Pentru zilele de Paste, respectand traditia culinara, sau pentru oricare perioada a anului in care scoateti o punga de carne de miel din congelator, aceasta ciorba de miel cu bors si leustean poate fi deliciul pranzului vostru, dac-o pregatiti dupa reteta data, punand in acelasi timp si mult suflet.
Este atat de buna! Iar leusteanul face toti banii!
Ingrediente
- 1 kg carne de miel cu os
- 4,5 l apa
- 2 cepe
- o telina mica (radacina)
- 2 morcovi potriviti ca marime
- un ardei gras
- 1/2 radacina de patrunjel
- 1/2 radacina de pastarnac
- sare
- piper
- 3 linguri ulei
- o legatura leustean verde
- cozi de ceapa verde
- 250 ml smantana grasa
- 2 galbenusuri
- 150 ml bors de putina
- o mana de taitei sau 3 cartofi
Mod de preparare Ciorba de miel cu bors si leustean
Am taiat bucati potrivite carnea si am pus-o la fiert intr-o oala in care am adaugat 4,5 l apa si o lingura de sare.
Am spumat de cate ori a fost nevoie, apoi am lasat la foc potrivit si m-am ocupat de legume.
Eu nu obisnuiesc sa toc toate legumele sa le pun in ciorba, mi se pare prea groasa, toc partial, atat cat stiu ca mi s-ar parea mie potrivit, iar restul le las in bucati mari pe care sa le pot scoate la final. De adaugat le adaug total, pentru ca altfel ciorba n-ar avea gust.
Daca adaug cartofi la final (am scris in reteta, e optional si se adauga doar daca nu pui taitei) ii adaug DOAR in ultimele 15 minute, nu imi place sa fie fierti mult timp si se desfaca in ciorba.
Revenim :))
Am spalat bine legumele, le-am decojit si le-am tocat cubulete, felioare, dupa caz. Le-am calit intr-o craticioara impreuna cu 2-3 linguri ulei (eu pun de masline), pentru 3.
Cand carnea e fiarta, dar nu complet, am adaugat legumele (ceapa verde doar la final) si pe cele tocate si bucatile mai marisoare si am lasat in continuare la fiert la foc mic.
Spre final am adaugat borsul (pe care l-am dat in clocot intai) si am scos bucatile mari de legume din ciorba. Am pus o mana de taitei (daca nu puneti cartofi, pe care cum am scris mai sus ii adaugati dupa ce fierb macar 10-15 minute restul legumelor) si am lasat inca 2-3 minute.
Cand a fiert totul, am pregatit intr-un bol smantana amestecata cu 2 galbenusuri usor batute.
Am luat din oala 2-3 polonice de ciorba, le-am adaugat peste amestecul de smantana, am omogenizat si am turnat totul in oala. Am potrivit gustul de sare si piper.
Am oprit focul si am pus leustean verde si cozi de ceapa verde, tocate.
O bunatate de ciorba!