Pana nu de mult aveam eu falsa impresie ca nu imi plac cheesecake-urile coapte. Probabil vreo reteta de cheesecake mai veche testata mi-a intiparit-o-n minte dar mi-a sters-o aceasta de azi 😀
Danut este criticul meu cel mai necrutator :)) (fiul meu de 11 ani 🙂 ) iar, daca prajitura lui preferata este Bounti, no, stiti ce a zis despre acest cheesecake?
– Este bun! Foarte bun! Poate chiar mai bun decat prajitura aia care-mi place mie cu cocos 😀
„Ingrediente Cheesecake”
- Pentru crusta de biscuit
- 200 gr biscuiti simpli
- 100 gr unt
- 2 linguri gem caise
- daca biscuitii nu sunt dulci, pune si o lingura de zahar pudra
- uneori pun in compozitie si 1-2 linguri cacao
- Pentru umplutura de branza
- 300 gr branza de vaci dulce (eu am avut de casa) – e foarte buna si cea Pilos, de la Lidl
- 100 gr zahar
- 3 oua
- zeama de la 1/2 lamaie
- 2 plicuri zahar vanilat
- 50 ml frisca lichida
- 3 linguri smantana grasa (25% grasime)
- o lingura si 1/2 amidon alimentar
edit: cand vreau mai multa umplutura, pun 500 g branza de vaci Pilos, 150 g zahar, 3 oua, 3 linguri amidon, 3 linguri smantana, 100 ml frisca
„Mod de preparare reteta de Cheesecake”
- Pregateste o forma cu diametrul de 22 cm si unge-o cu unt.
- Macina biscuitii.
- Topeste untul.
- Amesteca intr-un bol untul topit cu gemul, omogenizeaza si adauga biscuitii. Incorporeaza bine.
- Toarna amestecul in forma unsa cu unt, distribuie in mod egal si , ajutandu-te de o lingura (dar si cu mana) tapeteaza bine fundul formei ridicand usor crusta si pe laterale. Preseaza bine, sa faca „priza” amestecul,apoi da tava la frigider pana pregatesti umplutura.
- Pune branza, zaharul si smantana intr-un vas si mixeaza (eu am folosit blenderul) pana obtii o pasta omogena.
- Adauga, rand pe rand, ouale mixand dupa fiecare. Incorporeaza zeama de lamaie, zaharul vanilat, amodonul alimentar si frisca si mixeaza doua minute.
- Scoate forma de la rece si o introdu in cuptorul preincalzit pentru 5 minute la foc mic.
- Scoate apoi, toarna usor umplutura si baga inapoi in cuptor (nu ridica temperatura!) si lasa la copt pentru 40 minute , la 170 grade, pe treapta 2, apoi intredeschide usa cuptorului si mai lasa 10 minute. Verifica sa fie copt, dar nu rumen. Daca nu e legat complet il mai lasi 🙂
- TEMPERATURA CUPTORULUI E DOAR ORIENTATIVA. Depinde foarte mult de cuptorul fiecaruia. Ultima oara l-am lasat doar 30 minute, dar cand am facut la cuptor cu gaz am lasat 40. Atinge cu varful degetelor mijlocul prajiturii. Daca e ferm si usor gelatinos, e gata.
- Lasa cheesecake-ul sa se raceasca tot in cuptor, apoi introdu-l la frigider pentru cateva ore. Nu sari acest pas! Desertul se leaga bine si capata cremozitate in acest timp.
- Trece lama unui cutit pe laterale si scoate usor inelul.
- Servesti cu topping-ul care-ti place – sos caramel, dulceata, sos de ciocolata, frisca, posibilitatile-s infinite :)). Eu am preferat dulceata de afine (bucata din fotografie era calduta, o nebunie!!! asa buna era) iar copiii sos de ciocolata. Dar e foarte bun si simplu.
Cum se face cu sos de afine?
Pui intr-o craticioara 300-400 g afine. Torni peste ele 3-4 linguri zahar si o lingura zeama de lamaie. Fierbi pentru 3-4 minute, apoi ingrosi sosul cu o lingura de amidon alimentar diluat in putina apa. Torni in cratita si omogenizezi. Fierbi cateva secunde pana se ingroasa. Peste cheesecake-ul rece torni sosul si lasi la racit.
Cand vad cheesecake nu pot sa ma abtin sa nu comentez. E preferatul meu. Imi place in orice combinatie dar cel cu afine e nemaipomenti! Nice pics <3
Multumesc mult, Diana! <3
Ce pot spune decat … GROZAV 🙂
Multumesc Diana!
Duminica frumoasa!
L-am facut.e nemaipomenit.felicitari!
Multumesc mult!
Uite genul asta de comentarii ma fac sa dau inainte! :))
Te pup!