Cred ca am facut gogosi de 32424556765432 ori :))) in viata, dar niciodata nu am facut poze, fie c-au fost gogosi de post, fie c-au fost gogosi de dulce.
Prima reteta de gogosi pe care v-am adus-o va fi reteta de post care-mi place mie cel mai mult cand fac gogosi.
Ingrediente Gogosi de post
500 gr faina alba
25 gr drojdie sau un plic drojdie uscata (7g)
2 linguri si 1/2 zahar
sucul de la o portocala (150 ml suc natural de portocala)
100 ml apa
1/3 lingurita sare
o lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
un plic zahar vanilat
30 ml ulei de masline
ulei pentru prajit gogosile
zahar pudra pentru pudrat
Mod de preparare Gogosi de post
La modul de preparare…prea mare filozofie nu-i. Pregatesti un bol curat in care torni faina si faci o gropita in mijloc.
Intr-o canita diluezi drojdia cu putina apa calda. Adaugi 2 lingurite de faina, omogenizezi si torni in gropita formata in faina. Lasi 10 minute sa creasca.
Adaugi zaharul, sarea, uleiul, coaja rasa si zaharul vanilat.
Amesteci sucul de portocala (il pregatesti proaspat, exact cand ai nevoie) cu apa. Le incalzesti usor intr-un ibric. Nu infierbanti, trebuie sa fie doar usor caldut.
Incepi sa torni putin cate putin peste faina, omogenizand, pana-l adaugi pe tot.
In functie de puterea de absorbtie a fainii poate fi necesar sa mai adaugi fie faina fie suc.
Trebuie sa obtii un aluat elastic, nelipicios, pe care te apuci sa-l fraanti pentru cel putin 5 minute.
Acoperi vasul cu un servet curat si il dai la loc cald pentru o ora.
Infainezi blatul de lucru, iei jumatate din cantitatea de aluat si o intinzi cu sucitorul intr-o foaie de cativa mm. Nu lasa foaia prea groasa (vezi imaginile) pentru ca risti sa fie gogosile crude.Lasa inca 5 minute la dospit.
Intre timp pui ulei la incins intr-o tigaie. Iei o biluta mica de aluat si o pui in tigaie; te va ajuta sa vezi cand e momentul sa pui gogosi la prajit, cand bucatica de aluat a inceput sa „bolboroseasca” :))). Eu las acea bucatica in tigaie pe tot parcursul prajirii gogosilor.
Cand uleiul e pregatit plonjeaza bucatile de aluat la prajit. Lasa-le sa se rumeneasca pe ambele parti; scoate-le cu o paleta cu gauri pentru a se scurge surplusul de ulei.
Pudraza-le cu zahar pudra si serveste-le cu dulceata sau simple.
Daca vrei gogosi cu gaura pune bucatile de aluat la prajit „cu fundul in sus” fata de cum erau pe blatul de lucru.
Redu flacara aragazului cand prajesti gogosile. Lasand focul iute risti sa le rumenesti prea repede si sa ramana crude.
Sunt mămică, soție și blogger culinar și-mpartasesc în aceste pagini rețetele cu care i-am încântat pe cei dragi, păreri despre diverse produse și colaborări fel de fel cu branduri în care cred și pe care le recomand.
2 comentarii
Pai era si pacat sa nu ne pui o poza cu gogosile astea minunate 🙂 Asa imi placeau si mie, cu dulceata… si mi-am adus aminte ca n-am mai mancat gogosi de mult 🙂
Ma uit la gogosile tale si mi sa facut o pofta nebuna de ele. Abia astept sa plec de la serviciu si ma duc la prima gogoserie care imi iese in cale. Imi vine sa ling monitorul. 🙂
Pai era si pacat sa nu ne pui o poza cu gogosile astea minunate 🙂 Asa imi placeau si mie, cu dulceata… si mi-am adus aminte ca n-am mai mancat gogosi de mult 🙂
Ma uit la gogosile tale si mi sa facut o pofta nebuna de ele. Abia astept sa plec de la serviciu si ma duc la prima gogoserie care imi iese in cale. Imi vine sa ling monitorul. 🙂