Cand am gustat primul cub din aceasta prajitura cu foi si crema caramel, gandul mi s-a dus imediat la celebrele batoane Twix.
Foi fragede, foarte fragede, strat cremos cu aroma de caramel si glazura de ciocolata.
N-o fi copia cea mai fidela a binecunoscutului desert, dar daca acolo m-a dus gandul, asa v-am scris 😛
Prajitura e buna, aromata, spornica si se taie foarte frumos.
Toata lumea care gateste, stie ca pana la produsul finit sunt pasi multi, incepand cu achizitionarea ingredientelor, a ustensilelor si vaselor potrivite, continuand cu pregatirea si procesul termic (cand e cazul), finalizand cu curatenia – acest pas care mie nu-mi place mai deloc dar pe care trebuie musai sa-l indeplinim :).
Cand ai solutii bune la indemana, parca-ti mai vine sa te apuci si apoi realizezi c-a fost chiar usor :))
De ani buni am alaturi produsele Asevi, de mare ajutor in orice bucatarie, in orice casa, pe care vi le recomand si pentru care va dau si un „bonus” – cand finalizati comanda pe siteul www. asevi.ro, introduceti codul RETETEPAPABUN si aveti 15% reducere de fiecare data!
Preparare Prajitura cu foi si crema caramel
Foi
- 200 g unt
- 2 oua
- un plic Amoniu pentru prajituri (bicarbonat de amoniu)
- 165 g zahar
- 3 linguri lapte
- 550-600 g faina alba
- un varf cutit sare
Crema
- 600 ml lapte
- 60 g amidon alimentar
- putina sare
- 300 g zahar
- 250-300 g unt (lasat cateva ore la temperatura camerei) – este ok si 200 g, nu-i putin 🙂
Glazura
- 100 g ciocolata cu 50% cacao
- 20 ml ulei
Mod de preparare Prajitura cu foi si crema caramel
Intr-un bol mixeaza spuma untul impreuna cu zaharul, sarea, apoi adauga, pe rand, cele 2 oua.
Dilueaza amoniacul in cele 3 linguri de lapte si pune-le peste crema de unt.
Incepe sa adaugi, treptat, faina, in 3 etape.
Cantitatea de faina nu este exacta! Aceasta depinde foarte mult de puterea de absorbtie, de asta insist sa o adaugi treptat, si sa scazi sau sa plusezi in functie de necesitatea aluatului.
Acesta trebuie sa fie asemanator consistentei plastelinei, nelipicios si bun de intins foi.
Lasa-l acoperit la odihna pentru 20 minute.
Imparte-l fie in 4 fie in 3 parti egale.
- Daca esti super priceput la intins foi, il imparti in 4, daca nu, procedezi ca mine :))
- Eu il impart in 3, intind pe rand foile si marginile pe care le tai de la fiecare foaie(pentru a fi laturi perfecte) le adun si de la toate 3 am aluat pentru cea de-a patra foaie.
Intinde pe blatul infainat bine o foaie subtire de aproximativ 25×32 cm. Infaineaza si sucitorul, treaba merge mai usor 🙂
Pe dosul unei tavi unse cu unt transfera foaia ajutandu-te de sucitor.
Coace in cuptorul preincalzit, la 180 grade, pentru 7 minute, atat! Foaia trebuie sa inceapa sa prinda culoare pe laterale, foarte foarte putin.
Nu te speria cand deschizi cuptorul, te va imbata aroma de amoniac :))), dar stai linistit, foile nu vor avea DELOC gust de amoniac.
Trece lama unui cutit lung si fin pe sub foaie, inclina tava si lasa foaia sa alunece pe o planseta.
Procedeaza la fel cu toate cele 4 foi.
Crema caramel
Dilueaza intr-un vas amidonul turnand putin cate putin lapte. Amogenizeaza bine.
Caramelizeaza intr-un vas cu fund dublu cele 300 g zahar, pana cand capata culoarea chihlimbarului – nu-l inchide prea tare la culoare, va deveni amar!
Trage vasul de pe foc si toarna laptele cu amidon (mai amesteca putin inainte de a-l turna)
Pune vasul inapoi pe foc si amesteca circular. Caramelul se va intari instant dar treptat se va topi.
Amesteca continuu pana cand crema incepe sa se ingroase, apoi mai fierbi 2 minute.
Sfat
- daca se formeaza o bomboana mare de caramel in crema, nu te speria Dupa ce feresti de pe foc amesteca cand si cand pana cand se topeste, iar daca nu reusesti s-o topesti pe toata, scoate-o din crema, nu e absolut nicio problema!
Peste crema calda pune folie alimentara si lasa sa se raceasca bine.
Mixeaza spuma untul, cu putina sare.
Incepe sa adaugi, lingura cu lingura, din crema caramel, in timp ce mixezi la cea mai mica treapta, continuu.
Cand e totul omogen, cremos si pufos, te opresti.
Imparti in mod egal crema in 3 boluri.
Asamblare Prajitura cu foi si crema caramel
Aseaza cu grija prima foaie.
Intinde crema din unul dintre boluri.
Aseaza a doua foaie, intinde a doua portie de crema, uniform, apoi aseaza a treia foaie si intinde crema ramasa.
Pune si ultima foaie si preseaza usor-usor, sa nu rupi foaia.
Dupa 30 min – o ora pune o greutate (o carte, un fund de lemn) peste prajitura si las-o la loc racoros (in camara) pentru cateva ore dar cel mai bine peste noapte.
Pregateste glazura de ciocolata punand intr-un bol sau ibric uleiul si ciocolata rupta bucatele si omogenizandu-le pe baie de abur sau la foc mic.
Cand s-a racorit usor, toarna peste prajitura si niveleaza.
Da prajitura la frigider pentru 10-20 minute – sa se intareasca glazura, apoi poti portiona prajitura.
Sterge cutitul cu o carpa umeda, dupa fiecare taietura.
O poti pastra cateva ore si la temperatura camerei, in cutie inchisa, apoi o depozitezi la frigider.