Stiti cum a iesit aceasta ciocolata de casa? Exact asa cum se vede! Nu-i asa ca ai manca-o din priviri? Hai sa te invat reteta si faci si tu 😉 Si-n plus, poti sa adaptezi adaosurile exact dupa gustul tau – nuca prajita, caju, fructe uscate, alune etc. E printre cele mai bune retete de ciocolata pregatite acasa!
Nu stiu gusturile voastre, insa eu va spun din start- imi place ca ciocolata de casa sa fie suficient de dulce (am mancat cu mai putin zahar si nu e deloc pe gustul meu!) si cu gust intens de cacao. Daca pui o lingura-doua de cacao, aia cu siguranta nu e o reteta de ciocolata care sa-mi placa mie.
Ingrediente ciocolata de casa
- 450 g lapte praf Raraul
- 70 g cacao neagra, de buna calitate
- 500 g zahar
- 200 ml apa
- 120 g unt cu 82% grasime
- un varf cutit sare
- 3 linguri zeama lime sau 2 linguri zeama de lamaie
- 40 ml bautura fina – eu am pus Jagermeister – poti pune orice coniac/lichior bun, sau Amaretto, Whiskey, Rom de calitate
- 150 g alune caramelizate – poti pune acelasi lucru si tu sau sa inlocuiesti cu alune, nuci prajite, fructe uscate
Preparare Ciocolata de casa cu cacao
Intr-un vas amesteca bine laptele praf cu sarea si cacaua. Adauga si fructele uscate alese, oprind 2-3 linguri pentru presarat deasupra. Tapeteaza o tava cu folie alimentara.
Pune intr-un vas zaharul si apa, amesteca usor si lasa-le pentru 5 minute, sa se „imprieteneasca :))
Dupa ce trec cele 5 minute pune vasul la foc. Amesteca cand si cand, pana cand zaharul se topeste. Din momentul in care s-a topit si amestecul e omogen da focul la mic si lasa sa inceapa sa dea in clocot.
Desi focul va fi la mic, va fierbe bolborosit, cu bule. Cronometreaza 4 minute din momentul in care siropul pentru ciocolata de casa a inceput sa fiarba, apoi pune bautura alcoolica aleasa si mai lasa inca 4 minute. Total – 8 minute.
- Am facut si testul cu picatura, insa picatura nu trebuie sa ramana intacta in apa rece ci doar sa nu se dilueze instant.
Opreste focul si pune bucata de unt si zeama de lime. Lasa sa se topeasca lent untul in siropul fierbinte, amestecand usor. Toarna siropul peste amestecul de lapte praf, dar NU PE TOT!
- Nota: niciodata nu am pus tot siropul pregatit in amestec! Pun o parte si adaug restul doar daca vad ca e necesar – asta depinde de laptele praf, de cacaua folosita si adaosurile din reteta. De data asta am masurat exact cat a ramas, sa va pot scrie si voua.
Au ramas exact 100 ml sirop. Deci voi opriti intr-o ceasca 100 ml sirop, puneti restul peste lapte praf si amestecati energic pana la omogenizare. Daca amestecul nu este tare si-l puteti lasa sa curga in tava, nu mai adaugati si restul de sirop.
Ciocolata obtinuta o lasati sa curga si sa se aseze in tava tapetata, apoi presarati fructele uscate/alunile/nucile oprite.
Dati vasul la rece (nu la frigider!) pentru cateva ore. Apoi puteti portiona, acoperiti cu folie alimentara si pastrati la frigider. Inainte de servire o scoateti cu 20 de minute inainte.
- Daca ai o camera rece sau o camara, nu e neaparat s-o tii la frigider.
E absolut delicioasa, fara a fi gumata sau uscata, e exact cum trebuie!
- Lista Cumparaturi
- 450 g lapte praf Raraul
- 70 g cacao neagra, de buna calitate
- 500 g zahar
- 200 ml apa
- 120 g unt cu 82% grasime
- un varf cutit sare
- 3 linguri zeama lime sau 2 linguri zeama de lamaie
- 40 ml bautura fina - eu am pus Jagermeister - poti pune orice coniac/lichior bun, sau Amaretto, Whiskey, Rom de calitate
- 150 g alune caramelizate - poti pune acelasi lucru si tu sau sa inlocuiesti cu alune, nuci prajite, fructe uscate
Ne vedem si pe facebook – Retete Papa Bun
E la fel de buna pe cat de bine arata!