cutitul si verific sa fie rumen si fundul lipiei.
GATA! 🙂
Ma gasiti si pe Facebook: Retete Papa Bun