Nu, n-am fost in Brasov, nu am mancat tort :)), da’ am vazut reteta asta la Robert si-am stiut SIGUR c-o sa-mi placa! Si nu m-am inselat! Usor de facut, cu gust echilibrat, tortul reuneste arome si texturi diferite, intr-un cuvant – DELICIU, asa cum se numeste si tortul din cofetarii. Blat cu unt, cu gust intens de cacao, crema de frisca cu mascarpone, completate de un sos gros, dulce-acrisor, de fructe de padure. Tortul cucereste tocmai prin simplitatea lui 😉 Chiar merita facut! Respecta reteta celui mai faimos tort din Brasov intocmai si-ti va iesi exact cum vezi in imagini.
Ingrediente
Blat de cacao
- 5 oua
- 170 g zahar
- 53 g unt
- 36 g cacao
- 75 g faina
- 2 g sare
Crema de frisca cu mascarpone
- 250 g mascarpone
- 100 g zahar pudra
- 400 g smantana pentru frisca
- un plic zahar vanilinat
Sos de fructe
- 250 g zmeura (sau amestec de fructe de padure)
- 60-70 g zahar
Lapte rece pentru insiropat
Aschii de ciocolata sau migdale, pentru imbracat tortul.
Mod de preparare Reteta celui mai faimos tort din Brasov
Intr-un bol metalic pune ouale cu sarea si mixeaza-le putin.
Adauga, treptat zaharul si mixeaza continuu.
Muta bolul pe un vas in care fierbe apa si mixeaza pana cand amestecul si-a dublat volumul, zaharul s-a topit si consistenta compozitiei e pufoasa si cremoasa – aproximativ 10 minute.
Amesteca faina cu cacaua si adauga-le in bol, amestecand usor, de jos in sus.
Topeste untul si raceste-l. Ia din compozitia de blat 3-4 linguri amesteca cu untul topit, toarna apoi in bolul mare si omogenizeaza totul.
Tapeteaza pe fund o tava de 20×30 cm cu hartie pentru copt, toarna compozitia si niveleaza usor.
Introdu tava in cuptorul preincalzit si coace blatul la 175 grade, pe treapta 2, pentru aprox 30 minute.
Scoate si lasa la racit.
Cand e complet rece (dupa cateva ore) taie blatul in 2 pe grosime, apoi fiecare felie tai-o in 2 pe lungime. Vei obtine astfel 4 foi de 20×15 cm, din care vei folosi doar 3 foi.
Crema se prepara simplu.
Intr-un bol amesteci energic mascarpone cu 50 g zahar pudra, zaharul vanilat si 20-30 ml laprte rece, pana la omogenizare.
Mixezi smantana pentru frisca cu zaharul pudra ramas, pana ce capata consistenta, fara a o mixa totusi complet, adica nu exagerat de tare.
Iei din frisca si incorporezi in mascarpone, in 3 etape, amestecand de jos in sus.
Gata crema! O imparti ochiometric in 4 parti egale.
Asamblare Reteta celui mai faimos tort din Brasov
Asezi o felie de blat si o insiropezi cu lapte rece – nu foarte tare!
Intinzi 1/4 din crema.
Asezi blatul 2, insiropezi usor, intinzi iar crema, apoi blatul 3 si insiropezi.
Ce faci cu a 4-a felie? O mananci! :))
Cand tortul e asamblat, cu a 3-a parte din crema il imbraci pe laterale iar ultima parte o intinzi deasupra.
Pe laterale pui aschii de ciocolata sau migdale si bagi tortul la rece pana cand prepari sosul.
Pui fructele (ale mele erau congelate) si zaharul la fiert.
Lasi sa fiarba, amestecand cand si cand, pana ce sosul scade si se ingroasa, asa ca o smantana. El se mai ingroasa si dupa racire.
Racesti bine apoi torni pe suprafata tortului.
Dai tortul la rece pentru 4-6 ore, sau mai bine peste noapte, apoi il poti portiona.
NOTA
- Nu cred ca e deloc rau (dimpotriva) nici cu mai mult sos. As dubla cantitatile si-as pune sos si peste primul strat de crema. Nu foarte mult, ca nu stiu daca n-ar strica stabilitatea.
- din sosul ramas as pune cate o lingura peste fiecare portie taiata, la servire. MMMMM!
- Pentru blatul de cacao
- 5 oua
- 170 g zahar
- 53 g unt
- 36 g cacao
- 75 g faina
- 2 g sare
- Pentru crema de frisca cu mascarpone
- 250 g mascarpone
- 100 g zahar pudra
- 400 g smantana pentru frisca
- un plic zahar vanilinat
- Iar pentru sosul de fructe
- 250 g zmeura (sau amestec de fructe de padure)
- 60-70 g zahar
- Lapte rece pentru insiropat
- Aschii de ciocolata sau migdale, pentru imbracat tortul.
Ma gasiti si pe: Retete Papa Bun
Buna ziua, in loc de zmeura merge cu vișine ? Mulțumesc anticipat!
Buna!
Teoretic nu are de ce sa nu fie ok, dar zmeura e cea mai potrivita pentru acest tort.
E posibil ca visinele sa trebuiasca sa fie usor pasate, altfel la portionare nu stiu cum s-ar taia cu ele intregi.
Mulțumesc frumos. Sărbători fericite!
Cu drag!
La fel si dumneavoastra! An nou cu bucurii!