Minunea mea cea mica si obraznica cuminte 😀 a implinit 7 ani. Ce varsta frumoasa! nu?
Am intrat in bucatarie cu gandul sa prepar un tort diplomat sau un tort cu frisca si caramel, dar ca de obicei , una zic ca fac si alta iese. Asa c-am combinat 3 arome care s-au dovedit grozav de bine potrivite odata ce majoritatea au mai cerut cate o felie. Sac! 😛 :)))
Asa ca tort cu trio mousse – caramel, afine si ciocolata, v-am adus astazi sa cititi/priviti si sa preparati si voi 🙂
[ingredients title=”Ingrediente”]
- Blat
- 4 oua
- 5 linguri zahar
- 4 linguri faina
- 2 linguri nesquik
- o lingurita praf copt
- Mousse caramel
- 3 linguri caramel gata preparat /4 linguri zahar caramelizat
- 200 ml lapte
- 2 galbenusuri ou
- o lingura nesquik
- o lingura amidon alimentar
- un plic gelatina
- 250 ml frisca mixata
- Mousse afine si ciocolata alba
- 150 ml frisca lichida
- 200 gr ciocolata alba
- 100 gr afine
- un plic gelatina
- 200 ml frisca mixata
- Mousse ciocolata
- 200 gr ciocolata cu lapte Milka
- 150 ml frisca lichida
- 250 ml frisca mixata
- un plic gelatina
- Sirop
- 100 ml apa+o lingura zahar+coaja de portocala
- Ornat
- frisca, sirop de afine, ornamente inimioare
[/ingredients]
Blat.
Mixeaza spuma albusurile cu un varf cutit sare.
Caramelizeaza zaharul pana capata culoarea chihlimbarului si adauga-l fierbinte peste albusuri, in fir foarte subtire, mixand continuu.
Adauga faina cernuta impreuna cu praful de copt si nesquik-ul. Omogenizeaza amestecand de jos in sus (nu circular), fara a scoate prea mult din aerul format de albusurile batute.
Toarna compozitia intr-o forma rotunda cu diametrul de 24 cm, unsa cu ulei si tapetata (doar fundul) cu putina faina.
Niveleaza si introdu in cuptorul preincalzit, la foc mic, pana capata o frumoasa culoare la suprafata si trece testul cu scobitoarea (undeva la 25-30minute).
Scoate si lasa la racit.
Mousse de caramel.
Puneti gelatina la hidratat in 30 ml apa rece.
Aici avem doua variante. Eu am avut caramel preparat dupa reteta pe care am prezentat-o aici .
Daca aveti, puneti direct laptele peste el si puneti la foc, la fiert, daca nu caramelizati zaharul (cele 4 linguri) si stingeti cu laptele rece luand cratita de pe foc.
Diluati caramelul in lapte apoi adaugati galbenusurile amestecate cu amidonul si putin lapte rece amestecand continuu, pana se ingroasa. Opriti focul, adaugati gelatina hidratata, nesquik-ul, si amestecati pana se dilueaza complet. Raciti bine si amestecati usotr cu frisca mixata.
Asezati blatul pe un platou , il insiropam cu siropul preparat prin fierberea ingredientelor timp de 2 minute (apoi racit), montam un inel de tort in jurul blatului si turnam mousse-ul de caramel. Nivelam si dam la rece pentru 20-30 minute.
Mousse de afine si ciocolata.
Puneti gelatina la hidratat in 30ml apa .
Intr-o craticioara incalziti frisca lichida, adaugati ciocolata rupta bucati si afinele si amestecati la foc mic timp de 2,3 minute. Opriti focul, adaugati gelatina hidratata si omogenizati pana la topirea acesteia in amestecul fierbinte. Raciti bine si amestecati cu frisca batuta , usor.
Scoateti tortul de la rece, turnati mousse-ul de afine si-l bagati inapoi la frigider pentru 20-30 minute.
Mousse de ciocolata
Puneti gelatina la hidratat in 30ml apa rece.
Incalziti frisca lichida la foc mic, adaugati ciocolata rupta bucati si omogenizati. Opriti focul si adaugati gelatina. Amestecati pana se topeste , apoi rece turnati peste frisca si omogenizati usor.
Turnati amestecul peste mousse-ul de afine si dati din nou la rece.
Dupa 2-3 ore cu ajutorul unui cutit subtire desprindeti marginile tortului de inel .
Scoateti inelul si decorati dupa preferinte.
Pentru decorul din imagine aveti nevoie de aprox 400 ml frisca plus cateva linguri sirop de afine, dar puteti decora simplu, cu mai putina frisca.
E asa frumos de-ti e mila sa-l tai, iar de gust nici nu vreau sa stiu cum e ca mor de pofta [bs:20]
La multi ani pentru minunea ta!
O imbratisare si din partea mea.
Multumim Meri drag!
La multi ani Mona!
Tortul cred ca a fost devorat tot ca sigur a iesit delicios!
Multumim!! S-a papat tot in acea zi :).
La multi ani frumosi si sanatosi minunii tale mici si cuminti 😛
Tortul…hmm, ce sa mai zic….mor de pofta!! Pup
Multumim frumos!!
Paula..ce torturi faci tu…asta e pui :)))
Buna Gaby,
Sa inteleg ca galbenusurile nu le-ai folosit in blat? In loc de nesquik merge si cacaoua?
Multumesc,
Ioana
La multi ani sarbatoritei!
Ah, Ioana, tarziu vad comentariul tau…
Ba da, le-am adaugat odata cu faina, e doar o omisiune din text pentru care-ti multumesc frumos ca m-ai atentionat.
O seara frumoasa!