Nu pot zice ca suntem fani orez, dar macar o data pe saptamana, ca si garnitura, tot il prepar desi copiii ar prefera piure, piure si iar piure :)))
Modul in care prepar orezul in ultimul timp l-am invatat de la mama, si-mi place tare mult 🙂
Daca mai e si carnitza….are trecere si la ai mei :)), alaturi de cotlet cu ciuperci a fost grozav- un preparat simplu , bun si consistent.
[ingredients title=”Ingrediente – pentru 4 persoane”]
- 500 gr cotlet de porc
- ulei de masline sau de floarea soarelui
- o cutie/un borcan cu ciuperci fierte, feliate
- 100 ml vin rosu
- 4-5 catei usturoi
- 2 foi dafin
- rozmarin
- o lingura sos worckester (sau sos de soia)
- 1/3 lingurita boia de ardei
- o lingurita amidon alimentar
- o cana orez
- 100 ml vin alb demi dulce
- putin sofran – am avut extrem de putin de data asta, imi place sa fie nitzel mai galben preparatul dar daca am uitat sa mai iau..:P
- sare
- parmezan
[/ingredients]
Mod de preparare
Portioneaza cotletul in felii putin mai groase decat grosimea unui deget apoi feliile in bucatele mai mici (nu cuburi, ca mai scad la fiert/prajit).
Incinge ulei de masline intr-un vas cu fund dublu si pune bucatile de carne. Rumeneste-le usor pe toate partile apoi stinge cu vinul rosu.
Lasa la foc mediu pana scade sosul format apoi adauga ciupercile, 250 ml apa , foile de dafin, pune capac pe cratita si da focul la mediu. Lasa sa fiarba la inabusit verificand din cand in cand sa nu scada de tot lichidul din cratita.
Aproape de final adauga usturoiul intreg, doar „vatamat”:))) , boiaua si sosu, si lasa pana scade nivelul sosului sa mai fie asa…cam de doua dejte 😀
Adauga amidonul diluat in putina apa rece, potriveste gustul de sare si piper, mai lasa un minut amestecand apoi opreste focul.
Cat timp ai carnitza la fiert prepara orezul.
Caleste ceapa tocata in putin ulei de masline apoi scoate ceapa si arunc-o (eu n-o arunc mereu, doar cand nu mi-e lene :d :)) )
In uleiul ramas adauga orezul spalat si scurs si caleste-l , amestecand mereu, 2-3 minute. Adauga vinul alb si fierbe totul pana se evapora vinul.
Adauga apa in proportie de 1 /parte orez:2,5 /parti apa – in mod normal la orez proportia e 1:3 , la pilaf, dar aici il si calesti putin si-l fierbi si in vin, deci e suficient cat am scris 😛
Pune capac pe vas si da la foc mic. Lasa pana scade lichidul, dar nu de tot. Aproape de final adauga sare si putin sofran. Opreste focul dar mai lasa cu tot cu capac 10-15 minute pe loc repaus, orezul mai trage din lichid :).
Adauga putin parmezan ras si omogenizeaza – poti adauga si la servire, cum doresti :).
Ce apetisant…imi face rau cu ochiul…culoarea e dementiala, imi face pofta rau :)))) zici ca sunt 4 portii…ai putea taia una :P:))))
Adica sa ma tai pe mine de pe lista? 🙁 :))))
ce bine poate sa arate……………………………..salivez fata aici pe tastatura,,,,,,,,,,,,,,pup
E o mancare simpla, Nadina.
Tu faci atatea bunatati!!!
Te imbratisez cu drag!
Imi place, Este pe gustul meu. Sa stii ca si eu de multe ori prefer piureul, dar am momente cand mi se face pofta de orez…
Multumesc Rocsuc. Dragutza ca intotdeauna!
La cum arata orezul si ciupercile, cred ca merg si fara carnita:)
Salut ! Venit ,vazut ,pus in aplicare…mi-a iesit super . Foarte gustos ,felicitari pentru reteta postata 😉 si la mai multe !!! (nu am avut sofran ,dar a iesit minunat si asa )
Oooo, ce ma bucur Danutzule!
Daca te pot ajuta in modul asta, imi mai platesc din datoriile cu windows-uri si instalari :)))
Seara faina!
Venit si eu, vazut si cred ca pun in aplicare azi, tocmai ce am scos din congelator niste cotlet de porc 😀
Noi in schimb suntem fani orez 😛
Imi place foarte mult acest preparat, mai ales ca are si ciuperci 🙂
Weekend placut!
Multumesc Angi!!
Saptamana buna!
Asta imi place mie la tine, ca faci niste preparate delicioase cu ingrediente la indemana oricui! Si daca nu mananca cineva orezul sa mi-l trimiti mie.. orezul, ca despre el vorbeam 🙂
Pupici
Multumesc frumos, Simo. Tu mereu zici de bine :)))
Te pup!!!
Vai de mine,m-ai omorat cu bunatatea asta care-mi place la nebunie!!
Multumesc mult, Lulu.
Faci si tu…o gramada de bunatati!!