Citesc mereu retetele acestei ciorbite si observ ca toata lumea pune la fiert legumele apoi perisoarele. Eu fac..invers :))). De ce?
1. -asa m-a invatat mama! :))
2. ..pai..dau carnea un clocot, curat spuma apoi pun legumele. Daca le pun odata..cum o mai curat?:d.In fine..:d
Ingrediente
- 500 gr carne tocata ( amestec vita+porc, sau doar de porc sau,..carne de pui)
- un ou
- 150 gr orez
- legume: ardei, ceapa, radacina de : telina,patrunjel, pastarnac,morcov, rosii,
- o cana bors de putina
- 400 ml smantana
- 2-3 linguri pasta tomate sau suc de rosii
- sare
- piper
- verdeturi: leustean, patrunjel, tarhon
- cimbru
Mod de preparare
Pregatesc perisoarele: intr-un bol amestec bine carnea tocata cu oul, sare piper si o lingura de orez.
Pun intr-o oala mare aproximativ 5 l apa. Cu mana umeda formez bilute rotunde din pasta de carne , pe care le plonjez in apa rece din oala.
Cand perisoarele s-au ridicat la suprafata si apa a dat in clocot, curat spuma formata (la carnea de pui nu prea e cazul) si adaug legumele.
In cazul in care aveti legume puse pentru iarna, la congelator sau cu sare, adaugati o jumatate de borcan de 720 ml, zarzavat. In caz contrar ardeiul il taiem cubulete mici, radacinoasele le dam pe razatoare, rosiile le decojim si le tocam (le vom adauga mai tarziu), ceapa o tocam marunt.
Adaugam orezul spalat bine si lasam totul la fiert pentru aproximativ 30-40 min la foc mic.
Borsul de putina il strecuram si-i dam un clocot dupa care-l adaugam in ciorba.
Adaugam rosiile tocate, sucul de rosii si mai lasam la fiert 5 minute.
Oprim focul, luam din ciorba un polonic de zeama si-l adaugam peste smantana, omogenizam si turnam in oala.
Adaugam verdeata, repartizam in boluri, scoatem ardeiul iute de la borcan si..pofta buna!
Pun intr-o oala mare aproximativ 5 l apa. Cu mana umeda formez bilute rotunde din pasta de carne , pe care le plonjez in apa rece din oala.
Cand perisoarele s-au ridicat la suprafata si apa a dat in clocot, curat spuma formata (la carnea de pui nu prea e cazul) si adaug legumele.
In cazul in care aveti legume puse pentru iarna, la congelator sau cu sare, adaugati o jumatate de borcan de 720 ml, zarzavat. In caz contrar ardeiul il taiem cubulete mici, radacinoasele le dam pe razatoare, rosiile le decojim si le tocam (le vom adauga mai tarziu), ceapa o tocam marunt.
Adaugam orezul spalat bine si lasam totul la fiert pentru aproximativ 30-40 min la foc mic.
Borsul de putina il strecuram si-i dam un clocot dupa care-l adaugam in ciorba.
Adaugam rosiile tocate, sucul de rosii si mai lasam la fiert 5 minute.
Oprim focul, luam din ciorba un polonic de zeama si-l adaugam peste smantana, omogenizam si turnam in oala.
Adaugam verdeata, repartizam in boluri, scoatem ardeiul iute de la borcan si..pofta buna!
Ce bine arata…….si este fiebinte parca asi da o fuga pana la tine sa pap o portie.
ehe, medi, de cand ma pacalesti tu..:)))
pup!!!
Ce ciorbita buna! E preferata nostra dupa ciorba de burta. Pupici
Eu am descoperit de anul trecut ca in loc de smantana daca pun branza topita cu smantana (de aia mai moale, la baton) iese ciorbita bestiala …. oricum e printre preferate ;).
Si eu fierb prima oara legumele si apoi pun perisoarele. Niciodata nu m-am gandit ca se poate si invers :)) Desi ce spui tu are mult sens. Si trebuie sa incerc neaparat sa pun branza topita cu smantana in loc de smantana 😛