Chiar si atunci cand stiu ca-s puturoasa :)), mancare tot fac. Daca ieri n-am avut deloc spor in cele casnice, o fasole cu afumatura si-o reteta de prajitura cu nuca, de casa, buna de tot, tot mi-au reusit :))
Cand a gustat prima prajitura, sotul a exclamat:
– Da! Asta da prajitura! 😀
Si eu iubesc blaturile cu nuca, iar daca prajitura mai are si-o crema de cafea, pe care imi venea s-o mananc direct cu lingura, atunci clar e o combinatie pe gustul meu.
Ingrediente blatul cu nuca:
- 3 oua mari
- 3 linguri zahar
- 3 linguri faina
- 3 linguri nuca macinata
- o lingurita praf de copt
- un vf cutit sare
ingrediente crema de vanilie:
- un galbenus
- 20 ml lapte
- 2 linguri zahar
- 100 gr mascarpone
- 100 gr frisca lichida indulcita )daca alegeti frisca neindulcita mai adaugati putin zahar pe langa cele 2 linguri)
- un plic zahar vanilat
Ingrediente crema de cafea:
- 100 gr unt
- 3 linguri zahar
- 2 galbenusuri
- 70 ml cafea concentrata (preparata)
Mod de preprare prajitura cu nuca:
- Incepe prepararea prajiturii cu pregatirea blatului.
- Separa albusurile de galbenusuri.
- Mixeaza albusurile cu putina sare , apoi adauga treptat zaharul mixand pana la diluarea completa.
- Cand ai obtinut un amestec care la atingere formeaza tepi, adauga faina amestecata cu praful de copt, galbenusurile usor batute si nuca macinata.
- Omogenizeaza amestecand usor cu o lingura, de jos in sus.
- Tapeteaza o tava de 18/22 cm cu hartie pentru copt, toarna amestecul, niveleaza si da tava in cuptorul preincalzit, la foc mic, pana ce blatul e auriu si trece testul cu scobitoarea(25-30min).
- Lasa la racit si pregateste crema de vanilie.
- Galbenusul de ou amesteca-l cu laptele si zaharul intr-un ibric. Pune amestecul la foc mic si amesteca pana da in clocot si s-a ingrosat. Raceste si adauga zaharul vanilat.
- Cand e complet rece pune peste mascarpone si mixeaza la cea mai mica treapta a mixerului, doar pana la omogenizare.
- Mixeaza frisca indulcita, adauga mascarpone si mai mixeaza inca putin, pana la omogenizare. Daca mixezi mult risti sa tai amestecul.
- Pregateste crema de cafea.
- Mixeaza spuma untul impreuna cu 2 linguri zahar.
- Galbenusurile impreuna cu restul de zahar si cafeaua pune-le pe foc, la foc mic, si amesteca-le pana ce compozitia devine ca o budinca.
- Raceste-o si adaug-o lingura cu lingura peste unt, mixand la cea mai mica treapta de viteza.
- Blatul racit taie-l in doua pe orizontala.
- Aseaza primul blat, intinde crema de vanilie, aseaza al doilea blat, intinde crema de cafea.
- Niveleaza cu un cutit si presara nuca macinata.
Nota: Daca preferi prajiturile insiropate, desi NU ESTE CAZUL, insiropeaza feliile de blat cu un sirop facut din apa calduta indulcita cu o lingurita de miere. Blatul fiind pufos si insiropat va trebui sa servesti prajitura taiata cuburi mai maricele, in farfuriute individuale.
Pofta buna!
Facebook: Retete Papa Bun
Instagram: retetepapabun.ro
Arata demential! Super reteta! Nucile si cafeaua fac o combinatie extraordinara! Puupiciii!
Multumesc, Gabitzu!
S-a mancat toata intr-o zi 😀
Vai Gabytzule, e o mini tava, eu trebuie sa fac portie tripla :). Dementiala prajitura !
Blatul mia Iesit foarte tare si farimicios
Adri, nu as sti sa iti spun care ar fi cauza. Este un blat obisnuit de pandispan doar ca are nuca. Eu am pus si poza cu blatul sa se vada cum trebuie sa fie :). Poate l-ai facut intr-o tava prea mare sau…nu stiu ce sa zic 🙂
Super prajitura! Da’ ce tava mica!!! Eu am inmultit ingredientele cu 3. 😀
Cu albusurile de la creme ce facem,le aruncam? Nu ar fi mai bine daca le.am pune in blat? Cum sa.ti iasa din 3 oua un blat atat de gros incat sa.l tai in doua si inca sa fie si atat de gros ca in poza???
Buna, Raul!
Pai este o tava foarte mica, are 18/22, am scris in reteta. Daca albusurile sunt batute bine creste frumos, sunt 2 felii simple de blat, nu-s super inalte.
Bineinteles ca poti plusa, daca vrei, cu albusurile sa le pui tot in blat.Daca te uiti la comentarii, chiar scrie o doamna ca a inmultit totul cu 3. Mie imi plac prajiturile, dar foarte rar fac tava mare, niciunul dintre noi nu mananca in exces, pentru noi e suficient.